Živeti preprosto

Thumbnail

Kaj je bolj primernega na praznik svete družine kot obisk pri mladi družini: očka, mamica in majhen otrok? Morda prav taka družina najbolj pristno odseva Skrivnost, ki jo premišljujemo in zremo v teh prazničnih dneh.

Obiskati mlado družino je lepo doživetje. Običajno še sveže in skrbno urejeno stanovanje, v katerem še diha poporočno vzdušje, pa dojenček, ki je deležen polne pozornosti …

Za tiste, ki smo poročeni že nekaj dlje in vsakodnevno izkušamo živahen vrvež več otrok, je tak obisk kot odmik v spokojnost tistega časa, ki smo ga doživljali po poroki.

Klemen in Janja Klemen sta se poročila julija 2013, pred osmimi meseci pa se jima je rodil sin Ožbej. Družino smo obiskali na njihovem domu v Lokovici pri Šoštanju.

Intervju je bil prvotno objavljen v glasilu Iskrenko*.

*****

Klemen in Janja, kako sta se spoznala? Kdaj sta odkrila, da sta poklicana za skupno življenjsko pot?

Janja: Imava zanimivo zgodbo. Čeprav nisva računalniška tipa, sva se spoznala na internetu. Kot je zdaj Facebook, je bil včasih Netlog, in tam sva se čisto slučajno našla. Pa nisva sodelovala z namenom, da bi našla fanta oziroma punco. Ko sva oba študirala v Ljubljani, pa sva se srečala še v živo.

Klemen: Res ja zanimivo, da sva se spoznala po internetu. Zdaj recimo zelo malo uporabljava računalnik, samo za nujne zadeve, če je potrebno poiskati kakšno informacijo in za elektronsko pošto.

Se je zaljubljenost zgodila že po internetu?

Janja: Meni ne. Sem pa začutila, da je Klemen v redu fant.

Klemen: Meni pa!

Ker sta se spoznala po internetu, se potem verjetno ni bilo težko odločiti za e-pripravo …

Klemen: E-pripravo sta nama priporočila dva prijatelja ne eni od porok, kjer smo peli. Odločila sva se na podlagi priporočila. Šele takrat sva tudi našla portal iskreni.net.

Janja: Pri e-pripravi me je navdušilo, da sva se lahko sama pogovarjala in potem napisala. Dobro je bilo, da je bilo veliko različnih tem, prek katerih smo se dotaknili veliko stvari, ki se jih midva verjetno ne bi niti pogovarjala.

Klemen: Všeč mi je bilo, ker sva si vzela čas za pogovor, potem pa še razmišljala, kako bova to, kar sva se pogovarjala, oblikovala in zapisala. Všeč mi je bilo tudi, da smo se na vikendu v živo srečali s tistimi, s katerimi smo bili v skupini. Bili smo tudi res mlada skupina in to naju je navdušilo. Nagovorila naju je teologija telesa. Super se nama zdi, da zdaj obstaja tudi teologija telesa za mlade. Mi kot mladi nismo o tem nič slišali, na e-pripravi sva recimo šele prvič slišala za globlji pomen čistosti, ne samo skozi vidik, kaj se ne sme.

Po e-pripravi sta se udeležila tudi našega programa Celostna priprava na starševstvo. Zakaj sta se odločila za to? Je bil porod zaradi priprave kaj drugačen?

Janja: Z e-pripravo sva bila zelo zadovoljna in zato sva verjela, da bo tudi ta program dobro pripravljen. V času nosečnosti sva imela tudi dovolj časa, da sva se lahko udeležila vseh srečanj. Na e-pripravi smo se pri temi o starševstvu pogovarjali bolj o času, ko bodo otroci že večji, pa o razmerju med družino in službo. Tu so bile pa res vsebine, prek katerih se pripraviš na rojstvo. Zaradi priprave je bil porod drugačen. Veliko stvari sva vedela, imela sem porodni načrt, z večjim zaupanjem sem šla rodit. Veliko sem izvedela tudi o dojenju. O porodu in dojenju je danes toliko različnih informacij, da je res težko izluščiti prave. Tu pa smo dobili dobre informacije. Pred porodom sem prebrala še knjigo Skozi nosečnost z Jezusom, ki me je tudi dobro psihično pripravila.

Kaj se je najbolj spremenilo, ko je prišel otrok?

Janja: Toliko stvari naenkrat se je dogajalo! Prej je bilo mirno, delala sva lahko, kar sva hotela, veliko je bilo prostega časa. Kar naenkrat pa je bilo vse usmerjeno v otroka, zdelo se mi je, da samo previjam, hranim … in spim. In težko si je bilo vzeti čas drug za drugega.

Klemen: Po porodu mi večkrat odzvanjajo Jezusove besede: »Kdor hoče iti za menoj, naj se odpove sam sebi …« Kot moški imaš veliko hobijev in naenkrat se spremeni, da nimaš več toliko časa zase. Zdaj ga pa daruješ otroku. V prvih mesecih je največ, kar otroku lahko daš, da mu daš samega sebe. Dela, spretnosti, »moških« opravil ga začneš učiti pozneje.

Kaj vama je bilo kot mami, očetu najlepšega v teh prvih mesecih?

Janja: Lepi trenutki so, ko se otrok prvič nasmeji, ko te tako lepo pogleda! Takrat veš, da res ni nič zaman, tudi takrat, ko je naporno. Lepo je spremljati njegov napredek, kako se vedno kaj novega nauči.

Klemen: Meni je gotovo nekaj najlepšega, ko pridem iz službe, pa me Ožbej zagleda in se res iskreno nasmeji. Tudi meni je zanimivo spremljati njegov razvoj, kaj vse zmore že pri štirih mesecih.

Danes je za mlade v vajinih letih veliko teže dobiti službo kot nekoč. Kakšna je vajina izkušnja?

Janja: Sama po opravljeni pripravniški kot delovna terapevtka nisem uspela dobiti službe. V zdravstvenem domu, kjer sem delala pripravništvo, so bili zelo zadovoljni z mano, a so mi povedali, da me žal ne morejo zaposliti. Ko sem šla na zavod za zaposlovanje, pa sem bila že noseča. Rekli so mi, da naj sicer pošiljam prošnje, a da me bodo zelo neradi vzeli v službo. Odločila sem se, da se ne bom preveč sekirala, da bom zadovoljna s tem, kar bo. Sem se pa potem lahko resnično posvetila nosečnosti in pričakovanju.

Klemen: Jaz sem pa s službo imel srečo. V tem vidim Božje delovanje, kako je bilo poskrbljeno za naju. Dva meseca potem, ko je Janja končala s službo, sem jo jaz dobil in to v domačem kraju. Je pa včasih kar zahtevno, recimo kmalu po poroki sem moral za mesec dni na Švedsko, zdaj delamo zaradi obilice posla redno po 10 ur na dan. Zato res skušam izrabiti tiste popoldanske ure, ko smo vsi skupaj.

Janja: Tudi po izteku porodniške bom najbrž ostala doma, tako da se bom lahko posvetila otroku in družini.

Klemen: Nama je bolj pomembno, da se ujamemo kot družina, tudi če imamo malo manj. Želimo živeti preprosto. Na ta svet ne prineseš nič s seboj in tudi nič ne odneseš. Nimava želje po ne vem kakšni karieri ali da bi morala veliko zaslužiti. To je včasih še dobro, saj moraš premisliti, kaj si boš privoščil in nisi potraten. Pri nekaterih vidim, da z več denarja pridejo tudi večje potrebe. Nama so zelo v pomoč starši, pomagajo nama s stanovanjem, veliko hrane pridelamo doma.

Ali ste še kje v življenju imela izkušnje Božje previdnosti, tako kot pri službi?

Klemen: Božjo previdnost vidim v svoji poti vere. V srednji šoli je prišlo obdobje, ko sem se oddaljil od vere. Prišel sem z vasi v mesto in povsem zamenjal družbo. Prišel sem celo v družbo rasistično razpoloženih »skinheadov«. Ohranil pa sem distanco do tega in pozneje šel stran. Ko sem spoznal Janjo, sem se srečal z verno družino. Ker sem bil v tej družini povsem sprejet, sem znova začel hoditi k maši. Na tej poti vidim, da me je obvarovala Božja previdnost.

Kljub temu da živita preprosto in z ne tako veliki dohodki, sta se odločila, da postaneta redna donatorja. Kaj vaju je nagovorilo k temu koraku?

Janja: Ko sva na e-pripravi spoznala voditelje, ki so se razdajali za nas. Razmišljala sva, da bi tudi sama lahko nekaj naredila. Pomagava lahko vsaj finančno. Imate veliko dobrih programov in je škoda, da ne bi tega podpirali. Če nekaj daš, se ti povrne nazaj. To izkušnjo imam že iz otroštva, ko smo darovali za otroke v misijonih.

Klemen: Ob koncu priprave se je predstavila ekipa iskreni.net in takrat sva prvič videla, da je mogoče biti donator. Odločila sva se za enkraten znesek. Potem sem pa sem enkrat bral, kako smo kristjani povabljeni, da bi desetino tega, kar dobimo, dali naprej. Moja tašča redno podpira prek botrstva dečka v Afriki in nama je tudi zgled. Vrednote iskreni.net so nama blizu in ker nimava talenta delovati kot pričevalca v programih, skozi donatorstvo dava, kar lahko.

 

*****

Iskrenko je glasilo, ki ga dobivajo vsi redni donatorji, ki doniraju Zavodi iskreni.net vsaj 10 EUR na mesec (oziroma 120 EUR na leto). S tem ne podpirajo samo našega dela na podorčju medijev, ampak tudi izobraževalne programe.

Želite tudi vi pomagati, da bi še več mladim lahko pomagali postaviti temelje za zdrav zakon in družino? Podprite nas v decembrski donacijski akciji!