Za porod na domu na evropsko sodišče

Thumbnail

Okoli 20 čeških babic in tri porodnice, ki so želele roditi na domu, bodo vložile tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Podobno je leta 2010 naredila madžarska porodnica in tožbo dobila.

Čehinje pravijo, da bodo tožile državo, ker jim onemogoča svobodno izbiro mesta poroda, ki naj bi jim jo zagotavljala ustava. Ženske doma ne morejo rojevati, babice pa takih porodov ne morejo voditi. Čeprav porod na domu ni prepovedan, babice pri njih ne morejo sodelovati, ker so lahko njihove »usluge« na voljo samo v porodnišnici. Nimajo namreč dovoljenja za samostojno vodenje poroda, zavarovalnice pa takih primerov ne krijejo. Če bi želele samostojno voditi porod, bi morale imeti v neposredni bližini inkubator in možnost takojšnjega carskega reza.

Želja čeških babic je, da bi lahko opravljale enake naloge, kot jih smejo njihove zahodnoevropske kolegice, porodnice pa glede na to, da plačujejo davke in zdravstveno zavarovanje, želijo oskrbo, do katere so po ustavi upravičene.

Situacija v Sloveniji je podobna češki, o porodih na domu in njihovi varnosti pa je že tekla debata na forumu.


Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja