Zdravnik bo lahko bolniku pred evtanazijo na skrivaj dal pomirjevalo

Na Nizozemskem so nedavno spremenili pravila glede evtanazije, po katerih lahko sedaj zdravnik bolniku z napredovano obliko demence, ki ga namerava evtanazirati, v hrano ali pijačo podtakne pomirjevalo, če meni, da bi se bolnik ob evtanaziji lahko vznemiril, postal nemiren ali agresiven.

Navodila je državni odbor za evtanazijo spremenil po tem, ko je bila umora oproščena zdravnica Marinou Arends, ki je 74-letni dementni gospe v kavo primešala uspavalo, preden ji je vbrizgala smrtno injekcijo, s katero jo je evtanazirala.

Po novem se tako ni več potrebno, da se zdravnik z bolnikom strinja glede časa in načina evtanazije, prav tako zdravniku pred izvedbo evtanazije ni treba zahtevati ustne potrditve od bolnika s hujšo obliko demence, saj naj bi ta ne razumel dogajanja.

Na Nizozemskem zdravniki odrasle od leta 2002 lahko evtanazirajo, kadar gre za prostovoljno in premišljeno željo oz. ob hudem trpljenju brez obetov izboljšanja bolnikovega stanja. Po novem je tako težko določiti, ali je želja prostovoljna in premišljena, še posebej če bolnik niti nima možnosti nestrinjanja, ker pred evtanazijo na skrivaj prejme pomirjevala in se postopku niti ne more upirati.

Število ljudi, ki prosijo za evtanazijo, se na Nizozemskem postopoma povečuje. Lani se je število prošenj za evtanazijo povečalo za 22 odstotkov glede na leto prej. Leta 2019 je zaradi smrtne injekcije umrlo več kot 6.300 ljudi, kar predstavlja štiri odstotke vseh smrtnih primerov v državi v lanskem letu.

Nizozemska vlada sicer že dlje časa razmišlja tudi o spremembi zakonodaje o evtanaziji, po kateri bodo lahko zdravniki evtanazirali tudi hudo neozdravljivo bolne otroke, stare od leto dni do 12 let. Trenutno je otroška evtanazija v državi zakonita za otroke med 12. in 16. letom starosti s soglasjem staršev, od 16. leta dalje pa se mladostnik za evtanazijo lahko odloči sam. Prav tako lahko s soglasjem njihovih staršev evtanazirajo novorojenčke.

Julija je ena od poslank v parlament vložila zakon, po katerem bi lahko, če bi bil sprejet, s pomočjo asistiranega samomora umrli zdravi ljudje, starejši od 75 let, če bi bili prepričani, da je njihovo življenje izpolnjeno in bi si želeli umreti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Kmalu nihče ne bo več umrl naravne smrti.

    Slabša je po deželah zahodne civilizacije demografska podoba, večja je njihova naklonjenost evtanazijam in splavom.

    1. Saj kmalu tudi spočetega več ne bo po naravni poti. Če uporabiva enake vatle. Prepričan sem, da se z biomedicinsko pomočjo že sedaj robi več kot 4% prebivalstva. Sem pa mnenja, čeprav se sliši Bogokletno, da je prav tako bogokletno tudi umetno vzdrževanje iztrošenih teles pri življenju, katere bi Bog v preteklosti (pred 1. sv. vojno) že zdavnaj poklical domov. A je to božje, da se igramo Bogove in degeneriramo človeško raso s tem, ko na svet spravljamo vse manj zdrave in krepke, zdravimo bolne (bogate torej), podaljšujemo življenja na smrt bolanim in vnemar puščamo zdrave in krepke (ki so praviloma revni)? Skregano z vsemi vrstami na planetu. To ni prepuščanje v božje roke in sprejemanje njegovega načrta. Eden sinov me je spraševal “ati, kaj bi bilo, če bi bili nesmrtni”. Prvo mi je na pamet padlo “strašno bi se naveličali”. Drugo pa, samo zombiji bi hotili eden preko drugega, ker bi izropali planet do zadnje bilke in nato klavrno končali vsi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja