Tudi vaš otrok tlači roke v hlače?

foto: freepik.com

Nič hudega. Še zdaleč niste sami. Situacija je domača večini staršev. Za starše fantkov pa je to povsem običajna situacija. Toda zakaj to otrok počne in kaj lahko kot starši storimo?

Kaj otrok sploh počne tam spodaj?

Nič kaj dosti. Cath Hakanson, avstralska učiteljica spolnosti, pravi, da pri kar 9 od 10 otrok roke samo počivajo v hlačah. Lahko se sicer dotikajo penisa ali spolovila, vendar večinoma povsem pasivno. Zakaj potem to sploh počnejo? Zato, ker lahko in jim je pri roki. Tako kot mi lahko stisnemo mozolj, ki je ravno na bradi, ali si popravljamo lase, ki nam silijo na oči, tako si otrok tlači roke v hlače. To počnejo povsem nezavedno in o tem niti ne razmišljajo. Svojega vedenja se niti ne zavedajo, če jih ne opomnimo nanj. 

Bi me moralo skrbeti?

V večini primerov ne. Je nadležna navada, zaradi katere vam ne bo prijetno povonjati njegovih rok in ga stalno opominjati, naj tega ne dela. To pa je tudi vse.

V nekaterih primerih pa otrok to počne, ker se ne počuti varnega. Majhni fantki se bodo pogosto držali za penis v nekem novem okolju ali novi družbi, kjer ne bodo sigurni. Večina otrok pa se bo prijemala za genitalije, ko jih bo tiščalo na stranišče. 

Šestmesečni dojenček bo svoje telo raziskoval z rokami. Zato se bo med previjanjem, ko bo brez pleničke, prijemal za genitalije. Večji otrok se bo lahko dotikal spolovila, ker mu bo dotik prijeten. Razlog za prijemanje pa je lahko tudi okužba, suha koža, neudobno spodnje perilo ali celo gliste. 

Naj ignoriram ali moram v akcijo?

Naloga staršev je, da otroka naučimo družbeno sprejemljivega vedenja. Tako kot nam ni vseeno, če si vrta po nosu in poje svoje izkopanine, tako tudi prijemanje za spolovilo ni družbeno sprejemljivo. Izziv pa je, kako otroku to predstaviti, da ne bo osramočen in ga ne bo sram lastnega telesa. So starši, katerim je takšno vedenje sprejemljivo v domačem okolju, v javnosti pa ne, in so starši, ki jim to ne ustreza. Zato morate najprej pri sebi razčistiti, kaj želite. Pri tem pa ne bo odveč še enkrat omeniti, da v tem primeru ne gre za masturbiranje in je to vedenje razvojno povsem normalno in ga otrok počne nezavedno. 

Kaj lahko storim?

Lahko preusmerite otrokovo pozornost na nekaj, kjer bo moral uporabiti svoje roke. To je lahko sestavljanje kock, plezanje, risanje … 

Otroka naučite razlike med javnim in privatnim prostorom. Kaj pomeni biti obkrožen s številnimi ljudmi in kaj s svojimi najbližjimi. Seznanite ga z različnimi deli telesa in ga poučite, da so tudi določeni deli telesa »privatni« in niso namenjeni javnim pogledom, zato jih v javnosti ne razkrivamo.

Včasih je v pomoč tudi, če otroka vprašamo, zakaj se pogosto dotika genitalij. Morda so mu spodnjice neudobne, ga kje tišči, ali pa doživlja erekcijo in poskuša spraviti penis v drug položaj. Če za njegovim dejanjem tišči poseben razlog, mu boste tudi lahko pomagali. 

Predvsem pa iz vsega skupaj ne delajte prevelikega cirkusa. To velja predvsem za nas mame, saj očete tovrstna dejanja ponavadi sploh ne motijo.

Preberi več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.