10 ljubkih stvari na novorojenčku

Thumbnail

Morda se ob novem življenju, ki napolnjuje dom, srečujete z neprespanostjo, ujetostjo ali drugimi mešanimi občutki. A verjetno se strinjate, da ste v malo drobceno štruco tudi nepopisno zaljubljeni.

Dobro se spomnim svojih občutkov nekaj tednov po porodu, ko sva se z možem ob večerih nepopisno zabavala ob zvokih, ki so prihajali s podaljška zakonske postelje, kjer je ležalo drobceno bitje, katerega prihod je najino življenje za vedno spremenilo. Kolcanje, kot bi poslušala vodno igračko, ali nezemeljski zvoki iz majhnih ustec, podiraje kupčkov in prdci, ob katerih je mož v šali ponavadi rekel: »Škoda, da se ženske temu ne smejite tudi potem, ko odrastemo.«

Ob dnevih, ko se počutimo psihično in čustveno izžeti, ko se srečujemo s pravo nevihto vseh mogočih čustev, ko 24 ur na dan, vse dni v tednu skrbimo za popolnoma vse potrebe majcenega bitja ob nas, bo ta seznam stvari na novorojenčkih pravi za to, da malce izstopimo iz rutine in se nasmejimo … Prav tistemu, ki zdajle morda leži ob vas.

1. Stopalca

Kako zanimivo: redko občudujemo stopala svojih bližnjih, ob dojenčkovih pa bi lahko ždeli ure in ure. Ta ljubka stopalca, nežnejša od najčistejše svile, niso še nikoli hodila. Novorojenčki ne poznajo občutka tople mivke, blata ali kamnov. Nič vam ne preprečuje, da jih nebi vzeli v roke in jih masirali, božali in gladili. Z zaprtimi očmi sem se ob tem lahko topila kot maslo.

2. Vonj

Vonj novorojenčka je verjetno najprijetnejši vonj, kar ga pozna naš nos, pravi »eau de novorojenček«. Tako nezgrešljiv, da se mu ne moremo upreti (celo vonju tujega dojenčka, torej ne gre le za mamine hormone). Ste že kdaj opazili mamico, ki kar ne more umakniti nosa in ustnic z dojenčkove glave? Zdaj veste, zakaj.

3. Popek

Ta mali, drobceni, navihani popek (seveda po tem, ko odpade ostanek popkovine). Nič posebnega, pa vendar se ga ne moremo nagledati.

4. Zvoki

Novorojenčki proizvajajo najboljše zvoke pod soncem! Ne le, da lepo dišijo, so videti božansko in nas puščajo z občutki pijanosti od ljubezni, ustvarjajo pravo lestvico zvokov, ki pospremijo njihovo doživljanje sveta. Od cmokanja do gruljenja, godrnjanja ob hranjenju, jokca ob 4. uri zjutraj in vzdihljajev, ki nam dajo vedeti, da so naše štruce pravzaprav čisto pravi mali ljudje.

5. Kolcanje

Čisto posebna kategorija pa so zvoki kolcanja. Je kaj bolj hecnega in ljubkega od tega? Če ste prvič mamica, ste se morda kdaj zaskrbljeno spraševale, kaj se dogaja z otročičkom, ko ste zaslišale kolcanje, ki je spominjalo na zvoke tiste igračke, ki smo jo imeli za igranje v vodi. Ob tem se lahko sprostite, še bolj zanimivo pa je, če pogledate presenečen izraz na dojenčkovem obrazu, ko ga bo streslo naslednje kolcanje. Le kdo tako vneto misli nanj?

6. Obrazna mimika

Tudi ta si zasluži posebno poglavje. Ko si tako droben in popolnoma nov, je zate nov tudi ves svet. Poskušajte si predstavljati svoje izraze na obrazu, če bi vas postavili na popolnoma drug svet, tak, ki ga niste izkusili še nikoli prej.

Pri meni zagotovo zmagajo izrazi na malem obrazu, preden novorojenček utone v globok spanec. Neverjetno, toliko različnih, ki bi me nasmejali, nisem videla niti pri igralcih! Tisti, ko se kremži, kot bi pojedel kislo kumarico. Tisti razmišljujoči, kot bi se ukvarjal z zelo pomembnimi rečmi, ki jih je treba dobro premisliti. Tisti »želvasti«, ko želijo dvigniti glavico in se stegniti k vam, videti pa so kot želve, ki se stegujejo iz svojih oklepov. Tisti presenečeni s široko odprtimi očmi (in usti, seveda). Tisti nasmejani, kot bi mu nekdo povedal najbolj smešno šalo … Da vseh mogčih oblik malih ustec niti ne omenjamo.

7. Spanček

Tukaj se ne bomo spuščali v to, koliko in kdaj spijo, ampak ko že zaspijo. Videti so kot nezemeljska bitja. Zaprte oči, dolge trepalnice, stisnjene peščice, zvok dihanja. Spokojni, angelski … Kot da bodo trajali večno. In v resnici bodo. Ne spančki, ampak njihove duše.

8. Spanec na mojem telesu

Mogoče ob treh zjutraj res ne sodi na ta seznam, ko smo utrujeni, nam je zaspala roka in bi nujno morali na stranišče. Ampak ob treh popoldne, ko ležite na kavču, pa morda ne morete mimo občutka, da je ni lepše stvari, kot na sebi čutiti celo telo svojega otroka, čutiti bitje njegovega srca in dihanje. Nadaljujte, vdihujte in vpijajte te nežne trenutke!

9. Občutek pomembnosti

Mislim, da ni večjega ponosa, kot je vedenje, da nam je bilo zaupano, da spočnemo, rodimo, skrbimo in vzgajamo otroka. Je še kaj pomembnejšega? Delamo nekaj čudovitega in vaš dojenček je živi dokaz tega.

10. Imajo vas neskončno radi

Tu ni kaj dodati. No, razen tega, da je znanstveno dokazano, da dojenčki do 6. meseca starosti niti ne razumejo, da so pravzaprav osebe. Vaš otrok misli, da sta on in vi ena oseba! Torej ste zanj vse, kar ima. Najraje na svetu ima vaš glas, vonj in objem.

Vem, ta seznam se bo komu zagotovo zdel najboljši primer pretiravanja ali začetek sladkorne bolezni tipa 2. Toda mamice novorojenčkov bodo vedele, o čem pišem. Atiji pa bodo (upam) vsaj slutili.

Prirejeno po: bellybelly.com.au

Foto: alphamom.com, kidspot.com.au, petapixel.com, telegraph.co.uk

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja