“Zdaj bolj spoštujem dekleta”

Thumbnail

Delavnice za mlade o spolnosti z mojim dragim soprogom običajno izvajava za birmance in v mladinskih veroučnih skupinah. Pred dnevi pa sva delavnico prvič izvedla tudi za skupino približno 70 mladih, ki niso bili zbrani v okviru župnije.

Šlo je za skupino mladih različnih veroizpovedi, pa tudi mladih iz ateističnih družin.

Pred delavnico naju je malo skrbelo, ali bova znala spregovoriti na način, ki bo vse nagovoril, saj sva bolj vajena govoriti pod vidikom teologije telesa.

Po delavnici pa sva bila zelo zadovoljna, saj sva začutila, kako močno lahko mlade nagovori čudovito sporočilo o lepoti medsebojnih odnosov, kako imajo mladi, ne glede na svoj nazor ali veroizpoved, dojemljivo srce za spoštovanje teles drug drugega in celovit pogled na spolnost.

Govorili smo o medsebojnem spoštovanju, o vrednosti nas kot oseb (ne le naših teles), o lepoti ženske in o moči moškega. O tem, kako moški zmore nadzorovati svoj pogled, da ženske ne popredmeti.

Dotaknili smo se vprašanj, kakšne rane lahko nosijo dekleta, če v otroštvu nikoli niso dobile potrditve svojega prvega in tedaj glavnega moškega v življenju – svojega očeta. Pogovarjali smo se tudi o zlorabi človeškega (še posebej ženskega) telesa in spregovorili tudi o pornografiji, temi, ki nekatere v teh letih že močno zadeva.

Nekaj dni kasneje sva prejela nekaj njihovih odzivov. Seveda je bilo med njimi nekaj takih, ki jih vsebina ni ganila. A večine se je najin nastop dotaknil, česar sem zelo vesela. Nekaj njihovih komentarjev si lahko preberete spodaj:

 

Kaj te je najbolj nagovorilo?

  • Najbolj mi je bilo všeč, da sta si zakonca Sokol zvesta in sta povedala vse, kar nas je zanimalo.
  • Ko je Polonca razlagala, da so vse punce lepe.
  • Ko sta zakonca predavala in nam pokazala resničnost.

Ali si v čem spremenil pogled na odnose med fanti in dekleti oz. odnos do spolnosti?

  • Da, spremenil sem odnos do deklet. Zdaj jih bolj spoštujem.
  • Da, sem! Prej sem imel drugačen pogled na spolnost, zdaj vidim, da je to nekaj dragocenega.
  • Da, bolj sem spoštljiv do deklet.
  • Da. Ni več predmet zasmehovanja in zdaj vem, da je spolnost lepa stvar.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja