Tekmovanje za miss Nemčije spreminja lepotne standarde

Misice so dolgo veljale za sinonim dekleta, ki sicer lepo izgledajo, a niso preveč inteligentne. Ki so sicer prijetne na oko, kakšne posebne vsebine pa nimajo. Pogosto so bile tarče posmeha, ko so odgovarjale na vprašanja, kaj bi spremenile v svetu in kako si bodo prizadevale za odpravo revščine. Če smo čisto iskreni, so se iz njihovih intelektualnih sposobnosti največkrat norčevali ravno moški, ki so to njihovo zunanjost občudovali in si je želeli. Če pogledamo na zgodovino lepotnih tekmovanj tudi vidimo, da so si v zadnjih letih lepotice in misice postajale vedno bolj in bolj podobne. Naravne lepote je bilo vedno manj in še ta je bila skoraj brez izjeme po istem vzorcu. Po istem vzorcu so se vrstili tudi odgovori na pavšalna vprašanja, ki že sama po sebi nimajo odgovora. Osebnost tekmovalk pa tako ali tako ni bila nikoli v ospredju.

No, to že nekaj časa ne velja več in dobra zunanja podoba ter inteligenca se nikakor ne izključujeta. Prav tako pa na resnično lepoto ženske ne vpliva le lepa postava, obraz, lasje, oblačila … ampak je izvor resnične lepote in očarljivosti veliko globlji. To so opazili tudi organizatorji izbora Miss Nemčije in pred tremi leti povsem spremenili fokus tekmovanja. Določili so nova pravila, po katerih ocenjevanje zunanjosti ni več glavno merilo. Tekmovanje želijo ločiti od stereotipne objektivizacije žensk. Glavna merila izbora so tako postala osebnost, družbena angažiranost in sposobnost “opolnomočenja” drugih ljudi. Moto tekmovanja je “Opolnomočenje avtentičnih žensk“.

Na tekmovanju za miss Nemčije tako lahko danes zmaga ženska, ki je avtentična, unikatna, ima izrazit značaj in ki svoje moči porablja v dobro širše skupnosti. Tipičnim lepoticam, katerih glavni fokus je termin za kozmetičarko in frizerja, je očitno odklenkalo.

Zmagovalke – ženske, ki navdihujejo

Letošnja zmagovalka je dvajsetletna Kira Geiss, ki je študentka teologije na evangeličanski biblični šoli in predana kristjanka. Zelo aktivna je v mladinski pastorali, kjer ustanavlja in vodi skupine mladih. Pravi, da je njena strast “služiti Bogu in svojim bližnjim.”  Ni bila vzgojena v krščanski družini, v krščanstvo se je spreobrnila pri 16 letih. Ob zmagi je prejela 25.000 evrov za uresničitev projekta po lastni izbiri.

Lani je zmagala Domitila Barros, ki se zavzema za trajnost, varstvo okolja in socialno pravičnost. Odraščala je v faveli v severni Braziliji, kjer je že od zgodnjega otroštva delala z otroki z ulice in jih preko igre učila brati in pisati. Pozneje se je preselila v Berlin in tam magistrirala iz političnih in družbenih ved. Poznana je kot “greenfluenserka” družbenih medijev, saj se preko njih zavzema za skrb za okolje in bolj pravično družbo.

Leta 2021 je zmagala Anja Kallenbach, mama dveh otrok in lastnica ter direktorica podjetja s kolesarsko opremo. Ženskam želi biti vzgled v tem, da se življenje z materinstvom ne konča in da ni nikoli prepozno za uresničitev sanj.

Leta 2020 je zmaga pripadla Leonie von Hase in ravno ona je bila prva, ki je preizkusila nov model zmagovalke, ki ni puhoglava lepotna kraljica in “lep pripomoček za fotografije in razne dogodke,” kot se je sama izrazila. Povedala je, da je v prvi vrsti mama, žena in ljubiteljica rabljenih oblačil. Poklicno se ukvarja s prodajo rabljenih oblačil in ozaveščanjem o predivji potrošnji. “Ženske že dolgo niso več zainteresirane za dosego konvencionalnega standarda lepote,” je dejala von Hase na spletni strani Miss Nemčije.

Res je tudi to, da so Nemci že leto preden so spremenili pogoje tekmovanja (2019) izbrali precej nekonvencionalno lepotico, ki je na svojo posebnost ponosna in jo je pravzaprav skorajda razvila v svojo osebno znamko.

Organizatorji nemškega tekmovanja so v odprtosti za nove vidike ženskosti šli zelo daleč. Poudarjajo, da so zelo ponosni na to, da se je že drugo leto v finale uvrstila tudi trans ženska. To dejstvo je v nemških liberalnih medijih pravzaprav zbudilo še več zanimanja in navdušenja kot aktualna zmagovalka. Gre pa za devetnajstletno Saskio von Bargen, ki se za spremembo spola ni odločila po tehtnem pomisleku kot odrasla oseba, ampak je kot 11-letni deček začela prejemati zaviralce pubertete in kot taka pravzaprav pooseblja to, kar je pri transgender ideologiji najbolj problematično.

Kakorkoli, nova generacija tekmovalk mis Nemčije korenito spreminja merila in predpostavke, kaj je ženska lepota in daje ženskam in dekletom drugačno sporočilo od tega, da je njihova glavna naloga ugajanje očem opazovalcev. Ženske spodbuja k angažiranosti in razvijanju lastnih sposobnosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja