Vsak otrok je lahko svetnik

Thumbnail

Starši včasih razmišljamo, kaj je razlog, cilj, namen tega, da so bili ti naši otroci, kakršnikoli že so, zaupani prav nam. A odgovor je enostaven – naloga vsakega starša je enaka nalogi vsakega duhovnika: zaupane jim duše voditi v nebesa. Tako enostavno, a hkrati tako težko.

Morda so vas tudi sami že kdaj vprašali, kaj bo, če umrejo … jih vzgajate za svetnike?

Tudi otroci so svetniki. Pravzaprav jih je cela množica z najrazličnejšimi zgodbami. Nekaj bolj znanih, ki so lahko zgled vašim otrokom, je spodaj, bodoči pa so zaupani vam.

Sveti Dominik Savio

O Jezusu je tega italijanskega dečka učil ustanovitelj selezijancev sveti Janez Bosco.  Pri 4. letih je Dominik vsak dan molil, pri petih je začel ministrirati in pri sedmih letih je smel prejeti prvo sveto obhajilo, kar tedaj ni bilo običajno. Dan prvega sv. obhajila je bil zanj najsrečnejši in najlepši dan v življenju. Vedel je, da ne more delati velikih reči, a vse, kar je počel, je hotel delati v Božjo slavo. Po nenadni pljučni bolezni je umrl pri 14 letih.

Sveta Marija Goretti

Marija je bila tretja od sedmih otrok v revni kmečki družini. Ko je bila stara 9 let, je njen oče umrl, družina pa se je zaradi revščine morala preseliti v hišo z drugo družino. Čez dan je večina njene družine delala na polju, ona pa je pazila na svojo mlajšo sestrico, kuhala in skrbela za hišo. Ko je bila stara 11 let, jo je 20-letni Alessandro, sin družine, s katero so živeli, nameraval posiliti. Ko ga je večkrat zavrnila, mu pojasnila, da je to, kar dela smrtni greh, jo je napadel z nožem. 14-krat zabodeno so jo kasneje odpeljali v bolnišnico, kjer je Alessandru odpustila in kmalu zatem umrla. Po 30 letih prestane zaporne kazni se je opravičil, se spreobrnil in postal redovnik. Obiskal je tudi Marijino kanonizacijo.

Sveta Frančišek in Jacinta Marto

Nepismena pastirčka sta bila priči prikazovanj Fatimske matere leta 1917. Močno zaznamovana s prikazovanji sta želela sama biti žrtvi za grešnike. Po pričevanjih sta bila brat in sestra nato žrtvi pandemije gripe po prvi svetovni vojni, ob kateri sta močno trpela. Jacinta je umrla stara 9 let, Frančišek pri 10 letih.

Sveti José Luis Sánchez del Rio

Mali José je hodil v šolo, ko je v Mehiki  leta 1926 izbruhnil protikrščanski upor. Njegovi bratje so se z veseljem pridružili upornikom, José pa se jim je želel pridružiti. Svoje življenje je hotel dati za Kristusa. Ker se ni hotel odreči krščanski veri, so mu vojaki, ki so ga v to silili, odrezali podplate in ga prisilili, da je hodil na pokopališče. Ob tem je vpil: »Viva Cristo Rey!« (»Naj živi kralj Kristus!«). Vojak ga je nazadnje ustrelil starega 14 let.

 

Foto: theprayingwoman.com