»Vse imajo že fanta, samo jaz ne …«

Vir: Shutterstock

Kako so mi ti občutki še poznani! Tam nekje v drugemu letniku srednje šole se je zdelo, da imajo praktično VSE prijateljice fanta.

Če že ne hodijo z njim, pa vsaj dobro kaže, da se bo iz flirtanja in mimobežnih namigovanj kmalu spletla največja romanca tistega časa.

Ob misli »Vse imajo že…« se spomnim trenutka iz svojega otroštva, ko sem si neskončno želela ročno uro. Staršema sem iz dneva v dan argumentirala, zakaj jo nujno moram dobiti. In najpogostejši argument je bil: »Vsi imajo uro, samo jaz ne!«

In potem sem ob neki priložnosti v prvem razredu vendarle dobila uro. S ponosom sem jo nosila in že prvo nedeljo, ko smo se vrnili od nedeljske maše, sem z navdušenjem povedala: »Vsi so me spraševali, koliko je ura!«

Starši so se mi smejali in kontradiktornost v svoji izjavi sem spoznala celo sama.

Sporočilo moje zgodbice iz otroštva? Verjetno se ti zaradi močnega hrepenenja po tem, da bi bila ljubljena in bi ljubezen, ki jo nosiš v sebi, lahko podarila naprej, samo zdi, da si edina samska …

Čas samskosti je …

… čas, da spoznavaš sebe!

Sliši se lepo, toda kako lahko spoznavaš sebe?!

Vzemi si čas za sprehode in premlevaj vprašanje: »Kdo sem?« Če te misel odnese v filozofske vode o smislu bivanja, je to dobro.

Če tega nisi vajena, lahko poiščeš »vloge«, ki jih opravljaš v življenju (si sestra, prijateljica, glasbenica, hčerka, dijakinja/študentka, teta, nečakinja, župljanka, veroučenka, animatorka …). In ob vsaki vlogi lahko razmišljaš, kako to vlogo živiš.

Bog ne zahteva, da si popolna, zagotovo pa veš, katere vrline so mu všeč, in morda je zdaj največ časa, da jih krepiš.

Daješ vse od sebe? Si taka, kakršno te Bog želi? (Ne pozabi, da Bog ne zahteva, da si popolna, zagotovo pa veš, katere vrline so mu všeč, in morda je zdaj največ časa, da jih krepiš.)

Ko razmišljaš o vprašanju: »Kdo sem?« nikar ne pozabi na dejstvo, da si Božja hčerka. Ne ker bi si to zaslužila s kakšnimi posebnimi zaslugami (dobrimi ocenami, lepim vedenjem …), temveč ker si ljubljena prav takšna, kakršna si!

Čas za mreženje in vzpostavljanje odnosov

Spoznaj nove ljudi, vključi se v telovadbo, veroučno/mladinsko skupino, bend, kulturno društvo …

Morda se ti zdi, da nimaš časa, a zelo verjetno boš kasneje spoznala, da si ga imela precej veliko. Če pomislim nase v času študija (res je, da nisem bila več samska, a primer je vseeno dober 🙂 ), sem v drugem letniku fakultete:

  • čez vikende stregla v »kafiču«,
  • organizirala Miklavževanje,
  • spisala in režirala še eno igro za otroke,
  • 2x tedensko obiskovala aerobiko,
  • sodelovala v pevskem zboru,
  • se udeležila kakega žura
  • in v roku zaključila letnik z opravljenimi desetimi izpiti.

V četrtem letniku sem opravila:

  • štiri izpite.

Res je, da so bili težji, a zagotovo ne toliko težji, da sem zanje porabila ves svoj preostali čas. Kam je šel? Ne vem. No, približno že – v študentskem domu sem imela računalnik. :S Vem pa, da obžalujem, da se v tem času nisem naučila vsaj igranja kitare.

Kar želim sporočiti, je to, da smo (do neke mere) bolj učinkoviti, če smo polno dejavni. In različne dejavnosti nam omogočajo spoznavanje različnih ljudi.

Čas za strast

Morda se sliši protislovno – biti samska in biti strastna. Pa ni. Strast namreč ni samo tista (dobra) sila v zvezi, ampak je nekaj, kar nas prevzame.

Strast ni samo tista (dobra) sila v zvezi, ampak je nekaj, kar nas prevzame.

Presenetilo me je, ko mi je mož nekoč povedal, da se mu je ena najprivlačnejših stvari na dekletih, ko je bil še »mulc«, zdelo prav to – da so imele neko strast, nek konjiček, nekaj, kar je presegalo gledanje nadaljevank in lakiranje nohtov. In ni bilo pomembno, kaj.

Kaj te mika? Kaj bi ti bilo zanimivo (spo)znati? Morda iz svoje strasti kasneje v življenju narediš celo posel!

Kvačkanje (torbice, nakit ipd.), zeliščarstvo (nabiranje in poznavanje zdravilnih zelišč ter njihove uporabe), režiranje, dramska igra, kemija (znanje lahko izkoristiš tudi za praktične stvari, kot je na primer izdelovanje domačega mila, praška ipd.), skrb za živali, hoja v hribe, potapljanje, kuhanje, priprava sladic, skrb za otroke, izdelovanje igrač, vlog ali blog na določeno temo, pisanje knjige, maserstvo, šivanje … Saj tudi sama dobro veš, da si obdarjena s številnimi talenti, kajne?

Čas za telo

Tvoje telo je tempelj Svetega duha! Je lepo in dobro tako, kot je. Ne primerjaj ga, ampak ga ljubi.

A vsak tempelj potrebuje nego – zunaj in znotraj. Obiskuj vadbo, teči, smučaj, plavaj. Poskrbi za zdravo prehrano. Ne pozabi na zdrave maščobe, zelenjavo in sadje! Nauči se dostojnega ličenja (to, kar se navadno prikazuje na youtubu je bolj kot ličenje že body painting 🙂 ). Ko izbiraš oblačila, bodi izbirčna (tvoje vprašanje, ko izbiraš oblačilo. naj bo: Ali ta majica/obleka govori o meni to, kar sem v resnici, ali pa pri vseh talentih in vlogah, ki jih imam, izpostavlja edinole telo?).

Čas za moža

Čeprav ga še ne poznaš. Razmišljaj, kakšnega moža si želiš? Kakšne naj bodo njegove kvalitete in česa nočeš? Postavi si standarde in potem … čakaj!

Ne, saj ne! Šalo na stran. Potem … delaj na tem, da se boš oblikovala v tako ženo, kakršno si tak moški zasluži.

Ko najmočneje hrepeniš po njemu, ko se težko upreš skušnjavi, popularnosti, flirtanja z nekom, za katerega v resnici veš, da ni pravi, si vzemi čas in tistemu pravemu napiši pismo (kasneje lahko pisma sežgeš, lahko pa jih shranjuješ in mu jih podariš kot dragoceno darilo na poročni dan).

Samo če si vzameš čas, lahko razmisliš o svojih željah glede fanta. Če skačeš iz odnosa v odnos, se ti standardi lahko le nižajo, saj nimaš časa za razmišljanje o svoji vrednosti (ne pozabi – Božja hčerka, tako rekoč princesa, saj je njen oče Kralj vseh kraljev, si pač ne zasluži kateregakoli kljukca) in standardih, katere želiš, da tvoj mož dosega.

Ogrožajoče za zvezo je, če kdorkoli v zvezi pričakuje, da bo mož ali žena zadovoljil vse, kar je skrito v srcu.

A kljub vsemu ne pozabi, da na svetu ne obstaja moški, ki bi lahko zapolnil vsa hrepenenja tvojega srca. Ogrožajoče za zvezo je, če kdorkoli v zvezi pričakuje, da bo mož ali žena zadovoljil vse, kar je skrito v srcu. Najgloblje hrepenenje v tvojem srcu, tisto, ki presega hrepenenje po ljubečem možu, po družini … je hrepenenje po srečanju z Gospodom.

Čas za molitev

V življenju sva z možem slišala že mnogo zgodb o tem, kako je prav molitev par pripeljala skupaj.

V zaupanju moli za moža. Da bi zmogel v skušnjavah sveta ohranjati čisto srce. Da bi se našla v pravem trenutku. Povej Gospodu, da hrepeniš po dobrem fantu.

Moli zase, da bi se oblikovala v dobro ženo. Da se boš zmogla upirati skušnjavam sveta. Da boš odprta za Njegove namige.

A ne pozabi na pravilo benediktincev: Ora et Labora. Moli in delaj. Zagrenjeno sedenje v kapeli (ali domači postelji) in jamranje, zakaj se tip že končno ne pojavi, ti zagotovo ne bo pomagalo do moža.

Moli in daj priložnost, da se srečanje zgodi.

Kot vidiš imaš dela v času, ko si samska, več kot dovolj. Zato čakanje na fanta v bistvu ni več čakanje, temveč vznemirljivo delo!

Tvoj fant se bo zgodil, ko bo za to pravi čas. Zaupaj.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja