Video: Svetovni dan mladih v Panami – Bogu reci “da”!

Thumbnail

Za letošnji Svetovni dan mladih je papež preudarno izbral že kraj. Panama, ožina veselih, delavnih ljudi, polnih vere in upanja, ki gradi mostove med narodi in kulturami, je že sama po sebi kraj srečanja. Da se po njej širi sporočilo upanja, enotnosti in solidarnosti, je pravi blagoslov za državo, ki na papežev obisk potiho upa že desetletje, pa tudi za ves svet, ki se od Paname lahko uči sožitja, odprtosti, gostoljubja …

»Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi!«

Od 22. do 27. januarja je 15. svetovni dan mladih obiskalo okrog 600.000 mladih. Panamski je ponudil tudi nekaj posebnosti, kot je bilo Papež je mlade povabil, naj po Marijinem zgledu tudi sami izrečejo Bogu svoj »da« ter tako sodelujejo v Njegovi zgodovini ljubezni. premišljevanje o odnosu med krščanstvom in tradicionalnimi avtohtonimi verstvi v pripravi na sinodo o Amazoniji, simpozij o varovanju okolja in prvo svetovno srečanje mladih avtohtonih prebivalcev.

Letošnje srečanje je potekalo pod geslom »Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi!« (LK 1,38).

Papež je šel na na njem še bolj mladim naproti. Nagovoril jih je v njihovem jeziku, posebej zanje je predstavil aplikacijo, z jasnim sporočilom molitve Click To Pray, svetovni dan kot celota je bil nekakšno nadaljevanje sinode o mladini.

Posebno sporočilo je za mlade papež pripravil že pred začetkom srečanja:

Na srečanju tudi 35 Slovencev

Na srečanju je bila tudi skupina 35 mladih iz Slovenije, ki so v Panamo odpotovali skupaj s škofom msgn. Alojzijem Cviklom. Njihov obisk je bil sestavljen iz programa v v župnijav v prvi polovici in programom svetovnega dneva mladih v drugem delu. Slovenski romarji so prvi teden gostovali v župniji Aguadulce v škofiji Penonomé. In kaj jim ostaja od srečanja?

»Srečanje mlade navdihuje predvsem s svojo množičnostjo, ki kaže, da Katoliška cerkev ni mrtva, da nas je veliko, da smo na vseh kontinentih, v vseh narodih, da smo mladi, ki smo pripravljeni pričevati za svojo vero.

Hkrati pa so naši načini delovanja, naše dojemanje Boga, naše kultune in druge navade lahko tudi zelo različne, imamo pa skupno vero, ki je naslonjena na živega Boga.

Nagovori papeža Frančiška niso točno tisto, kar bi hoteli slišati, temveč tisto, kar moramo slišati, po čemer bi se morali ravnati, čeprav mogoče mislimo drugače,” je za iskreni.net povedal Marko Gruden, eden izmed slovenskih romarjev.

Katera ključna sporčila je papež predal mladim?

»Marijo lahko označimo za Božjo influencerko,« je dejal papež in pojasnil, da odgovoriti z “da”, pomeni imeti pogum objeti življenje tako, kot pride, z vso svojo šibkostjo in majhnostjo. Papež je mlade povabil, naj po Marijinem zgledu tudi sami izrečejo Bogu svoj »da« ter tako sodelujejo v Njegovi zgodovini ljubezni.

»Dobro vemo, da ni dovolj biti ves dan povezan, da bi bi se čutil priznanega in ljubljenega. Čutiti se upoštevanega in povabljenega k nečemu, je več, kot biti v omrežju. Pomeni najti prostor, v katerem se boste lahko s svojimi rokami, s svojim srcem in s svojo glavo čutili del večje skupnosti, ki vas potrebuje in ki jo tudi vi mladi potrebujete

Biti influencer, vplivnež v 21. stoletju, po papeževih besedah pomeni biti varuh korenin, varuh vsega, kar preprečuje, da bi naše življenje postalo plinasto in bi izhlapelo v nič. Frančišek je zato mlade pozval, naj bodo varuhi vsega tistega, kar jim omogoča, da so del drug drugega, da si medsebojno pripadajo.

Nekaj foto utrinkov svetovnega srečanja mladih, si lahko ogledate tudi v spodnjem videu:

Vir, foto: vaticannews.va

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja