“Vsi smo Iskreni!”

V preteklih dneh smo po političnih in medijskih napadih na Zavod Iskreni prejeli množico sporočil podpore, priznanja, spodbud, naj delamo še bolj zagnano, naj stojimo za svojimi vrednotami … številni ste nam sporočali, da za nas molite in nam želite vse dobro. Predvsem pa poguma, vztrajnosti, trdnosti.

Da ne gre le za naš zavod, temveč napad na vse podobnih vrednot, so prepoznali tudi v nekaterih drugih nevladnih organizacijah in gibanjih. Posrečeno tako peticija Časnika v našo podporo nosi naslov Vsi smo Iskreni. »Ne gre le za nedopusten pogrom nad civilnodružbeno organizacijo, temveč za napad na vse svobodno razmišljujoče ljudi, ki so jim pomembne vrednote demokracije, človekovih pravic in dostojanstva,« so navedli.

Čas je, da demokracijo zaživimo v praksi

Pri Komisiji za Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci so tako navedli, da je ob 30-letnici Slovenije čas, da se diskriminacija na osnovi idej in vrednot konča ter se zavrne stigmatizacija in zapostavljanje vseh, ki si v slovenski družbi prizadevajo za krščanske in družinske vrednote. Dodali so, da je stališče skrajno levih strank v »popolnem nasprotju z duhom in črko človekovih pravic do svobode in enakopravnega izražanja ter uveljavljanja vere in drugih nazorov, kar je temelj vsake demokratične in svobodoljubne državne ureditve«.

Pogrom so obsodili tudi v Zboru za republiko, kjer so zapisali, da za »nevzdržna in nesprejemljiva« ocenjujejo stališča, da mora biti neka organizacija /Zavod Iskreni/ izključena iz razpisa zaradi svojih vrednostnih opredelitev in ker je minister bil njegov soustanovitelj, v času ko ni zasedal tega položaja. »Gre za neprofitni zavod, ki ga vzdržujejo pošteni in delovni posamezniki tudi s prostovoljnim delom. Slovenska država je demokratična, pluralna in svetovnonazorsko nevtralna, za to opozicijske stranke in njim sorodne civilne organizacije s takimi ravnanji poglabljajo in namerno ustvarjajo ideološko pogojeno vzdušje zatohlosti, mračnjaštva in netolerance, z drugo besedo, netijo »kulturni boj«,« so še zapisali.

»Namesto zmernega odziva v duhu poštene igre smo doživeli pravi izbruh besa zaradi odobritve denarne pomoči »nazadnjaškemu« Zavodu Iskreni iz državnega proračuna. Očitno gre pri tem tudi za izraz globoke frustracije, zaradi strahu pred izgubo privilegijev,« pa so zapisali v gibanju Prebudimo Slovenijo.

Bomo ponižno sklanjali glavo – ali je čas, da rečemo “dovolj je”?

V organizaciji Družina in življenje (DiŽ) pa so opozorili, da se tako opevana strpnost, ki jo imajo nekateri polna usta, konča takoj, ko si nekdo upa na glas povedati, da sta njegovi vrednoti zakon in družina – tedaj je namreč pri nas v trenutku obtožen mračnjaštva in nazadnjaštva. V DiŽ družbi postavljajo vprašanje, ali se je res bolj mračnjaško zavzemati za življenje, kot pa življenje ubiti, ter ali je res bolj nazadnjaško skrbeti za dobre odnose med zakoncema, kot pa zgolj spremljati posledice v življenjih otrok, katerih družine so razpadle? »Želimo iti v smer smrti, (samo)uničenja ali v smer, ki vodi k več življenja, več ljubezni, k več razumevanja? Tudi mi kot kristjani se moramo vprašati, ali bomo še naprej ponižno sklanjali glavo ali pa je čas, da potegnemo črto in rečemo: dovolj je,« menijo v DiŽ.

»Na Zavodu ŽIV!M jim čestitamo in želimo, da bi njihova pomoč in poslanstvo, ki ga opravljajo, dosegla čim širše število posameznikov in družin, saj vemo, da so se v teh težkih časih epidemije mnogi med njimi, na poseben način družine, znašli v stiskah na področju duševnega zdravja, odnosov in izčrpanosti. Podporo programom Zavoda Iskreni vidimo kot ustrezen odgovor na lajšanje stisk ranljivih skupin v času epidemije,« pa so navedli naši prijatelji iz Zavoda ŽIV!M.

Nestrpnost, kot je že dolgo nismo doživeli

Tudi na Časniku so opozorili na medijsko narativo iz katere naj bi bilo bralcem jasno, da je vse, kar je povezano s krščanstvom, »zavrženo, pritlehno, umazano, ničvredno«, in iz česar naj bi ti tudi sklepali, da javna sredstva za kristjane ne smejo biti uporabljena. Opozorili so, da je dolgoročni nauk zgodbe, »da pri nas (in drugod po Evropi) potrebujemo nov kulturni pakt med vsemi tistimi na levi in desni, ki cenimo dosežke krščanske kulture in razsvetljenskega humanizma, zavračamo pa postmoderno paradigmo, ki s fanatičnim religioznim zanosom izganja drugače misleče

Duhovnik Andrej M. Poznič pa je v komentarju opozoril na možnost stopnjevanja nestrpnosti: »Za zdaj samo v besedah, ampak kmalu bo kdo napisal, kakšen grafit na kakšno cerkev, ki je tudi kulturni spomenik, in prej ali slej bo, kdo iztegnil roko proti duhovniku, ker mu ni simpatičen. Takega pristnega izliva zoper Cerkev že dolgo nismo doživeli.« In Poznič je imel prav, včeraj zvečer je namreč nekdo balon z barvo vrgel v fresko ljubljanske stolnice, kar je napad na sakralni objekt, posredno pa na verne, ter skrunjenje slovenske kulturne dediščine in kot tako prav tako odraz nestrpnosti v slovenski družbi.

V svojem poslanstvu bomo vztrajali z vašo pomočjo in podporo ter se še naprej trudili odgovarjati na potrebe posameznikov, parov, zakoncev in družin ter v družbo prinašati vrednote demokracije, človekovih pravic in človeškega dostojanstva.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

 1. Tako je – iskreni – popolnoma pravilno natančno zapisana resnica.

  Vem, da nas prezirajo, blatijo, ponižujejo, ampak na koncu bo vsem jasno, kristalno jasno.
  Včasih se mi zdi, kot da živimo v taborišču, desetletja minejo, da se voda zbistri.
  Kdor more naj razume, z vami do konca sveta…??

 2. Zavod Iskreni podpiram, ker je njihov PROGRAM in izvajanje le tega, za našo družbo zelo koristen.

  Na sliki je videti Festival družin, ki se je zadnja leta odvijal ob Tavčarjevem dvorcu, na Visokem, v Poljanski dolini.

  Že samo to, da vsako leto (razen Covid karantene) pripravijo Festival družin, je zelo koristno. Poleg tega, da to poteka v naravi v sproščenem vzdušju, je tu tudi več DELAVNIC, tako za družine, MEDSEBOJNI ODNOSI, VZGOJA kot tudi predavanja iz gospodarskega vidika, družabne igre…….

  Posebno je doživeta MAŠA na PROSTEM, pri kateri pod košatimi drevesi, sodeluje poleg enega, ali več duhovnikov, tudi po več TISOČ ljudi (očetje, matere, otroci vseh starosti… tudi dedki in babice, pa none in nonoti). Vedno pa sodeluje tudi OTROŠKI pevski zbor, kar spodbuja kulturo petja, kar je bilo vedno značilno za Slovence.

  Tu je vedno poskrbljeno za HRANO, tako duhovno, kot telesno. Kajti za simbolno ceno, dobimo celo kosilo.

  Zavod Iskreni čestitke za vaše delovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja