Visoka cena strtega srca za sodobne samske

Thumbnail

Skoraj polovica mladih Američanov danes ni poročenih, čeprav bi si tega želeli. In mnogi imajo srta srca. Pogosto. Zakaj je prebolevanje razpadlih zvez danes težje (in dražje) kot nekoč?

Dr. Marina Adshade z University of British Columbia, je profesorica ekonomije, ki se ukvarja z interpretiranjem področja odnosov, ljubezni in spolnosti skozi prizmo ekonomije. V reviji Time so objavili naslednjo njeno razmišljanje o tem, zakaj je danes toliko mladih Američanov neporočenih.

Skoraj polovica Američanov med 25. in 34. letom še ni bila poročena, a jih večina od teh (61 % s popolno gotovostjo) upa, da se bodo nekoč poročili. Iz tega lahko sklepamo, da je v tej starostni skupini na milijone moških in žensk, ki k stremijo k cilju, da bi našli svojo resnično ljubezen.

Današnji samski pogosto iščejo svojo ljubezen istočasno s tem, ko se tudi močno trudijo, da bi se dokazali na svoji poklicni poti.Pod do poroke pa je, kot pravijo, posuta z zlomljenimi srci. Prebolevanje je posebej težko za tiste, ki so že živeli s svojimi ljubezenskimi partnerji (24 % vprašanih), saj se ravno takšna razmerja zdijo najbolj obetavna glede upov na poroko.

Razhod med neporočenimi mladimi odraslimi je očitno zelo običajna stvar, saj ga je v neki študiji kar 36,5 % od vprašanih v starostni skupini 18 do 35 let izkusilo vsaj enkrat v zadnjih 20 mesecih.

Doživetje razočaranja v iskanju prave ljubezni sicer ni nič novega, vendar so ga ljudje v prejšnjih generacijah doživljali v življenjskem obdobju, ko so bili ljudje okrog njih (starši, učitelji, ipd.) do tega pogosto sočutni in vse skupaj ni imelo večjih stroškov.

Vse to pa ne velja več za današnje samske, ki pogosto iščejo svojo ljubezen istočasno s tem, ko se tudi močno trudijo, da bi se dokazali na svoji poklicni poti. Zlomljenega srca pa ni tako enostavno pustiti doma in obstajajo dokazi, da delodajalci, menedžerji in sodelavci niso posebej navdušeni nad tem, da se jih nosi na delo.

Zlomljenega srca ni tako enostavno pustiti doma in obstajajo dokazi, da delodajalci, menedžerji in sodelavci niso posebej navdušeni nad tem, da se jih nosi na delo.Pravzaprav se zdi povsem razumno, da se mlad ambiciozen samski človek boji vpliva, ki bi ga več zaporednih razhodov lahko imelo na njegove karierne možnosti.

Vse to pa odpira zanimivo vprašanje. Glavni razlog, ki ga mladi samski navajajo za to, da še niso poročeni, je ta, da na to še niso finančno pripravljeni (34 %). To pojasnilo za odlaganje poroke je malce težko razumeti znotraj konteksta modernih zakonov. Časi, ko je poroka pomenila, da bodo takoj sledili otroci, da bo cela družina živela od enega dohodka in da je hiša z vrtom edino sprejemljivo bivališče, so namreč že davno mimo.

V resnici poročeni posamezniki hitreje od neporočenih dosegajo finančno varnost, zato se odlašanje s poroko iz finančnih razlogov ne zdi logično.

Kar pa ima smisel, pa je to, da samski nočejo dopustiti, da bi jih nemir, ki ga romantična razmerja pogosto prinesejo s sabo, oviral na poti do finančne varnosti; da jih skrbi, da bo iskanje ljubezni pripeljalo do zlomljenega srca ali več zaporednih razočaranj in da bo to terjalo svoj karierni davek.

Če nas zares skrbi, da se toliko mladih ne poroča, bi se morda lahko zavzeli za »dopust za prebolevanje« za razočarane v ljubezni. Da bi to delovalo, bi seveda morali ljudje v roke prijeti telefon in sporočiti, da so bili zavrnjeni, in, iskreno povedano, si to zelo težko predstavljam.

 

Spolnost je spremenila dinamiko razhodov

V povezavi z omenjenim razmišljanjem pa komentatorka Mercatorneta Tamara Rajakariar našteva še druge razloge, zaradi katerih je problem zlomljenih src mladih odraslih danes večji kot nekoč. Med njimi omenja tudi naslednje:

Spolnost pred poroko je danes nekaj povsem sprejetega. To je spremenilo dinamiko razhodov tako na fizični kot na čustveni ravni.»Obstaja nekaj, kar je vse spremenilo: spolnost pred poroko je danes nekaj povsem sprejetega. To je spremenilo dinamiko razhodov tako na fizični ravni (ob spolnosti se sproščajo hormoni, ki povzročajo navezovanje, zaradi katerega se čutiš globlje povezanega z drugim) kot na čustveni (zaradi stopnje intimnosti, ki sta jo delila). Zaradi višje stopnje navezanosti je razhod toliko težji. Kdo bo sicer rekel, da brez težav spi z drugimi, ne bi v to vmešal čustva, ampak zadeva deluje drugače.

Še en vidik, ki je povezan s tem, pa je to, da se neporočeni pari vselijo skupaj. Ta način bivanja s seboj prinese večja pričakovanja zaveze in skupnega življenja, in če se razmerje konča, bo bolj verjetno bolečina večja. Isto lahko rečemo za dolga, razvlečena razmerja, ki se vlečejo skozi leta in potem končajo.  

Naša kultura tudi ne olajša ravno vztrajanja s pravo osebo, potem ko si jo enkrat našel. Kot prvo, živimo v času, ki čustva postavlja nad vse drugo in ki nam dopoveduje, da brez stalno prisotnih čustev strasti ni ljubezni (napak – šele takrat, ko se odločiš za ljubezen, namesto da bi jo zgolj občutil, se začne resnična, darujoča se ljubezen). Poleg tega smo naučeni sebičnosti in tega, da sebe postavljamo na prvo mesto, to pa se ne sklada s samo-darovanjem, ki je del ljubezni.«     

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja