Zanimivi poročni običaji po svetu

Thumbnail

Kaj vam pride pred oči ob misli na poroko? Zelo verjetno nevesta v beli poročni obleki, manj verjetno pa rdeča obleka ali razbijanje stekla, metanje datljev, koline, preskakovanje metle … A tudi vse našteto je del poročnih tradicij drugod po svetu.

Sodobna kitajska nevesta nima le ene poročne obleke, ampak kar tri. Najprej tradicionalno rdečo vezeno ozko obleko. Rdeča namreč v kitajski kulturi predstavlja močno, srečno barvo. Zatem nevesta skoči v belo obleko, ki je podobna našim (spogledovanje z zahodno kulturo), nazadnje pa se na svatbi preobleče v obleko po svoji izbiri.

Indijski nevesti njene prijateljice in sorodnice pred poroko okrasijo roke in stopala z rastlinsko barvo heno v osupljivih vzorcih, imenovanih menhdi. Te začasne »tetovaže« nastajajo in se sušijo več ur, ne sperejo pa se več tednov. Medtem, ko menhdi nastaja, pa se ženske zabavajo, pogovarjajo, pomagajo nevesti …

Številne kulture v svoji poročni tradiciji poznajo nekakšen skok čez metlo (npr. keltska, romska), najbolj pa je razširjena med Afričani v ZDA. Izvira iz časov suženjstva, ko se sužnji niso mogli poročati med sabo. Svojo zvezo so zato pred ljudmi simbolično naznanili s skupnim skokom čez metlo. Danes so te metle običajno lepo okrašene.

Židovski ženini pa ob koncu poročnega obreda z nogo stopijo na kozarec in ga zdrobijo, ob tem pa gostje vzklikajo »Mazel tov!« (Srečno!). Izvor običaja ni povsem znan, po eni od razlag simbolizira porušenje jeruzalemskega templja, nekateri razlagajo, da razbit kozarec predstavlja nekakšen opomin, da mora biti vsako veselje zmerno. Kljub vsemu je običaj danes povezan z veseljem.

Tako kot pri nas samska dekleta na poroki lovijo nevestin šopek, se v Peruju borijo za skriti prstan. Ta pa je skrit nikjer drugje kot prav v torti. Iz nje gledajo okrasni trakovi in preden mladoporočenca razrežeta torto, dekleta zagrabijo in potegnejo za trakove. Na koncu enega se skriva prstan – tista, ki ga dobi, je naslednja v vrsti za poroko.

Korejski poročni obred »paebaek« vključuje samo ožje družinske člane, saj poroka predstavlja predvsem združitev dveh družin in ne dveh posameznikov. Z obredom naj bi predvsem nevesta, ki je tradicionalno prišla živet na ženinov dom, izrazila svoje spoštovanje do moževe družine. Med obredom zaročenca in starši sedijo za mizo z različnimi jedili in čajem ali riževim vinom, ki ga par obredno pije, medtem ko jima starši delijo nasvete, posredujejo modrost in izražajo želje za prihodnost. Nazadnje starši mladoporočencema mečejo datlje (ti predstavljajo deklice) in kostanje (dečki), ki jih par lovi v svilen prt. Število ulovljenih datljev in kostanjev naj bi predstavljalo število njunih otrok. Na koncu mora ženin nesti nevesto okrog mize na svojem hrbtu (štuparamo).

Tradicionalno poroko ljudstva Zulu iz Južnoafriške republike zaznamujejo pisana oblačila in številni plesi med družinama ženina in neveste. Danes tudi mnoge zulu neveste dan začnejo v beli poročni obleki, po cerkveni poroki pa si nadenejo tradicionalno obleko. V tradicionalnem obredu ženin, ki nevesto odkupi z 11 kravami in drugimi živalmi, na svojem domu zakolje kravo v znak dobrodošlice nevesti, ta pa mora v kravji trebuh položiti denar. S tem pokaže, da je sedaj članica družine.

Vir: livescience.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja