Adventne minute za družino: “Glejte, vaš Bog! On sam pride in vas reši.”

foto: pixabay.com

Zbrani ob adventnem venčku molimo …
V molitev vstopimo z znamenjem križa in izbrano pesmijo:
“V imenu Očeta in Sina …”

Besedilo pesmi:

Odpev: Danes je zasijala luč, luč življenja sredi teme, 
razsvetljuje vsako srce, Jezus Kristus ji je ime.

Naj puščava ozeleni, od veselja vzklika, žari;
tam, kjer suša mori, v živi vodi vse se prerodi. Odp.

Videli boste slavo Boga, veličastni Gospodov sijaj,
srcu žalostnemu recite z Gospodom le brez strahu. Odp.

Rešenik prihaja k vam, svoje mu odprite srce
za ljubezen Boga, ki v rešenje vaše sebe da! Odp.

 

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 35,1-10)

 

Naj vriska puščava in goljava; raduje naj se pustinja, naj poganja kakor narcisa; krasno naj cvete, se raduje in vriska. Dana ji bo veličastnost Libanona, krasota Karmela in Sárona. Gledali bodo Gospodovo veličastvo, krasoto našega Boga. Okrepite onemogle roke, utrdite klecava kolena! Recite njim, ki so obupanega srca: »Močni bodite. Nikar se ne bojte! Glejte, vaš Bog! Maščevanje pride, Božje povračilo. On sam pride in vas reši.«

Tedaj spregledajo slepim oči in gluhim se odpro ušesa. Tedaj bo hromi skakal kakor jelen in jezik nemega bo vriskal. Zakaj v puščavi začno izvirati vode, v pustinji potoki. Suha pokrajina postane jezero in žejna dežela vrelci vodá. Kjer so prebivali šakali v svojem brlogu, bo poganjala trava s trstjem in bičjem. Ondi bo cesta in pot; sveta pot se bo imenovala; nečisti ne hodi po njej, nevešči ne zablodijo na njej. Tam ne bo leva, huda zver ne pride nanjo, ne bo je najti ondi, samo rešeni smejo tam hoditi. Od Gospoda odkupljeni se povrnejo in pridejo vriskajoč na Sion. Večno veselje bo nad njihovo glavo, radost in veselje dosežejo, žalost in vzdihovanje pobegneta.

Če želite, lahko po prebranem odlomku pustite, da Božja beseda nekaj minut odmeva v vas in si potem med seboj podelite, kaj vas je nagovorilo.

Pričakovanje rojstva Mesije je izraelsko ljudstvo spremljalo skozi vso zgodovino. Mesija, Odrešenik, je zanje predstavljal osvoboditelja iz sužnosti, ki bo izraelskemu ljudstvu vrnil slavo in sijaj med narodi. Vsi so sicer pričakovali vojskovodjo, prišel pa je Bog, drugačen od vseh naših predstav.
Vsi si želimo biti srečni, zdravi, živeti v blagostanju, v svobodi, ki si jo vsak predstavljamo po svoje … A ko damo na tehtnico, kaj je v življenju zares pomembno, se nekatere življenjske prioritete med sabo povozijo. Je lažje živeti zdrav v jetništvu kot bolan imeti vso svobodo, ki je možna? Mi je lažje prenašati sužnost telesa ali sužnost duha?
Kaj bi prosil Odrešenika danes? Ga še potrebujem?

Danes, na predvečer goda sv. Nikolaja, se našemu adventnemu pričakovanju Mesija pridružuje pričakovanje skrivnostnega obiska sv. Miklavža.
Se ga veselite? Ste pripravili vse potrebno za njegov obisk? So otroci že na trnih? Bodo zvečer sploh lahko zatisnili oči?
Naj vam darovi tega dobrega moža polepšajo jutrišnji dan (in še kakšnega potem), hkrati pa ne pozabite, da je pričakovanje in veselje nad tistim, ki prinaša neminljive darove lahko še toliko večje … Zato v prihodnjih dneh počasi poskusimo odložiti skrbi za tuzemske dobrine ter poskrbimo še za naša srca. Pripravimo jasli tudi v svoji notranjosti, da bomo Odrešenika lahko sprejeli vanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja