Adventne minute za družino: “Če pride ob tretji straži in jih tako najde, blagor tem služabnikom!”

foto: Canva

Zbrani ob adventnem venčku molimo …
V molitev vstopimo z znamenjem križa in izbrano pesmijo:
“V imenu Očeta in Sina …”

 

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 12,35-40)

 

35 Vaša ledja naj bodo opasana in svetilke prižgane 36 in vi bodite podobni ljudem, ki čakajo, kdaj se njihov gospod vrne s svatbe, da mu takoj odpró, ko pride in potrka. 37 Blagor služabnikom, ki jih gospod ob svojem prihodu najde čuječe! Resnično, povem vam, da se bo opasal in jih posadil za mizo in bo pristopil ter jim stregel. 38 In če pride ob drugi straži in če pride ob tretji straži in jih tako najde, blagor tem služabnikom! 39 To pa vedite, da bi hišni gospodar, ko bi vedel, ob kateri uri pride tat, čul in bi svoje hiše ne pustil podkopati. 40 Tudi vi bodite pripravljeni; zakaj ob uri, ko ne mislite, bo prišel Sin človekov.«

Če želite, lahko po prebranem odlomku pustite, da Božja beseda nekaj minut odmeva v vas in si potem med seboj podelite, kaj vas je nagovorilo.

Ste že kdaj morali ostati budni del noči, ali pa kar celo noč? Kdor je to že doživel, morda kot nočno stražo zastave pri skavtih, nočno bedenje pred Najsvetejšim ali pa morda v kakšni manj rožnati situaciji, ko se je kje ponoči izgubil in je moral dočakati dan, da je lahko nadaljeval pot, ve, da to ni lahka reč. Naše telo in um potrebujeta spanje. In ko si enkrat pri miru, se počutiš razmeroma udobno in je čas, ko je spanje po navadi na urniku, se oči začnejo zapirati kar same. Podobno je lahko z našim duhovnim življenjem, za katerega se tudi zdi, da potrebuje spanje. Enkrat je naša duhovnost budna in prežeta z Božjo bližino, drugič pa se zdi, da dremlje v gugalniku pred kaminom in, kar je še slabše, to počne brez predvidljivega urnika. Mimogrede se lahko zgodi, da ne samo zadremljemo, ampak začnemo hoditi v spanju in se spotaknemo v jamo, od koder ni videti izhoda. Takrat nam lahko pomaga samo pogled v Jezusovo luč, ki kaže en korak naprej ven iz teme.
Prosim te, Gospod, pomagaj nam vsakodnevno ohranjati budnost. Posveti nam in nam podaj roko, kadar se znajdemo v temi.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja