7 načinov, kako svojemu otroku pomagati razviti pozitiven odnos do življenja

Vir: Shutterstock

Opremiti otroka z orodji, ki mu bodo pomagali, da bo razvil pozitiven odnos do življenja, je eno najlepših daril, ki mu jih lahko podarimo. Pozitivna naravnanost bo povečala njegovo sposobnost obvladovanja stresa. Prav tako bo igrala veliko vlogo pri njegovi vztrajnosti in vzdržljivosti, ko bo življenje postalo težko. Počutil se bo bolj samozavestnega in sposobnega, da zgradi zdrave odnose in doseže svoje cilje.

1. Dajmo mu vedeti, da je v redu, če izrazi svoja čustva

Eden najpomembnejših načinov, kako svojemu otroku pomagati, da bo imel pozitiven pogled na življenje, je, da mu dovolimo, da sprejme in prizna svoja čustva. Naj gre za žalost, srečo, strah, sram, tesnobo ali katero koli drugo čustvo, povejmo mu, da je normalno, da si včasih vesel ali žalosten. Ko se nauči sprejemati te občutke, ne bo več prostora za negativnost. Če je otrok nesrečen ali jezen, ga vprašajmo o njegovi težavi. Ko nam bo o njej povedal in hkrati izrazil čustvo, ki ga čuti, mu damo vedeti, da bodo ti oblaki negativnosti minili. Povejmo mu, naj poskuša iskati rešitve, namesto tega, da se osredotoča samo na problem. Tako bo razumel, da ima vsak problem rešitev.

2. Bodimo mu vzor

Otrok se veliko nauči prav od nas staršev. Če ostanemo v življenju pozitivni, bo tudi on razvili enak odnos. Morda se ne zavedamo, a otrok opazuje vsako naše dejanje, občutke in čustva. Počasi in postopoma začne slediti vsemu, kar mislimo ali verjamemo. Pokažimo mu, da je ostati pozitiven kljub težavam in vsemu, kar sledi, mogoče in tudi dobro.

3. Omogočimo mu svobodo

Pri otroku je pomembno, da pozna red, strukturo in disciplino, pomembno pa je tudi, da svobodno raziskuje svet in stvari naredi po svoje. Pri tem bo morda naletel na določene izzive in težave, na katere bo moral sam poiskati rešitev.

4. Naj bo obkrožen s pozitivnimi ljudmi

Ljudje, s katerimi smo prijatelji, močno vplivajo na nas in če smo obkroženi s pozitivnimi ljudmi, to vpliva tudi na naše dojemanje stvarnosti. Enako velja za otroka; zato poskrbimo, da bo naš otrok v družbi veselih in pozitivnih ljudi.

5. Spodbujajmo ga, da govori o pozitivnih dogodkih

Dobro je, da se pozanimamo o otrokovem dnevu, vendar je pri tem potrebno, da poskrbimo, da bomo bolj poudarjali pozitivne kot pa negativne dogodke. Pokažimo mu, da imajo pozitivni dogodki moč premagati negativne.

6. Učimo ga morale in vrednot

Otrok, ki ve, kaj je prav in kaj narobe, se bo v življenju izkazal za bolj pozitivnega kot otrok, ki tega ne bo vedel. Če se bo držal pravilnega ravnanja, bo živel z manj krivde, dvomov ali obžalovanja zaradi napačnih dejanj. Če ni strahu, sramu in občutkov manjvrednosti, bo otrok lažje razvili pozitiven odnos do življenja.

7. Vključimo ga v pozitivne obšolske dejavnosti

Ne glede na to, ali našega otroka zanimajo skupinski športi ali umetnost, mu lahko vključitev v dejavnosti, ki so mu všeč, pomagajo krepiti njegovo samozavest. Ko se pri teh dejavnostih sreča z naravnimi težavami (napor, utrujenost …), mu to daje priložnost, da se osredotoči na zadan cilj in ga izpelje do konca.

Nihče ne ve, kam bo našega otroka življenje popeljalo, lahko pa mu damo omenjena orodja, s katerimi se bo lažje spopadal z vsem, kar mu bo prišlo na pot.

Delno povzeto po: parenting.firstcry.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja