Utišani profesor z izkušnjo »mavrične« družine

Thumbnail

Dr. Robert Oscar Lopez je profesor na kalifornijski državni univerzi Northridge. Kot otrok je odraščal v istospolni zvezi mame in njene partnerke. Trenutno je prihodnost njegovega akademskega delovanja pod vprašajem, saj mu grozi suspenz. Kaj je prof. Lopez zagrešil?

Čeprav se obtožbe proti njemu v času preiskave, ki traja že več kot leto dni, stalno spreminjajo, je bil prof. dr. Lopez (profesor angleščine in klasičnih jezikov; poleg latinščine in grščine obvlada še 6 modernih jezikov) sprva obtožen »diskriminacije na podlagi spola ali spolne usmerjenosti« in »ustvarjanja sovražnega učnega okolja« pri svojem poučevanju.

Tako se vsaj glasi obtožba ene od študentk, ki jo univerza že precej časa zelo resno obravnava in dobiva vedno nove razsežnosti. 

Povezovanje književnosti s sodobnimi družbenimi vprašanji

Na kakšen način je prof. Lopez ustvaril takšno okolje?

S tem, da je svojim študentom dal na izbiro, da bodisi pripravijo odgovore na 10 vprašanj o delih, ki so jih obravnavali v okviru predavanj o ameriški in antični literaturi, bodisi, da pripravijo predstavitve (za razstavo) o vezeh med starši in otroki v antiki za konferenco o sodobnih družinskih vprašanjih.

Konference »Vezi, ki štejejo«, ki jo je organiziral Lopez in je potekala oktobra 2014, so se ti študentje morali tudi udeležiti in napisati poročilo o njej. Namen obeh nalog naj bi bilo povezovanje prebranih del (antičnih ali iz ameriške književnosti) s sodobnimi družbenimi vprašanji (del kurikuluma) in naj bi prispevali 20 % h končni oceni.

Lopez je študente opozoril, da se bodo na konferenci ukvarjali predvsem z vprašanjem posvojitev, ločitev in reprodukcije s pomočjo tretje osebe, naštel je tudi sodelujoče. Na njegovo presenečenje se je za obisk konference odločilo 110 od 160 študentov.

“Prisiljena” in “travmatizirana”?

Pol leta po dogodku je ena od študentk, ki se je konference udeležila, na univerzo naslovila pritožbo čez prof. Lopeza na osnovi člena o nedopustnosti diskriminacije. V njej trdi, da je bila v obisk konference, ki ji je povzročila travmo zaradi obravnave vprašanj o LGBT, prisiljena. Neuradno naj bi se pritožili še trije drugi študenti.


Lopez pravi, da je konferenco namensko zastavil tako, da ni vključevala obravnave LGBT vprašanj, osrednje vprašanje so bile pravice otrok in žensk predvsem v situacijah ločitev, posvojitev in nadomestnega materinstva.

Vprašanje istospolne usmerjenosti in starševstva je bilo izpostavljeno edino, ko so študenti sami predavateljem zastavili vprašanja na to temo. Ko so se kasneje v razredu pogovarjali o konferenci, jo je omenjena študentka označila za »protigejevsko«, kasneje – potem ko je že diplomirala (tudi pri prof. Lopezu z odliko!) – pa je vložila še uradno pritožbo.

Ko je na podlagi Lopezovih podrobnih pojasnil in predloženih posnetkov predavanj s konference univerza ugotovila, da profesorjevo ravnanje ni bilo diskriminatorno, je študentka nadaljevala s spremenjenimi obtožbami in postopek, v katerem je kup nepravilnosti, se še kar vleče in pušča prof. Lopeza v negotovosti.

Predzgodovina … 

A primer lahko ne bi bil nič posebnega, če prof. Lopez že pred tem ne bi imel posebnega slovesa. Ob svoji akademski karieri je namreč Lopez tudi predsednik Mednarodnega inštituta za pravice otrok.

Še posebej znan je zaradi svojega pisma ameriškemu ustavnemu sodišču na temo pravic otrok, ki odraščajo v istospolnih skupnostih. In Lopez pri tem govori tudi iz svoje izkušnje, saj je po ločitvi staršev vse otroštvo odraščal z mamo in njeno istospolno partnerko.

O svoji izkušnji je pred leti odkrito spregovoril, pričevanje smo objavili tudi na iskreni.net (1. del »Odraščal sem z dvema mamama …«, 2. del »Zakaj sem postal konzervativec«).

Februarja letos je Lopez izdal tudi knjigo »Jeftejeve hčere: nedolžne žrtve v vojni za ‘enakost’ družin«, v kateri so med 57 eseji zbrana tudi številna pričevanja drugih otrok, ki so odraščali v istospolnih skupnostih.

Zaradi svojih aktivnosti na tem področju se je prof. Lopez hitro uvrstil na črne sezname zagovornikov istospolnega starševstva, ki so mu tudi preprečili javno nastopanje v ZDA.

Njegova akademska svoboda pa se je do nedavnega zdela nedotaknjena. A vse kaže, da so njegove izkušnje, prepričanja in dejavnosti vendarle tako moteči in nevarni, da ga skušajo odrezati tudi od možnosti delovanja na akademskem področju.

Konec akademske svobode?

Glede na neutemeljenost obtožb in nenavadne odzive univerze so v Fundaciji za obrambo svobode vesti, ki zastopa prof. Lopeza, prišli do zaključka, da je »preiskava povsem političen in ideološki napad na dr. Lopeza zaradi njegovih idej – in izpostavljanja študentov le tem – o pravicah otrok v kontekstu družine in reprodukcije, ki so očitno nepriljubljene na univerzi«.


A kljub poskusom utišanja Lopez ne molči. Na portalu American Thinker je pred kratkim objavil svoj odziv na celotno dogajanje. V zelo čustvenem, ostrem in odkritem tonu med drugim zapiše: »Sodobna ameriška univerza je postala gulag levice, ki je podprt z davkoplačevalskim denarjem. V njem so lahko disidenti, kakršen sem sam, podvrženi stalinističnim montiranim procesom, za njimi se lahko vohuni in se jim grozi z izgubo vira zaslužka zaradi zagovarjanja nevarnih idej ali povezovanja s političnimi izobčenci.«

Svoje ostre trditve podkrepi in pojasni z opisom absurdnosti obtožb in samega postopka proti njemu. V zaključku ponovno potegne vzporednice z gulagi: »Sodobna univerza skupaj zbira preveč ljudi, ki mislijo enako. Skupaj z incestuoznim nepotizmom pride neučinkovitost, ki povzroča visoke stroške in potrato davkoplačevalskega denarja. Z njim pa pride tudi izključevanje nečlanov in nazadnje nezmožnost vsakršne samokritičnosti. Pod takšnimi pogoji igre moči zastrupljajo vsakršno izmenjavo in učenje samo se izrodi. Kar so bile nekoč predavalnice učenja, postanejo hodniki institucionalnega nadzora. Dobrodošli v gulagu.«

Osamljeni jezdec

Na svojem blogu pa je že pred časom pisal o tem, da se v svojih prizadevanjih pogosto počuti osamljenega: “Zdi se, da obstaja vseobsegajoč val podpore starševstvu istospolnih parov, naj gre za dodeljevanje skrbništva istospolnim v ločitvah, posvojitve istospolnih parov ali za nadomestno materinstvo. Ne morem lagati – včasih se pri delovanju na tem področju počutim izredno samega in izoliranega, ker je tako malo otrok iz istospolnih družin pripravljenih podati svoje kritično mnenje o istospolnem starševstvu. Gejevski lobij se giblje gladko in učinkovito, na svoji poti pa pomete z vsemi nasprotniki. Potem je tu še resničnost vseh tistih, ki se veselijo zaslužka na račun starševskih sanj istospolnih: družinski odvetniki, posredniki pri posvojitvah in industrija reproduktivne tehnologije.”

V podporo dr. Lopezu zaradi nepoštene obarvnave, ki je je deležen, sta odprti tudi dve peticiji: Citizengo, Change.org

Viri: insidehighered.com, campusreform.org, americanthinker.com, stellamorabito.net

Foto: englishmanif.blogspot.com, minnpost.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja