Trojčki rojeni po naravni poti v samo 14 minutah!

Thumbnail

Ob besedi trojčki večina ljudi pomisli na carski rez. Chenoa Trama, avstralska mama, pa je v pričakovanju svojih otrok razmišljala drugače. In res, 5. septembra letos, je po naravni poti rodila trojčke – Isaaca, Dylana in Ailah.

Kljub veliki zasedenosti, mama Chenoa in mož Daniel rada delita svojo izkušnjo, da bi čim več staršev pritegnila k razmišljanju o naravnem rojstvu tudi pri nosečnosti z več otroki.

»Bila sem šokirana!«

Chenoa in Daniel, stara 30 in 31 let, živita na Queensland’s Sunshine Coast v Avstraliji ter imata že dva druga otroka, Jordana (5 let) in Amali (3 leta). Oba sta bila rojena doma, ob pomoči babice. Chenoa, sicer učiteljica razrednega pouka, je 21. februarja ugotovila, da pričakujeta trojčke, spočete po naravni poti. Sama pravi, da je bila ob novici šokirana. Toliko bolj, ker v njihovem sorodstvu, z izjemo dvojčkov, ni bilo nosečnosti z več otroki.

Vznemirjajočo novico, odkrito ob rutinskem ultrazvoku, je takoj želela sporočiti svojemu možu, ki je bil tisti teden službeno odsoten. Sama pravi: “Presenetila sem ga ravno med kosilom, ki ga, lahko si predstavljate, ni uspel pojesti do konca!”

Že v začetku nosečnosti je sicer nekako čutila, da je ta nekaj posebnega. Čeprav presenečena in nekoliko prestrašena, sta Chenoa in Daniel novico čudovito sprejela, otroka pa sta bila naravnost navdušena!

Borba za naravni porod

Chenoi, ki je imela že čudovito izkušnjo naravnega poroda prvih dveh otrok, je bilo popolnoma samoumevno, da je tudi rojstvo svojih trojčkov povezovala z naravnim porodom.

Po mojem mnenju so prednosti naravnega poroda bistveno večje od tveganja. Pri tem sem bila vztrajna!Sama pravi: “Nisem si predstavljala, da bi se morala po carskem rezu še kar nekaj časa ‘pobirati’, obenem pa bi me čakali trije otroci, da se jim posvetim. Ko pomislim na epiduralno anestezijo, kar okamenim. Po mojem mnenju so prednosti naravnega poroda bistveno večje od tveganja. Pri tem sem bila vztrajna!”

Na prve težave zaradi svoje odločitve je Chenoa naletela že, ko se je pridružila medmrežni skupini mamic, ki so že imele trojčke. Čeprav je ob njih našla veliko podpore, nasvetov in spodbud, je vendarle z grozo ugotovila, da se carski rez pri rojstvu trojčkov jemlje kot nekaj samoumevnega. Določenega že pri 6 mesecih! Večkrat je bila označena kot neodgovorna, ki svoje otroke spravlja v nevarnost ali kot tista, ki hoče biti »boljša« od ostalih mater.

Ker se s takimi pogledi nikakor ni mogla sprijazniti, je pričela z intenzivnim iskanjem prave podporne skupine medicinskega osebja, ki bi prisostvovalo njenemu porodu. Težka naloga! Vendar je uspela. Ob sebi je že imela babico s poroda prvih dveh otrok, s pomočjo prijateljev pa je odkrila še dr. Teda Weaverja, ki je tovrstnim porodom že prisostvoval. Njegov »Zakaj pa ne?« je mlademu paru vlilo novega upanja. Skupaj so sestavili celotno ekipo osebja, se večkrat srečali in ves potek poroda tudi skupaj načrtovali.

Vesela Chenoa je s pomočjo treh drugih mamic, prav tako v pričakovanju trojčkov, ustanovila novo skupino na Facebooku »Birthing Multiples Naturally«, ki je sčasoma postajala vse bolj varen prostor za izmenjavo sanj, želja in podpore vsem tistim, ki so načrtovale in upale na naravni porod. »To je čudovita skupina! Zlasti po mojem porodu se je podpora povečala in spodbude so prihajale z vseh strani!«, pripoveduje Chenoa.

Trojčki, rojeni v samo 14 min!

Bilo je sredino jutro, ko je mamica začutila, da bi ta dan utegnil biti »dan D«. Pričelo se je zbiranje celotne »porodne ekipe«, v katero je bil vključen celo fotograf, ki je za to priložnost priletel iz Melbourna.

Ob 8.04 zvečer ji je odtekla voda in popadki so postajali vse močnejši. Z babico sta klic v porodnišnico odložili še za pol ure. V tem trenutku se je vse pričelo odvijati zelo hitro. Vožnja, ki je bila zaradi slabe ceste izredno počasna, je popadke le še spodbudila in tako je bila Chenoa ob prihodu v porodniško sobo, že zelo odprta. Pravzaprav je prvi otrok prihajal ven, še preden se je uspela uleči na porodno mizo!

Hitrost poroda je presenetil vse, celo osebje, ki se kljub vsem pripravam niti še ni uspelo zbrati v sobi. »Spravili so me na posteljo in lahko bi rekla, da je po 3 do 4 dodatnih pritiskih prvi deček, Isaac, že bil zunaj. Njegovo drobceno telo so položili na moje prsi. Bil je preprosto čudovit!«, opisuje mama, ki je z njim preživela nekaj trenutkov. Kmalu so se pričeli naslednji popadki in že 11 min zatem, je z ritko navzdol v svet prijokal Dylan. Ker je potreboval nekaj pomoči pri dihanju, so ga v spremstvu očeta odpeljali v posebno oskrbo.

Sledil je še zadnji porod, ki je potekal izredno hitro. Deklica Ailah je prijokala na svet le 3 min za svojim drugim bratcem.


»Vse se je odvijalo zelo hitro, prehitro …«

  • Pričetek malo pred 20h, v sredo, 5. septembra
  • Voda je odtekla ob 20.04
  • 21.30 prihod v porodnišnico
  • 21.46 rojen Isaac
  • 21.57 rojen Dylan, 11minut za svojim bratom
  • 22.00 rojena Ailah, le 3 minute za Dylanom

Zelo zaposlena, a vesela mami dodaja: »Vse se je dogajalo zelo hitro, prehitro. Še nekaj nasednjih ur po porodu sem čutila, da se mi tresejo noge! Vendar sem uspela, rodila sem po naravni poti, kakor sem si želela!« Dr. Weaverja, s katerim so porod načrtovali, pa nazadnje pri porodu sploh ni bilo, saj ga iz bolnišnice niso uspeli poklicati!

Njihovo nadaljno družinsko pot lahko spremljate na njihovem blogu.


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja