Zakaj je pomembno govoriti z otrokom?

Thumbnail

Kaj bi nam želel povedati malček o pogovoru, ko sam še ne zna govoriti?

Draga mami in očka,

že od svojega rojstva vama želim pripovedovati, govoriti o tem, kako doživljam življenje, kako se počutim, o čem razmišljam in da vaju imam rad. Vendar še ne znam.

Se pa že pridno učim prve besede. To je tako zanimivo, hkrati pa je zame to tudi naporno. Zaenkrat uspem izustiti le nenavadne zvoke.

Moje besede prihajajo počasi, najprej »mama«, »ati«. Potem zahtevnejše. Na svoje poskuse potrebujem vajin odziv. Predstavljajta si, da se resnično pogovarjamo. Uporabljajta besede, ki jih že poznam ali se jih bom kmalu naučil. Če sam uporabim eno besedo, mi vidva odgovorita z dvema ali tremi. Če na primer pokažem na luč in izgovorim »lu…«, mi vidva odgovorita: »Ja, to je luč in nam sveti.«

Kot se večajo moje sposobnosti, naj se večajo tudi vajini odgovori. Razumem veliko več, kot lahko povem. S tem, ko vidva govorita z mano, se tudi sam učim in tako bom lahko nekoč pravilno izražal samega sebe.

Govorita torej z mano preko dneva. Med obrokom mi povejta, kaj jem. Ko se kopamo, mi pripovedujta o vodi. Govorita mi o tem, kaj sem doživel čez dan.

Poskušajta biti pozorna na govorico mojega telesa. Kdaj sem vesel, kdaj lačen, tesnoben ali utrujen. Govorita mi o tem, kar opazita. Naučita me besede, ki opišejo to, kar doživljam.

Pravljice – rad imam ta čas. Zdaj, ko sem še manjši, mi berita knjige, ki vsebujejo enostavne, ponavljajoče besede in imajo velike barvne slike. Ko nekoliko zrastem, mi berita knjige, ki mi bodo nov izziv. In prosim, dovolita mi, da si izberem svojo najljubšo pravljico. Sprašujta me, naj sam ugibam, kaj se bo zgodilo.

Prijetno mi je tudi, ko mi pojeta. Tako se učim ritma jezika in abstraktnega načina mišljenja.

In igra! To obožujem. Igrajta se z menoj. Igre, ki razvijajo moje sposobnosti.

Tudi igranje z drugimi otroci je zame pomembno, ker se tako učim jezikovnih in socialnih spretnosti.

Zame je to res vznemirljiv čas. Zato bi vaju neskončno rad imel sproščena ob sebi. Da mi bo še bolj lepo.

Vir: arfamilies.org

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja