Trije koraki, da boste imele romantičen gregorjev večer

Foto: Shutterstock

Običajno okrog praznikov najdemo nasvete za moške, kako naj čim lepše presenetijo in pocrkljajo svoje ženske. In ker se bliža gregorjevo, bi lahko napisala vsaj 100 predlogov, kaj vse lahko možje pripravite svojim ženam.

Ampak to ni tiste vrste članek.

Rada bi se obrnila na tiste ženske, ki imate rade ta praznik, se ga veselite (ali pa tako čutite ob valentinovem), po drugi strani pa se vsako leto znova bojite, da spet ne bo tako lepo, kot ste si predstavljale.

Ne bom popolnoma vse odgovornosti vzela s pleč moških: vsekakor je prav, da se potrudijo za nas, ne le na gregorjevo, ampak tudi na druge „naše praznike“: za rojstni dan, god, materinski dan in seveda obletnico poroke. Da stopijo malo iz svoje cone udobja, najbolje, da kar naravnost v naše čevlje, in vsaj poskusijo pomisliti, kaj bi nam bilo všeč.

Ampak če smo čisto iskrene, je to lahko presneto težka naloga, ki je našim možem niti članek z 200 nasveti, kako najbolje presenetiti svojo ženo za gregorjevo, ne poenostavi. Ker smo ženske vse zapletena bitja, ampak čisto vsaka je zapletena po svoje.

Sama sem dala skozi že kar nekaj praznikov, s katerimi nisem bila zadovoljna oziroma se niso izšli tako lepo, kot bi se po mojem mnenju morali. Dokler nisem ugotovila, da obstajajo trije precej preprosti koraki, s katerimi jaz lahko doprinesem, da se to ne dogaja več.

1. Vprašaj se, kaj si res želiš

Sliši se preprosto, pa ni. Morda sem v tem osamljen primerek, ampak zdi se mi, da znamo ženske biti precej navdušene nad neko idejo, nekim konceptom, sama izvedba pa nas v resnici sploh ne bi razveselila ali osrečila. Nočno kopanje s plavanjem pod zvezdami v bližnjih toplicah se recimo sliši zelo romantično, ampak če nisi večerni tip človeka, se ti bo prav lahko začelo zehati že po pol ure v bazenu in si boš želela samo čim prej domov. Povem iz lastne izkušnje. Ko tiho sanjarimo o nečem posebnem, je pametno premisliti tudi o tehnični plati.

Predvsem pa je pomembno, da pobrskamo po sebi, stopimo v stik s sabo in začutimo svoja hrepenenja. Pa naj bo to masaža, skuhana večerja ali pa kakšno darilo. Za tiste z majhnimi otroki je že večer, ko vama otroke nekdo povaruje, da lahko vsaj za kakšno uro sama odideta od doma, pa tudi če le na sprehod, pravi luksuz, mamica z novorojenčkom pa bo do nebes hvaležna, če ji bo mož pospravil kuhinjo in jo pustil spati.

2. Svoje želje jasno artikuliraj

Morda se tudi to zdi precej očitno in samoumevno, vendar ni vedno. Vsaj za praznike si mnoge ženske želimo, da bi nas mož presenetil. In včasih jim to tudi resnično uspe! Ne moremo pa pričakovati, da jim bo vedno. Ali ni veliko bolje, da „uničimo“ presenečenje in smo pocrkljane z nečim, kar si res želimo, kakor da nas presenečenje ne razveseli in pri sebi na tihem nato pestujemo razočaranje? Veliko tuhtanja in skrbi lahko prihranimo tako njim kot sebi, če jim povemo (ali napišemo), kaj si zares želimo, po čem hrepenimo, česa nam manjka.

3. Znižaj pričakovanja

Po nekaterih psiholoških študijah so neizpolnjena pričakovanja največji ubijalec razmerij. Nočem reči, da bi morale zaradi ljubega miru pričakovanja znižati na nulo. Pač pa predvsem, da si za standard ne vzamemo romantičnih filmov, tujih objav na spletnih profilih ali pripovedovanja znank o romantičnih gestah njihovih mož. Ker bomo skoraj gotovo razočarane.

Samo pomislite – mogoče v resnici ni prava rešitev, da moški postanejo bolj romantični, ampak da tudi me, ženske, vsaj majčkeno znižamo svoja pričakovanja. Verjetno je to najbolj romantična stvar, ki jo za svojega moškega lahko naredimo to gregorjevo.

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja