6 stvari, ki bi jih starši morali pogosto povedati svojim najstnikom

Vir: Envato

Starši najstnikov imajo v rokavu ducat reči, ko jih svojim otrokom povedo večkrat na dan. Pogosto gre za zahteve, vprašanja in ukaze.

“Pospravi svojo sobo!”

“Pojdi s telefona!”

“Kaj tu smrdi?”

“Kaj na svetu pa delaš?”

“Ne bodi pozen!” …

In čeprav takšni vzkliki hitro lahko pridejo v kri in so sestavni del starševstva, naši najstniki potrebujejo tudi spodbude. In na te starši radi pozabimo.

Preveč osredotočeni na to, da otroke naučimo odgovornosti, lahko prav hitro pozabimo tudi na besede, ki so izjemno pomembne za njihov osebni razvoj, samozavest in zaupanje vase in v starše.

Zato je izjemnega pomena, da jim povemo:

“Slišim, kaj govoriš.”

Naši otroci morajo vedeti, da poslušamo, kaj imajo povedati. Pogosto smo preveč zaposleni in jim predvsem govorimo, kaj morajo storiti in kako, da si ne vzamemo časa, da bi se ustavili in poslušali njih. Bolj kot katerikoli ukaz, poziv ali opozorilo morajo razumeti, da so nam pomembni.

“Vem, kako se počutiš.”

Ko naši najstniki izražajo svoja čustva, je zanje pomembno, da jih potrdimo. Ni pomembno, ali se vam zdijo smešni, ali menite da dramatizirajo. Kar doživljajo, je zanje resnično. Če njihovih čustev ne priznamo, jim damo sporočilo, da nam ni mar, kako se počutijo in jih ne jemljemo resno. Če se to dogaja dlje časa, bodo svoja čustva preprosto nehali deliti z nami. Poskrbite, da boste pozorni, ko vam ponujajo vpogled v svoja čustva.

“V tebi vidim toliko talentov.”

Najstništvo je za mnoge polno dvomov, zmedenosti in negotovosti. Naši otroci nenehno preučujejo svojo uspešnost, svoj potencial in svoje omejitve. Ker vsako podrobnost sebe primerjajo z drugimi, to lahko vodi v slabo samospoštovanje.

Naj to pokažejo ali ne, si željo našo potrditev, podporo in ljubezen.Morda ne mislijo, da zmorejo, da so v redu, da znajo in so močni, zato jim moramo pomagati pri prepoznavanju njihovih darov. Poskrbite, da boste poudarili vse čudovite lastnosti svojih otrok. In to pogosto. Potrebujejo spodbude, potrjevanje in priznanje, da so edinstveni in veliko vredni.

“Verjamem vate.”

Najstniki potrebujejo »fane«, ljudi, ki jih občudujejo. Potrebujejo zagotovilo, da zaupamo v njihov potencial. Čeprav v najstništvu preizkušajo nove stvari, raziskujejo svoje interese in razvijajo veščine, so še vedno ranljivi v svetu, ki sloni na tekmovalnosti. Povejte jim, da vrjamete vanje.

“Ljubim te ne glede na vse.”

To je morda najtežja stvar, ki jo ni nujno najlažje izreči. Najstniki namreč prav lahko rečejo in naredijo stvari, ki so neumne, nevarne in celo zlobne. A biti starš pomeni brezpogojno ljubiti zaupane nam otroke. Morda nam nekatere stvari, ki jih delajo niso všeč, vendar jih bomo kljub temu ljubili. Delali bodo napake in se motili, nosili bodo odgovornost in posledice svojih dejanj. A kljub temu morajo biti prepričani, da se naša ljubezen ne bo spremenila in bo v svetu nedoslednosti ostala stalnica.

»Vedno bom tukaj zate.«

Saj želite, da vaši otroci k vam pridejo s svojimi težavami, kane? Ključ do komunikacije z najstniki je, da jim daste jasno vedeti, da ste jim na voljo, če vas potrebujejo. In ko vas bodo zares potrebovali, morate svojo besedo držati. Pa brez skrbi, želijo si biti neodvisni, ne bodo vas obremenjevali z vsako brezvezno rečjo in tudi ni prav, da vas. A odprtost za pomoč in podporo tudi najstnikom veliko pomeni.

Morda se vam bodo vaši najstniki kljub tem izrečenim besedam zdeli raztreseni ali bodo nevljudni. Kljub temu jim ne nehate vsega naštetega govoriti vedno znova. Naj to pokažejo ali ne, si željo našo potrditev, podporo in ljubezen. Če jih dajemo svobodno, brezpogojno in pogosto, je njihov svet mnogo lepši in bolj gotov.

Prirejeno po: yourteenmag.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja