Da bomo v novo šolsko leto zakorakali z navdušenjem …

Vir: Shutterstock

Poletje je minilo in na pragu je nov izziv – novo šolsko leto. Kako se pripraviti, da bodo prvi dnevi novega leta šole brezskrbni, izzive pa bodo otroci pričakali z navdušenjem?

Priprava je pomembna

Pred začetkom je pomembno, da otroci pospravijo gradivo prejšnjega leta in na novo uredijo delovno površino in prostor. Če še ne zmorejo sami, naj jim starši nudijo pomoč. Naj shranijo zapiske, ki jih bodo še potrebovali in gradivo, od katerega se (še) ne morejo posloviti, bodisi jim prebuja ponos, ker je v njem projekt, v katerega so vložili veliko truda ali kakšna zanje pomembna snov. Če te možnosti nimajo, lahko tudi fotografirajo pomembne dosežke, delo in pohvale. Naj bodo ‘sidro’, ko se bodo znašli pred novimi, težkimi izzivi.

Za spodbuden začetek je treba skrbno pripraviti šolske potrebščine. Naj bo med njimi vsaj kak predmet, ki ni med predpisanimi, je pa ‘bombonček’ za motivacijo. Lahko je posebno pisalo z bleščicami, odišavljeno, v obliki športnega rekvizita, živali, nekaj, kupljenega na dopustu … Karkoli, kar prebudi lepe občutke in zbudi nasmeh.

Izredno pomembno je tudi, da se starši pred začetkom pogovorijo z otroki, kaj želijo doseči v prihodnjem letu, na katerem področju se želijo še posebej izkazati in koliko truda bodo v to vložili. Nujno je, da so cilji res cilji otrok, ne staršev. Če si jih namreč otroci določijo sami in jih tudi sami zapišejo, sebi dajo pogodbo, ki jih med letom zavezuje k delu in trudu, tudi takrat, ko bo težko.

Starši naj delijo navdušenje, ne strahov

Otroci so po naravi vedoželjni. V njih gori plamen, ki želi posegati po novem. Želijo se učiti, želijo raziskovati in rasti. Ob koncu počitnic je nujno, da se starši izogibajo izjav: Zdaj je pa konec lepega in brezskrbnega, spet bo treba zgodaj vstajati, delati naloge, se učiti in podobno. Namesto tega je bolje pogovor usmeriti v navdihujoče trenutke prejšnjih let, dosedanje pridobljeno znanje in napredek.

Starši šolskih otrok so že doživeli, da so jih otroci presenetil s čimerkoli, kar so se naučili v šoli in so to vedeli, naredili bolje in hitreje od njih. Pomembno je uporabiti to znanje, izraziti navdušenje, pohvaliti in spodbujati tovrstne izkušnje, s tem pa pokazati tudi smisel učenja. To gradi samozavest in ustvarja motivacijo za delo. Več kot bo spodbude in pohvale, lažje bo otrokom sprejeti in napredovati ob kritikah, ki vsekakor tudi pridejo.

Četudi so starši mnenja, da je šolski sistem zastarel, je v njem še vedno ogromno dejavnikov, ki zbudijo hvaležnost in vzradostijo otroška srca. Zaželeno je spomniti na to. V šoli imajo otroci družbo, tam lahko najdejo vsaj eno dejavnost, ki jo z veseljem opravljajo, eno osebo, ki jo radi vidijo, ji zaupajo … Pomembno je iskati pozitivna dejstva in govoriti o njih.

Kot o pozitivnem je nujno govoriti tudi o manj lepih dogodkih in rečeh, ki so otrokom v preteklih letih zbujale stiske. Lahko je to strah pred prihodom v šolo, lahko so težave povezane s kakšnim predmetom, dejavnostjo, odnosom – nekaj, kar so otroci v preteklih letih doživeli in pomembno – premagali. Naj starši izrazijo vero in zaupanje vanje, da zmorejo in bodo zmogli tudi v prihodnje.

Tudi starši potrebujejo cilje!

Pred novim šolskim letom je priporočljivo, da si tudi starši postavijo vprašanje: Kaj želijo dati svojim otrokom v tem šolskem letu in kaj jim želijo dati za življenje? Naj bo to vprašanje izhodišče vsakič, ko se bodo znašli pred izzivi upora, laži in ne-opravljanja šolskih in obšolskih dolžnosti. Situacije, ko se bodo odločali med tem, ali odpreti usta in ‘pametovati’ ali odpreti ušesa in poslušati.

Ko se ljudje odpravljajo na izlet, jih do cilja pogosto vodi navigacija. Naj bo notranja navigacija vodilo in smer tudi na križiščih in preizkušnjah letošnjega šolskega leta. Naj jih ustavi, ko bodo zašli, in spodbudi, da tudi sami iščejo nove izzive, poti, poglede in si vselej znova prizadevajo, da potiskajo na stran stare zastarele poti, ki so v preteklosti ustvarjale prepade v odnosih in izberejo tiste, ki gradijo mostove, povezanost in spodbujajo k delu. Naj sledijo zastavljenim ciljem, vzgajajo sebe, da ustvarjajo boljše medsebojne odnose in s tem motivacijo za šolsko delo. Naj bo v novem šolskem letu veliko novega, lepega in doživetega – za vse starše in otroke.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja