Začel se je advent

Thumbnail

Pričel se je advent – čas pričakovanja in priprave na božične praznike. Po domovih smo izdelali adventne venčke in prižgali prvo svečko. Da naše zavedanja adventa ne bo ostalo le na “zunanjosti”, je prav, da poznamo pomen in simbole adventa.

Pomen adventa

Advent se začne četrto nedeljo pred božičem in se konča na božični večer, 24. decembra. V adventu se spominjamo rojstva Jezusa in pričakujemo njegov drugi prihod.

Beseda advent pomeni “prihaja” ali “prihod“.

Advent ima več namenov:

Spominjati se preteklosti: Praznovati in premišljevati o Jezusovem rojstvu v Betlehemu. To je bil njegov prvi prihod.

Živeti v sedanjosti: Vsak dan svojega življenja doživljati prisotnost Jezusa v sebi in to izkazovati svetu.

Priprava na bodočnost: Pripraviti se na drugi prihod Jezusa v veličastvu njegove slave, ki nam bo prinesel odrešenje in večno življenje brez trpljenja.

Simboli adventa

Adventni venček je najbolj priljubljen simbol v cerkvah, pa tudi po domovih. Venec je sestavljen iz zelenja ter 4 sveč (ponekod petih sveč, pri čemer so 4 sveče na venčku, 1 pa v centru).

Krog venčka simbolizira večnost. Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka ne konca. Zelenje simbolizira novo in večno življenje ter upanje, ki ga Jezusovo rojstvo prinaša v hladni svet. Govori o upanju: upanju v novo, upanju, da se prenovimo, in upanju v večno življenje.

Sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva njegovega sina. Štiri sveče predstavljajo obdobje čakanja v času štirih adventnih nedelj, ki simbolizirajo štiri stoletja čakanja med prerokom Malahijem in rojstvom Jezusa Kristusa.

Barve sveč so različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo vijolične (ponekod tudi modre) sveče, ki ustrezajo tudi barvam adventa. To je barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja. Ponekod eno od sveč (tretjo) zamenjajo s svečo roza barve, kar ustreza liturgičnim barvam katoliškega obredja. 

Rdeča in zelena barva sta posvetni barvi božiča. V Cerkvi sta rezervirani za druge namene.

Svetloba, ki prihaja od sveč, nas opominja, da je Jezus luč sveta, ki prihaja v temo našega življenja, da prinese nekaj novega, življenje in upanje. Prav tako nas opominja, da smo tudi mi poklicani, da to luč sveta razširjamo naprej. Ker je iz tedna v teden več svetlobe, to simbolizira naše čakanje. Simbolizira temo strahu in obupa, katero presvetljuje vedno več svetlobe. Plamen vsake nove sveče opozarja, da se nekaj dogaja in da glavno šele prihaja.

Na sam božič ponekod prižgejo dodatno peto svečo, ki jo postavijo v sredino kroga, ta pa simbolizira izpolnjeno obljubo prihoda božjega sina.

Sveče simbolizirajo:

• Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje.

• Druga sveča simbolizira mir.

• Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja.

• Četrta sveča predstavlja ljubezen.

• Ponekod postavijo še peto svečo, ki je bele barve, imenujejo pa jo Kristusova sveča.

Adventni koledar je v zadnjem času vse bolj priljubljen med otroki. Tak koledar je običajno poslikan z motivi Jezusovega rojstva in ima predalčke za vsak dan od začetka adventa do božiča. Otroci tako vsak dan odkrivajo simbole, ki so povezani z dogodki iz stare zaveze – iz časa pričakovanja na Jezusov prihod. Po trgovinah pa prevladujejo »adventni koledarji« z motivi božička, jelenčka Rudolfa itd., ki v sebi skrivajo drobna darilca in sladkarije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja