Standardov WHO in UNICEF-a glede dojenja ne dosega čisto nobena država

Foto: Canva

Za nami je Svetovni teden dojenja, ki je potekal od 1. do 7. avgusta. V sklopu tega sta organizaciji WHO in UNICEF pripravili tudi poročilo, kako je z dojenjem v teoriji in praksi po svetu.

»Čisto nobena država na svetu ne podpira dojenja in doječih mater tako, kot bi morala,« je le ena od ugotovitev v poročilu, kar gotovo ni spodbudno.

Med drugim tako WHO kot UNICEF priporočata mamicam, naj svoje novorojenčke podojijo že v prvi uri po porodu, naj jih izključno dojijo do šestega meseca in kasneje ob uvajanju goste hrane še vsaj do drugega leta starosti. Hkrati organizaciji spodbujata in omogočata širjenje znanja o koristih dojenja.

Toda statistika ob letošnjem tednu dojenja ni zavidljiva. Naj povzamemo nekaj rezultatov.

  1. Navedeno je, da manj kot 44 % mamic poroča, da so dojile v prvi uri po porodu.
  2. Samo 23 držav se lahko pohvali, da relativno velik delež, 60 % mamic, doji dojenčka po dopolnjenem 6. mesecu. V ZDA se do dopolnjenega 6. meseca izključno doji zgolj 25 % dojenčkov, v Evropi se število giblje med 20 in 40 %, odvisno od države.
  3. Zgolj 18 % porodnišnic v ZDA sledi desetim korakom za uspešno dojenje po priporočilu UNICEF-a. V Evropi je kar 14 držav, v kateri nobena porodnišnica ni ‘novorojenčku prijazna’. Slovenija in Hrvaška pa imata med evropskimi državami najvišji odstotek dojenčku prijaznih porodnišnic.

Mednarodna organizacija za delo  priporoča, naj bi matere ostale doma s svojimi dojenčki vsaj 18 tednov po porodu, ta čas pa bi moral biti 100 % financiran s strani države.

Poročilo navaja, da so razlogi za zgodnje opuščanje dojenja različni, od pomanjkanja (pravih) informacij do tega, da mamice nimajo prave podpore. Kot negativni vpliv izpostavljajo celo agresivno oglaševanje mlečnih formul (v ZDA) kot izredno dobre in zdrave nadomestke materinemu mleku. Kot najpogostejši razlog pa je v poročilu naveden prezgodnji odhod mater na delo.

Mednarodna organizacija za delo namreč priporoča, naj bi matere ostale doma s svojimi dojenčki vsaj 18 tednov po porodu, ta čas pa bi moral biti 100 % financiran s strani države. Temu priporočilu sledi zgolj 12 % držav.

Laurence Grummer-Strawn, predstavnik WHO-jeve organizacije za spremljanje statistike, poudarja, da je v poročilu veliko opozorilnih luči in rezultatov, ki si jih nikakor ne želimo.

»To je pravzaprav prvič, ko imamo na enem mestu v celoti zbrane rezultate in jih lahko dejansko primerjamo med seboj. Rezultati nas res postavijo na realna tla,« pravi Grummer-Strawn in nič kaj spodbudno ne zaključuje: »Veliko ljudi razume, kako zelo pomembno in zdravo je dojenje za otroka, vendar prepogosto vso odgovornost prepustijo materi. Očitno še vedno ne upoštevamo dovolj političnih, družbenih in okolijskih dejavnikov, da bi enostavno lahko zagotovili dober okvir za spodbujanje dojenja.«

Vir: unicef.org 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja