1 Postna akcija: Uvod v postni čas – p. Marko Ivan Rupnik

marko-ivan-rupnik-iskreni

Začenjamo z letošnjo postno akcijo s p. Markom Ivanom Rupnikom. Oglejte si uvodni video. Prvi je izjemoma v celoti odprt.

P. Marko Ivan Rupnik nam v uvodu nakaže razliko v dojemanju posta v Stari in Novi zavezi. Jezus nam ponuja nov pogled, in sicer, da gre pri postu za izraz odnosa in ljubezni. Hkrati pa v nadaljevanju p. Rupnik pravi, da kdor ljubi, se troši, da je, kdor ljubi, križan. Zato je križ znamenje ljubezni. Naš razum pa se upira trpljenju.

V drugem delu p. Rupnik spregovori o tem, da je bila v začetku krščanstva izjemno pomembna izkušnja življenja, izkušnja občestvenosti. Popolnost krščanstva je bila v začetkih v mučeništvu – v darovanju samega sebe. In kaj se je zgodilo kasneje, ko je krščanstvo postalo “imperialna religija”? Ko vera ni bila več sprejemanje življenja kot način bivanja, smo začeli naše stvari prevajati v norme, predpise, moralo, verske običaje ter ceniti tistega, ki to izpolnjuje. Tudi govorica je postala idejna, idealna, konceptualna in pojmovna. Vse to pa je pripeljalo do moralizma, ki je izmučil Evropo do konca. Na žalost, ugotavlja p. Rupnik, danes Evropa želi biti karkoli, samo da ni krščanska.

V postni akciji na iskreniPLUS vas bo vsak dan poleg videa pričakalo tudi vprašanje za pogovor. Za opomnik, ko pride nova vsebina, se prijavite tukaj.

Vprašanji za pogovor med zakoncema:

  • Drug drugemu povejta, kaj vaju je najbolj nagovorilo v prvem video nagovoru. (Če boste z nami v postu sami, si zapišite misli.)
  • Kakšna priložnost je zame in za naju letošnji postni čas?

Uvod v postno akcijo

Postna akcija je namenjena spodbujanju zakonskega pogovora, da bosta utrdila svoj odnos in svoji srci pripravila na praznovanje velike noči. Da bo lahko obrodila sad, ji je potrebno nameniti čas in prostor. Zato vaju prvi dan spodbujamo, da si ustvarita tedenski ritual, ki vama lahko da občutek varnosti in vaju spodbuja k rednosti. Izberita si za vaju najprimernejši čas, ustvarita primeren prostor, ki vaju bo spodbujal k pogovoru (svečka, podoba …). Opomniki za nagovore bodo prihajali v sredo in soboto. Na portalu www.iskreniplus.si pa bodo dostopni že kak dan prej in bodo na voljo tudi kasneje za ponovni ogled.

Postna akcija ne zahteva veliko časa. Video nagovori niso dolgi (najdaljši je prav prvi oz. današnji), vprašanje pa je eno ali dve. Če nimata na voljo veliko časa, je lahko vajin pogovor samo kratka podelitev misli. A pomembno je, da vztrajata in si poskušata nameniti čas in pozornost dvakrat na teden – ob času, ki vama najbolj odgovarja.

 

Snemanje Zakonske postne akcije Iskreni s p. Markom Ivanom Rupnikom:

Režija in voditelj: Igor Vovk

Snemanje in montaža: Nejc in Matias, Studio Siposh, februar 2020

Lokacija: Uršulinska kapela v Ljubljani

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja