10 stavkov, ki naj bi jih vsak vnuk slišal od svojih starih staršev

Foto: Shutterstock

Da stari starši pomembno prispevajo k odraščanju in razvoju otroka, ni potrebno posebej poudarjati. In to ne glede na to, ali so vpeti v vsakdanje življenje svojih vnukov ali pa jih vidijo le nekajkrat na leto.

Zato je zelo pomembno, kakšna sporočila jim predajajo. Zbrali smo jih nekaj, ki bi jih moral vsak vnuk večkrat slišati od svojih starih staršev.

“Radi te imamo.”

Seveda je več kot očitno, da imajo stari starši neskončno radi svoje vnuke, toda slednji preprosto morajo te besede tudi slišati kar se da pogosto. Morajo slišati, da so od njih ljubljeni in spoštovani. Tovrstna podpora je ključna, da lahko otrok razvije močno povezanost in pripadnost širši družini. Posledično bodo otroci tudi vedeli, da se lahko nanje obrnejo tudi takrat, ko se bodo želeli karkoli pogovoriti (tudi o čemer si morda kdaj ne bodo upali spregovoriti s starši).

“Strinjamo se s tvojimi starši.”

Čeprav se otrokom to včasih zdi več kot krivično, morajo vedeti, da so starši in stari starši v isti ekipi. Nekateri stari starši se vedejo neodgovorno s tem, da z dajanjem potuhe ali podkupovanjem s sladkarijami želijo izpasti boljši od staršev, kar pa otroke le zmede. Ravno stari starši naj bi kot zrele in modre osebe v odnose z vnuki vnašali stabilnost. Zato je izredno pomembno, da so prvi, ki stojijo za odločitvami staršev in jih spoštujejo.

“Vedno smo ti na voljo za pogovor, o čemerkoli.”

Navadno imajo stari starši več časa za pristno igro z otroki kot starši in ravno takrat pride do velikih pogovorov. Otroci tako že vejo, da stari starši vedno prisluhnejo, kljub temu pa ni odveč, če se dejstvo, da so vedno na volji za kakršenkoli pogovor, tudi večkrat poudari.

“Pravico se imaš počutiti tako, kot se.”

Stari starši imajo ogromno priložnosti, da otroku povejo in pokažejo, da sprejemajo njihova čustva takšna kot v danem trenutku so ter mu jih hkrati pomagajo prepoznati ter pravilno izraziti.

“Tudi mi smo delali napake.”

Desetletja izkušenj se preprosto ne zgodijo brez napak, bolečih preizkušenj in padcev. In stari starši, ki so sposobni o svojih napakah in zabavnih spodrsljajih pripovedovati svojim vnukom, so vredni zlata, saj s tem pomagajo otroku prepoznati, da celo modri in srečni odrasli delajo napake.

“Naj ti pripovedujem o tem, kako je bilo, ko sem bil majhen …”

Neprecenljiva dediščina za otroke je poznati zgodbe iz življenja starih staršev. Poseben čar pa je te zgodbe poslušati v naročju ali za toplo pečjo. Marsikateri otrok bi se strinjal, da nihče ne zna tako dobro pripovedovati zgodb, kot ravno stari starši, pa čeprav njihove veščine ne vsebujejo retoričnih sposobnosti.

“Neizmerno smo ponosi nate.”

Stari starši bi morali pogosto izražati ponos, ki ga čutijo do svojih vnukov. Njihova pohvala naj zajame vse od šolskih do obšolskih uspehov, pa tudi značajskih lastnosti ter dobrih del. Prav tako pa naj povejo, da so ponosni nanje zgolj zaradi njih samih, tudi v obdobju brez oprijemljivih uspehov. Videti ponos v očeh starih staršev neizmerno pripomore k lastni samopodobi.

“To je pa zelo zanimivo!”

Aktivno poslušanje in iskreno zanimanje s postavljanjem vprašanj za vse, kar otrok pripoveduje, je veščina, ki jo imajo stari starši odlično razvito. Otroci se ob tem, ko se stari starši iskreno zanimajo zanje, čutijo spoštovane in cenjene.

“Zelo smo hvaležni, da smo tvoji stari starši.”

Postati stari starš ni izbira, temveč velik dar, za katerega so iz srca hvaležni. S tem, ko to povejo svojim vnukom, jim pokažejo, da ta njihova vloga ni obveza, temveč iskrena hvaležnost zanje.

“Me objameš? Ampak samo, če si to želiš. ”

Enako pomembno kot povedati je tudi pokazati, da imamo nekoga radi. In svojim vnukom lahko stari starši spoštljivo pokažejo, kako pomembno si je postaviti meje. Preden objamejo, naj vprašajo, če lahko. In spoštujejo, brez zamerljivosti, če otrok tega ne želi. Še vedno lahko pošljejo poljub z gesto. Stari starši lahko otroka s tem odlično naučijo, kako pomembno je, da prepoznajo osebne meje, ki naj jih drugi spoštujejo.

Povzeto po fatherly.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Pri meni so ti stavki vsakdanjost. Izpovem pa jim še veliko več ljubezni. Da sem na njih ponosna, da me osrecujejo. Veliko se pogovarjam z njimi, pri meni so vsak vikend, pomagam jim pri ucenju, jih podpiram. Pri napakah pa se ucijo kot mi vsi, da jih je treba popraviti. Mladost je cudovita ce imaš podporo in ljubljene ob sebi…..lp babica Nada

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja