8 resnic, za katere morate vedeti mame dojenčkov in malčkov

Foto: Shutterstock

Čudovito je imeti v hiši majhne otroke. Vonj po dojenčku je eden najlepših. Malčki znajo biti najprisrčnejša bitja, kadar se učijo govora in prvih korakov. Zabavno jih je opazovati, kako odkrivajo svet in se čudijo vsemu okoli sebe.

Skratka, čisti užitek. Če pustimo ob strani serijo neprespanih noči, nadležnega kričanja in uveljavljanja svojega prav. Pa visokih vročin, stalnih skrbi, krčev in menjavanja pokakanih plenic.

To je definitivno obdobje pravih izzivov. Vsekakor pa to ni obdobje, ki ga je potrebno »preživeti«. Potrebno ga je živeti! Potrebno si ga je zapomniti in uživati v njem. Zato, kadar vam zmanjka poguma, se spomnite naslednjih dejstev.

1. Gre za obdobje – za zelo kratko obdobje

Obdobje, ko so otroci majhni, je pravzaprav zelo kratko, čeprav se na trenutke zdi neskončno. Izkoristite ga dobro, živite ga, vonjajte, zapisujte si smešne izjave in pomembne dogodke otrok. Učite se od njih. Molite, ko ne spijo. Uživajte v nošenju ali vozičkanju – nikoli več ne boste toliko na svežem zraku.

2. Čas, ki ga preživimo z otroci, je dobro izkoriščen

Se vam zdi, da niste produktivni? Da ves dan pravzaprav ničesar ne naredite? Odnosi imajo vedno prednost pred opravljenim delom. Zato je čas, ki ga izkoristimo za igro, sprehode, obroke ali crkljanje, vedno dobro izkoriščen čas. Ko se vam bo torej naslednjič zdelo, da je pihanje milnih mehurčkov zapravljanje časa (sploh ob pogledu na neurejenost doma), se uprite glasu, ki vas opominja na produktivnost.

3. Toliko sem močna, kolikor sem ukoreninjena v Božji besedi

Če ne prej, se gotovo v prvih letih materinstva izkaže, da vsega preprosto ni mogoče narediti. Ne obstaja »popolna mama«, obstaja pa »najboljša mama za svojega otroka«. In najboljši izvir za slednjo je Božja beseda. Četudi branje Svetega pisma včasih pomeni zgodnje vstajanje ali hkratno zibanje in dojenje, je vredno. Moč, ki si jo mame naberemo ob branju Božje besede, se ne more primerjati z ničimer, kar nam danes ponujajo kot instant rešitve za utrujenost.

4. Moj zakon je vreden truda

Kadar se rodijo otroci, zavzamejo prvo mesto v časovnih razporedih in odnosih. Toda vidva in vajin zakon morate biti še vedno na lestvici višje. Vse, kar se dogaja v vajinem domu, je odvisno od tega, kakšen je vajin odnos. Napetost med vama se čuti v napetosti med otroki. Kadar pa je v vajinem odnosu vse na pravem mestu, je na pravem mestu tudi vse ostalo. Nikoli ne podcenjujta časa, ki ga lahko namenita samo drug drugemu.

5. Moje delo ni ničvredno

Se je Jezusu zdelo za malo umivati stopala? Zakaj bi se potem meni zdelo za malo čistiti blatne čevlje, reševati »nesreče« iz spodnjih hlačk, preoblačiti mokro posteljnino sredi noči? Včasih kakšno mamo spreletijo misli, da za takšno delo ni »podpisala«. Da je gotovo čas za drugo delo. Predvsem plačano. Z vidnimi rezultati. Toda delo, ki ga opravlja mama, je eno najbolj pristnih odsevov Jezusovih dejanj.

6. Gre za obdobje, ko se gradijo temelji

Življenje z dojenčkom se včasih zdi eno samo zaporedje dolgočasnih opravkov. Previjanje, dojenje, spanje, dojenje, … Komaj čakamo, da shodi, da oblikuje prve besede, komaj čakamo na čas, ko se bomo z njim dejansko lahko igrali, mu brali, se z njim pogovarjali. A imejte v mislih: da bomo takrat, ko bo malo večji, zares uživali v odnosu z njim, se sedaj v tem neskončnem zaporedju plenic, nošenja in hranjenja postavljajo temelji. Temelji navezanosti, zaupanja, spoznavanja, sočutnosti.

7. Dobro je, da si vzamem čas zase

Vzeti si čas zase v tempu, ki ga malo bitje določa, ni enostavno. Pomembno je iti sam na sprehod, si privoščiti kopel ali na kakšen drug način investirati v svoje čustveno, mentalno in telesno zdravje. In če je naravno ob tem otroka pogrešati, je potrebno reči ne občutku krivde, ki se lahko pojavi. Otrok si zasluži najboljšo verzijo vas samih in čaa, ki si ga vzamete zase, to nedvomno omogoča. Težko je namreč nalivati iz prazne čaše.

8. Samo enkrat so majhni

To ste gotovo že slišali, vendar tega ne sporočamo z namenom, da bi izkoristili vsako minuto zanje in z njimi. Le bodite hvaležni tako v trenutkih, ko božate male krhke prstke, kot takrat, ko se zdi, da jokajo že celo večnost. Tako bo na to obdobje ostalo polno lepih spominov tudi takrat, ko bo že minilo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja