V zakonu je včasih najtežje izbrati ravno ljubezen

Thumbnail

Ni potrebno biti dolgo poročen, da ugotoviš, da medeni tedni ne trajajo dosti dlje od – samih medenih tednov. Da ne bo pomote, živeti v zakonu je izpolnjujoče, ni pa vedno tako enostavno držati obljubo o ljubezni in spoštovanju, kot se to preprosto sliši na poročni dan.

Ljubiti se morda še sliši kot nekaj, kar bi nam gotovo moglo iti “dobro od rok”, toda med zakoncema ima ta beseda toliko podpomenk, da kaj hitro lahko prekršimo obljubo. Pomeni odpuščanje, potrpljenje, nežnost. Prijaznost, resnicoljubnost, nerazdražljivost. V odlomku 1 Kor 13, 4-7 iz Svetega pisma se zdi, da lastnosti ljubezni kar ne zmanjka.

Za ljubezen in njena dejanja se je tako potrebno prav zavestno odločati. Vsak dan, vsak trenutek znova. Naj se svet podira, imamo zaradi obljube pred Kristusom moč in dolžnost, da vedno izberemo ljubezen.

Kako lahko vsak dan sproti drug drugemu izkazujeta ljubezen?

Lahko izbereta potrpežljivost, lahko pozornost. Nekaj, kar vama morda ne gre najbolje od rok. Toda ravno s takimi vsakodnevnimi sklepi drug drugemu pokažeta, da vama je mar. Zaradi takšnih sklepov se naučita izbirati ljubezen. Poleg vsega pa s takšnimi dejanji izkazujeta spoštovanje tudi Bogu.

Urita se v tem, da izbereta molitev v trenutku skušnjave, da bi bila neprijazna drug do drugega

Nekaj trenutkov molitve nas umiri in nam dovoli premisliti, kakšen način bomo izbrali za izražanje svojega mnenja. Po molitvi drug drugega težko žalimo in smo do drugega težko nespoštljivi. Molitev omogoča, da ne uporabimo besed, ki bi sicer ranile.

Naučita se nekaj verzov iz Svetega pisma, ki govorijo o ljubezni in zakonu

Božja beseda poživlja duha in gotovo pomaga pri tem, da izberemo ljubezen tudi v težkih trenutkih. V Svetem pismu je ljubezen do sočloveka in tudi prav zakonska ljubezen velikokrat omenjana. Prebirajta ga in skupaj iščita spodbude.

Izbrati ljubezen v vsakodnevnem odnosu v zakonu gotovo ni vedno enostavno. Je pa vedno prava odločitev. In počasi, skozi vztrajanje v molitvi, skozi branje božje besede in skozi vsakodnevno izbiro postane tudi naravna odločitev.

Vir: fulfillingyourvows.com

Foto: tofall-inlove.blogspot.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.