Svojemu zakoncu postavite teh 5 vprašanj in izboljšajte vajin odnos

Foto: Canva

Zato, ker smo si na poroki obljubili, da bomo skupaj tudi “v slabem” ne pomeni, da moramo biti tudi zadovoljni “s slabim in da si ne skušamo prizadevati za več “dobrega”. Tudi ne sme biti izgovor, da smo mi izvor slabega in ga ne skušamo popraviti. Vedno lahko storimo korak proti svojemu zakoncu in polepšamo skupne dneve ter izboljšamo odnos.

Tukaj je pet vprašanj, ki jih lahko postavite svojemu zakoncu. Nekateri odgovori vam morda ne bodo všeč, nekateri vas bodo morda presenetili. Toda, če boste vprašali in tudi poslušali z odprtim srcem, lahko močno izboljšajo vajin odnos.

1. Potrebuješ od mene kaj, česar ti ne dajem? 

Odgovor na to vprašanje lahko morda zaboli, a je grda resnica boljša kot lepa laž. Za svojega zakonca se je vredno potruditi. Še prej pa je potrebno prisluhniti, kaj resnično želi. Velikokrat se namreč zgodi, da predvidevamo, kaj naš zakonec želi ali potrebuje, v resnici pa to želimo ali potrebujemo sami. Primer: Mož vsak večer popolnoma pospravi kuhinjo, ker mu je čistoča zelo pomembna in je prepričan, da svoji ženi dela uslugo. Ženi pa bleščeča kuhinja sploh ni pomembna in si želi, da bi z možem klepetala o minulem dnevu. Zato ga sprašuje, kaj vse je danes doživel. Mož pa bi se predvsem rad sprostil, a se zaradi nereda ne more. Eden drugemu dajeta to, kar si sama želita, ne dajeta pa si tega, kar si v resnici želita eden od drugega. Čutita, da stalno dajeta in ne prejemata nazaj. Če bi se poslušala, bi žena počistila kuhinjo po moževih merilih, on pa bi jo povprašal o njenem dnevu in z njo razpravljal o doživetem. Oba bi se počutila ljubljeno in njuno kolo bi se začelo vrteti v smeri ljubezni.

2. Te kakorkoli prizadenem? 

Morda so to malenkosti, ki jih počnemo in drugega zakonca lahko leta tihoma motijo in tako najedajo odnos. Morda so to komentarji, šale, pripombe, geste … Prisluhnimo, vzemimo resno, kar bomo slišali in skušajmo upoštevati. Tega človeka smo si izbrali za življenjskega sopotnika, z njim smo se poročili in z njim se nameravamo postarati. Olajšajmo eden drugemu to življenje.

3. Sem opustil/-a kaj, kar pogrešaš? 

Ko smo se spoznali in tudi ko smo se poročili, smo bili ljudje, s katerim si je naš zakonec želel preživeti preostanek življenja. Očarali smo ga s tem, kar smo počeli, kar smo bili … Zakaj ne bi segli nazaj v tiste dni in poiskali, kar naju je zbliževalo in tega obudili? Karkoli že je, če si vaš življenjski sopotnik to želi in bi mu polepšalo dneve, je vredno poizkusiti. Večerni sprehod, rože, priprava pudinga, ogled filma, ples, komplimenti, božanje hrbta …

4. Kje v najinem odnosu je Bog? 

Zakon je zakrament in zakonca sta deležna posebne božje milosti. Tukaj je veliko predsodkov. Bog ni tisti, ki gleda pod vajino odejo in bi rad, da namesto romantičnega večera molita litanije. On se veseli vajine ljubezni in ga žalosti, ko sta odtujena drug od drugega. Povabita ga v vajin odnos in spontano bo prišlo do uresničitve tistega pregovora, ki pravi, če je Bog na prvem mestu, je vse drugo na pravem mestu. 

Tudi če nimate osebne vere in se vam zdi Bog daleč, ga lahko povabite v svoje življenje in svoj odnos. Bog s svojo milostjo vedno podpre, kar je dobro in kar izboljšuje stvarstvo. Dobri odnosi, še zlasti par, globoko povezan v ljubezni in zvestobi, je ena najmočnejših sil na tem svetu in Bog vaju bo v prizadevanjih za to podprl in blagoslovil, čeprav morda nista “klasična” vernika. Povabita ga zraven.

5. Kaj bi spremenil/-a v najini spolnosti? 

Moški in ženske smo različni, tudi obdobja v življenju so različna in če smo na področju spolnosti izgubili odkritosti in globoko povezanost, je to zelo slabo za odnos. Na tem področju se je nujno pogovarjati, se stalno preverjati, si podeliti želje, pričakovanja, tudi težave … iskati kompromise in poti eden do drugega. Spolnost je pravzaprav barometer zakonskega odnosa in če je mlačna ali je celo ni … je to jasen znak, da je čas, da začnemo aktivno delati za svoj zakon. Prvi in najučinkovitejši korak je, da prisluhnemo svojemu partnerju in mu skušamo priti nasproti v njegovih spolnih željah in hrepenenjih. Ter da tvegamo odkritost in tudi njemu odkrijemo svoja hrepenenja.

Delno povzeto po: momminfromscratch.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja