Velikonočno tridnevje – z otroki ali ne?

Foto: Shutterstock

Pred nami so trije najpomembnejši dnevi cerkvenega leta. Tehnično gledano sta v tem zajeti dve sveti maši in obred velikega petka, liturgično pa gre za eno samo praznovanje, ki je razdeljeno na tri dni.

Zato bi težko trdili, da v lahko polnosti izkusimo radost vstajenja, če nismo bili tam, ko je bil spomin na zadnjo večerjo ali če nas ni bilo tam, ko je bil Jezus ponižan in je trpel dolgo pot do križanja.

Toda realno gledano se marsikatera družina skupaj zelo težko udeleži vseh obredov. Začnejo se ob urah, ko je večina manjših otrok že v posteljah in trajajo dlje od nedeljske svete maše, kar zna otrokom (in posledično staršem) predstavljati velik napor.

Tako smo starši pogosto pred izzivom: ostati doma, oditi sami k obredom in jih pustiti v varstvu ali oditi skupaj in tvegati neprespanost ter tečnobo ob dolgočasju.

Če ostanemo doma …

Kadar starši pretehtamo, da je dojenček ali majhen otrok res premajhen, da bi se ob tako pozni uri udeležil obredov, seveda ostanemo z njim doma.

Toda ko otroci zaspijo, premišljujmo o tem, kar se na določen dan dogaja, berimo Sveto pismo, molimo. Če je mogoče, si prenos svete maše tudi oglejmo ali ji prisluhnimo. Tako bomo kljub temu, da ostanemo doma, povezani z občestvom in sledili Jezusu vse tja do trenutka, ko bo zadonel zmagoslavni vzklik.

K sveti maši gremo brez majhnih otrok

Sliši se kot popolna rešitev, če se sami lahko udeležimo tridnevnega praznovanja, hkrati pa (pre)majhne otroke lahko pustimo doma v varstvu. A tu se pogosto pojavi težava, kdo bo nanje pazil. Starši že tekom leta težko najdemo koga, ki bi zvečer popazil na otroke, tukaj pa se izbor še bolj skrči, saj se veliko ljudi, ki jih poznamo, praznovanja navadno udeleži.

Zato pričnite iskati varstvo takoj, ko se odločite, da bi se obredov radi udeležili. Morda bo terjalo nekaj iznajdljivosti, a se bo na koncu izplačalo, kajti udeležba pri tridnevju obogati na prav poseben način.

Vsi skupaj na praznovanje!

Če je to izvedljivo, izkoristite in pustite doma skrbi, da bo ura prepozna ali da bo otrokom dolgočasno. Gotovo to niso edini dnevi v letu, ko otroci ostanejo dlje pokonci. Hkrati pa smo v teh dneh priča tolikim čudovitim enkratnim Gotovo to niso edini dnevi v letu, ko otroci ostanejo dlje pokonci.obredom, da bo čas kar bežal. Na veliki četrtek izstopajo predvsem poseben spomin na zadnjo večerjo, obred umivanja nog, prenos svete evharistije ter prazen glavni oltar po končanem obredu. Na veliki petek, ki je edini dan v letu, ko ni svete maše, nas prevzame tišina ob začetku obreda in gane spoštljiv priklon in poljub križa.

Velikonočna vigilija pa je s plamenom in pesmijo, s procesijo in drugimi svečanimi obredi tako najslovesnejše bogoslužje celega leta, ki vsem nam ostane v prav posebnem spominu. Bodimo zgled v navdušenem pričakovanju tridnevja in otroci se ob tem gotovo ne bodo spraševali, če je »vredno« iti.

 

Ne omejimo se na obrede v cerkvi

Ne glede na to, ali se bomo obredov udeležili vsi skupaj ali sami, pa naj praznovanje velikonočnega tridnevja ne bo omejeno zgolj na dogajanje v cerkvi. Pogovarjajmo se, kaj se na določen dan zgodi. Navdušeno in srčno pripovedujmo na način, ki je najmlajšim razumljiv. Veliko skupaj molimo in se prepustimo Božjemu dotiku, ki ga lahko najmočneje občutimo in doživljamo prav v teh dneh.

Želimo vam pravo odločitev. Takšno, ob kateri boste v srcu mirni. In kakršnakoli že bo, daje možnost, da bo na velikonočno jutro srce vzklikalo od veselja!

Foto: gentlereformation.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja