Starši, naspite se – pa čeprav gre za »misijo nemogoče«!

Thumbnail

Ste razdražljivi, brez moči in čisto nič se vam ne da? Zelo verjetno se zadnjo noč niste naspali. Ali pa morda zadnji teden, mesec ali leto? Prepričajte se, zakaj se je včasih bolje pridružiti otroku pri dnevnem počitku kot pa ta čas izkoristiti za pospravljanje.

Čeprav še ni povsem razjasnjeno, kaj vse je funkcija spanja, pa je popolnoma jasno, da je spanje ključnega pomena. Nenazadnje v obdobju celotnega življenja prespimo kar okrog 24 let.

Veliko pričkanja in prepirov, do katerih prihaja v družinah, se zgodi zgolj zaradi neprespanosti in utrujenosti.Odrasla oseba naj bi potrebovala od 7 do 8 ur spanja na noč. A mnogim danes to ne uspeva, današnja družba je po ocenah mnogih kronično neprespana. V skupini neprespanih so mnogi mladi starši, prezaposleni ljudje, najstniki in tudi otroci.  

Vpliva na zdravje in na družine

Posledice pomanjkanja spanja imajo za posledico zdravstvene probleme, kot so prekomerna telesna teža, visok krvni tlak, srčne bolezni, sladkorna bolezen, slabo razpoloženje in vedenje, depresija, težave s koncentracijo, zmanjšana produktivnost in ogrožanje varnosti doma, na delu in na cesti.

Nenazadnje (ne)prespanost kroji tudi vzdušje v družinah. »Največji posamezni vzrok za razburjanje in napetosti v družinskem življenju je enostavno pomanjkanje spanja. Veliko pričkanja in prepirov, do katerih prihaja v družinah, se zgodi zgolj zaradi neprespanosti in utrujenosti,« so besede izkušenega ameriškega šolnika in pisatelja Jamesa B. Stensona. Neprespanost je tudi eden od razlogov za starševsko nasilje nad otroki.

Neprespanost je kot pijanost

V poskusu, ko so primerjali kognitivne zmožnosti ljudi, ki so skozi daljše obdobje spali nekateri po 4, drugi po 6 in tretji po 8 ur na noč, so po 14 dneh ugotovili, da so ljudje iz zadnje skupine imeli zelo malo kognitivnih težav, tistim z manj spanja pa so kognitivne sposobnosti postopoma pešale. Ljudje s 14-dnevnim 6-urnim nočnim spanjem so imeli po 14 dneh enake rezultate kot oseba, ki dve noči sploh ni spala in enak reakcijski čas, kot ga ima oseba z 1 promilom alkohola v krvi, kar pomeni resno opitost. Še na slabšem so bili tisti s 4-urnim spancem, saj so občasno med testi kognitivnih sposobnosti kar zadremali. V obeh skupinah so možganske funkcije dan za dnem strmo upadale.* Ta pojav znanstveniki imenujejo spalni dolg.

Dr. William C. Dement, strokovnjak za spanje s stanfordske univerze takole našteva znake kronične neprespanosti: »Če tega še niste naredili, se je dobro vprašati, kako spalni dolg vpliva na vas. Kako pogosto si zaželite, da bi lahko malce zadremali? Kako pogosti si preko dneva manete oči in zehate? Kako pogosto se vam zdi, da nujno rabite kavo? Vsaka od teh stvari opozarja na vaš splani dolg, ki ga ignorirate na svojo lastno škodo. Ne morem dovolj poudariti, kako nevarne so nehotene epizode spanja ali resna omotičnost.«

 

Kako lahko poplačamo spalni dolg?

Po eni noči ali dveh slabega spanca si lahko telo popolnoma opomore že po nekaj nočeh dobrega spanca. Če pa prekratke noči trajajo dlje, tedne ali mesece, pa telo potrebuje veliko več časa, da se kognitivne funkcije povrnejo v normalno stanje. Če neprespanost traja mesece ali leta, pa še ni povsem jasno, ali je popolno okrevanje sploh mogoče ali je narejena škoda za možgane trajna.* 

Čeprav se spalni dolg samo kopiči, pa se občutek neprespanosti postopno zmanjšuje, kar pomeni, da se človek vedno manj zaveda svoje težave. Nekatere osebe resda potrebujejo manj ur spanja kot večina, vendar gre pri tem za gensko mutacijo, ki ni tako pogosta, kot so neprespane osebe, ki so zmotno prepričane, da ne potrebujejo več spanja.    

Strokovnjaki priporočajo, da si občasno privoščimo (in pri tem ne gre za razkošje, ampak za temeljno potrebo!) počitnice, na katerih več dni zaporedoma spimo toliko časa, dokler se sami ne zbudimo.

Zamujenih 350 ur spanca v enem letu

Povprečni spalni dolg ljudi v današnji družbi naj bi znašal med 25 in 30 urami – čas, ki ga je mogoče nadoknaditi v času dopusta. Dr. Dement opozarja, da je po tem potrebno skrbeti, da ponovno ne porušimo občutljivega ravnotežja, za kar včasih ni potrebnega veliko truda – lahko se odpovemo eni večerni oddaji, novicam na televiziji ipd.

Starši dojenčkov do 5. meseca, ki še ne prespijo noči, po navedbah dr. Dementa pogosto izgubijo do dve uri spanca na noč, do otrokovega dopolnjenega 2. leta pa po eno uro na noč. Starši tako izgubijo okrog 350 ur spanca v otrokovem prvem letu. Dnevni počitek je odličen način, kako nadoknaditi vsaj del zamujenega. Tak spanec je običajno tudi precej učinkovit, saj neprespan človek hitreje zaspi in spi trdneje.

 

Kako se naspati ob dojenčku?

  • Čeprav je skušnjava velika, ne poskušajte časa, ko otrok spi, pospravljati po hiši in se lotevati opravil, ki čakajo. Spite z njim.
  • Prosite kogarkoli, naj popazi vašega otroka/e, in izkoristite čas za vaš krepčilni popoldanski spanec. Sprejmite vsakršno pomoč!
  • Med spanjem ali dremanjem ne glejte na uro in ne razmišljajte o tem, kolikokrat ste se že zbudili (to lahko povzroči tesnobo in posledično nespečnost).
  • Izogibajte se kofeinu, alkoholu in nikotinu, ki lahko motijo vzorce spanja.
  • Ne telovadite tri ure pred odhodom v posteljo, saj telesna stimulacija zmoti procesa spanja.
  • Če dojite, poskusite dojiti leže, imejte ponoči otroka ob sebi.
  • Če hodite na delo, morda lahko izkoristite del časa za malico za kratek dremež.
  • Zmanjšajte število obiskov in čas raje izkoristite za spanje.
  • Če otroka šele pričakujete, izkoristite čas pred rojstvom, da se dobro naspite in odplačate svoj morebitni spalni dolg.

Viri: mercatornet.com, healthday.com, scienceofmom.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja