V boj proti nočnim strahovom!

Thumbnail

Če ima tudi vaš otrok težave s pošastmi pod posteljo, v omarah in skritih kotičkih sobe, ki mu ne pustijo spati, je tu nekaj strategij za boj proti tem nadležnežem …

Strah pred temo je eden od najpogostejših otroških strahov, s katerim se na neki točki v otroštvu sooča večina otrok. Večinoma strah slej ko prej prerastejo, lahko pa jim starši vse skupaj olajšamo, če jim aktivno pomagamo pri soočanju s temi strahovi.

Morda vam bo pri tem v pomoč katera od naslednjih stvari:

1. Nočni sprehod

Pojdite skupaj z otrokom na nočni sprehod. Strah pred temo pri večini otrok izhaja iz strahu pred neznanim. Tisto, česa ne morejo videti, lahko povsem razburka njihovo domišljijo in začnejo si predstavljati vse mogoče stvari, ki se morda skrivajo v temi neznanega. Če gremo skupaj z njimi na nočni sprehod s svetilkami in to predstavimo kot nekaj zanimivega, vznemirljivega, jim tako pomagamo razumeti, da se v temi skrivajo povsem običajne, njim poznane stvari. Ali pa kakšna nova (recimo ježek), ki je veliko bolj kot strašljiva zanimiva. Lahko zadostuje že sprehod po domačem vrtu ali ulici, lahko pa se odpravimo na pravi nočni sprehod.

2. Nočna lučka

Samo droben žarek luči v sobi, lahko naredi veliko razliko. Lahko gre zgolj za priprta vrata, skozi katere prihaja svetloba in daje otrokom občutek povezanosti s starši, lahko pa za posebej v ta namen narejeno lučko za v vtičnico, ki oddaja medlo svetlobo. Ko otrok strah premaga, je vendarle dobro, da te luči ne uporabljamo več, saj znanstvene raziskave kažejo, da že majhna količina svetlobe moti kakovost spanca.

3. Igre v temi

S pomočjo svetilk uprizorite predstavo z igrami senc. Nalepite po sobi nalepke, ki svetijo v temi, ali celo sami izdelajte predmete iz mase za oblikovanje, ki se sveti v temi (dobi se jo v trgovinah s pripomočki za ustvarjanje). Naj tema postane nekaj, kar omogoča tudi zabavne in zanimive stvari.

4. Pršilo proti pošastim

Če nič drugega ne zaleže in otrok ni mogoče prepričati, da pod posteljo res ni nobene pošasti, mu lahko pomagate še z nečim. Napolnite stekleničko s pršilom z vodo, nanjo nalepite napis »Pršilo proti pošastim«, ga zvečer popršite v vse kotove in pod postelje in pustite ob otrokovi postelji.

5. Nekaj za obrambo

Če se otrok boji, da bo ponoči tudi učinek pršila popustil, lahko s seboj v posteljo namesto svoje običajne plišaste igrače vzame neko drugo igračo, ki »zanesljivo odganja vse pošasti«. Nekaj, česar se vse pošasti neskončno bojijo in kar jih zanesljivo prežene. Lahko ta predmet tudi izdelate skupaj.

6. Naj otrok pripoveduje, česa se boji

Včasih je najlaže otroka enostavno odpraviti s tem, da rečemo, da »se mu ni treba ničesar bati«. A strah, ki ga doživljajo je zanje zelo resničen. Jemljite ga resno, dopustite otroku, da ga izrazi, prisluhnite mu. Včasih že to ubesedenje pomaga zmanjšati strah in stisko.

7. Izmislite si primerne pravljice za lahko noč

Pravljice, ki najbolj pomirjajo, so pogosto tiste, ki si jih starši sami izmislimo, in ne tiste iz knjig. Vi sami otroka najbolj poznate, veste, česa se boji, kaj ga zanima, kaj ga veseli in kaj pomirja. Vključite to v svoje zgodbe. Lahko jim pripovedujete o tem, česa ste se sami bali kot otroci in kako ste potem ta strah premagali. Tako se otrok v svojem strahu ne bo čutil tako osamljenega, pa tudi vam se bo morda lažje vživeti v otrokovo stisko.

8. Molitev za lahko noč

Zavedanje, da vedno nekdo bdi nad njimi in jih varujejo – tudi ko spijo, je za otroke lahko zelo pomirjujoča. Ni nenavadno, da je molitev »Sveti angel« tako pogosta otroška večerna molitev. Ko se pojavijo strahovi, lahko otroka vedno spomnite na njegovega angela varuha in na božjo skrb zanj (lahko preberete kak svetopisemski verz o tem in ga otroku ponavljate). Lahko ima otrok ob postelji ali pri sebi kako majhno figurico angela ali Jezusa, ki jo lahko vedno stisne v roko.

Otroški nočni strahovi so lahko tudi dobra priložnost, da otroku zares prisluhnemo, se z njim povežemo (morda čez dan za to ni bilo dovolj priložnosti) ter ga pomirimo z zagotovilom naše starševske in božje ljubezni ter skrbi zanj.   

 

Prirejeno po familyshare.com     

Foto: seniorcorrespondent.com, frogprincepaperie.com