Telesna kazen ni učinkovita

Thumbnail

Starši, ki kot vzgojni ukrep uporabljajo telesno kaznovanje, verjamejo, da je ta metoda učinkovita.

Po njej posegajo, ker so bili tudi sami kot otroci telesno kaznovani in ker jo podpira družbeno okolje, v katerem živijo.

Za telesno kaznovanje se smatra kakršna koli uporaba telesne moči z namenom povzročitve bolečine ali neugodja v želji, da bi otroka kaznovali zaradi neprimernega vedenja.

Telesno kaznovanje ne pripomore k lepšemu vedenju.

Raziskave kažejo, da telesno kaznovanje ne pripomore k lepšemu obnašanju otrok, še posebej ne na dolgi rok. Več telesnega kaznovanja kot izkusi otrok, bolj kljubovalen postane in do drugih kaže manj empatije. Prav tako ne zmanjša agresije pri otroku ampak jo poveča, čeprav starši telesno kazen pogosto uporabljajo ravno v primerih, ko se otrok nasilno obnaša. Več je telesnega in besednega nasilja, izsiljevanja in drugih vedenjskih težav. V nasprotju s pričakovanji staršev otrok tako postane še bolj nasilen in manj ubogljiv. Posledično se starši še bolj zatekajo h kaznovanju in začarani krog je sklenjen.

Telesno kaznovanje pa poleg tega še škodljivo vpliva na duševno zdravje otroka, slabi njegov odnos s starši in vpliva na agresivno in nesocialno vedenje v odrasli dobi.

Zakaj telesna kazen ni učinkovita vzgojna metoda?

  1. Otroka nauči le, da neko vedenje ni sprejemljivo, nič pa ne pove o tem, zakaj je takšno vedenje napačno in kako naj se v prihodnje obnaša.

  2. Bolečina in strah zakrijeta sporočilo, ki ga je starš želel posredovati. 

  3. Otroka uči, da se mora obnašati na določen način, sicer bo kaznovan, ne pa ker za primerno obnašanje obstajajo tehtni in pomembni razlogi. Ko ne bo grožnje s kaznijo, bo otrok mislil, da je vseeno, kako se obnaša. 

  4. Otroka uči, da je sprejemljivo uporabiti nasilje za dosego lastnih ciljev, še posebej, če si večji in močnejši kot »nasprotnik«.

  5. Otrok se lahko začne staršev bati in se jih bo zato izogibal.

  6. Otrok začne povezovati nasilje z »ljubečim« odnosom.

 

Več o tem, kako telesno kaznovanje vpliva na otroke, v raziskavi

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja