Sta si zares intimna?

Thumbnail

Kaj si predstavljata pod besedo intimnost? In kako to intimnosti živita v svojem odnosu, v svojem zakonu? Si jo upata še okrepiti in poglobiti?

Zakaj se moški in ženska poročita? Če hočemo na to preprosto vprašanje preprosto odgovoriti, bi se najboljši odgovor glasil: »Ker želita svoje življenje deliti s svojim sozakoncem na najbolj intimen način.« Vsak človek namreč hrepeni po tem, da bi bil blizu drugemu, da bi ga ta v polnosti poznal in ga – kljub temu – brezpogojno ljubil.  

Intimnost vključuje tudi telesno bližino, kar mnogi hitro prevedejo v spolno razmerje. Seveda je tudi to nujen del poročenega življenja in ljubezni, ampak stari zakonci vedo povedati, da je to vendarle le eden od mnogih načinov, kako biti intimen drug z drugim.

Druge oblike intimnosti vključujejo čustveno, intelektualno intimnost, pogovore iz srca, delo za skupne cilje in duhovno intimnost. Resnična zakonska intimnost običajno vključuje popolno iskrenost do sozakonca in dopuščanje lastne ranljivosti. Ker svojega moža ali ženo dobro poznaš in mu/ji zaupaš, da te ne bo prizadel/a, se mu/ji lahko popolnoma predaš in sprejmeš tveganje skoka v neznano z njim/njo.

Čustvena intimnost

V čustveni intimnosti par deli skupno veselje, strahove, frustracije, bolečino in seveda tudi jezo drug na drugega. To ne pomeni, da kričita drug na drugega ali celo obračunavata z udarci, ampak zgolj to, da je potrebno deliti tudi težka čustva. Izziv pa je najti spoštljiv način za to!

Za nekoga je lahko sprva prav strašljivo, ko nekoga spusti za svoje čustvene barikade, ko se zaupanje utrjuje, pa se bo v tem čutil vedno bolj varnega.

Čustvena intimnost je eden od najbolj povezovalnih dejavnikov v zakonu. Ogrožena pa je, kadar eden od zakoncev deli intimne misli in občutja s prijateljem, sodelavcem, nekom na spletu … Njegov sozakonec lahko to občuti kot neke vrste prevaro, pa čeprav ni bilo nikakršne nezvestobe v spolnosti.

Intelektualna intimnost

Intelektualna intimnost se vzpostavi, kadar zakonca drug z drugim delita živahno miselno življenje. Lahko gre za debatiranje o prebrani knjigi, filmu, igri, za razčlenjevanje vsebine in njenih odtenkov, razvozlavanje simbolike. Lahko gre za skupno uživanje v koncertu, ki vaju oba »premakne«. Lahko gre za usklajene poglede na družbene, politične ali verske teme.

Pri tem ni pomembno, da sta oba zakonca enako izobražena, ampak je pomembnejše to, da si delita isto raven vedoželjnosti in zanimanja, ki napaja njunega skupnega duha.

Pogovori iz srca

Pogovori iz srca, v katerih si razkrivata svoje notranje doživljanje, so lahko način, na katerega razvijata čustveno ali intelektualno intimnost, včasih pa jih ni mogoče umestiti v nobeno od teh dveh kategorij. Lahko gre zgolj za podeljevanje vsakodnevnega dogajanja. Kaj te morda vznemirja v zvezi z otrokom? Morata sprejeti odločitev glede službe ali selitve? Bi rad sozakoncu zgolj povedal šalo, za katero veš, da mu bo neskončno smešna, čeprav se mnogim sploh ne zdi?   

Brez besed …

Včasih lahko pride do globoke občutenja intimnosti povsem brez besed. Lahko jo pričara en sam pomenljiv pogled med vožnjo po avtocesti, ko oba uživata v razgledu, ali pa močan objem v trenutku, ko se družina sooča s težkimi stvarmi. Lahko gre tudi za preprosto zadovoljstvo ob tem, da skupaj nekaj počneta, ustvarjata, delata, popravljata, gradita, sodelujeta v projektu za druge …

Duhovna intimnost

Pod duhovno intimnostjo si ni potrebno predstavljati nečesa ezoteričnega ali nečesa, kar je rezervirano samo za zelo poduhovljene ljudi ali svetnike. Molitev je osebno srečanje z Bogom in dopustiti zakoncu, da se mu razkrije drobec tega odnosa preko na glas izrečenih molitev, prošenj, zahval, je dobra pot k temu, da postajata vse bolj »sorodni duši«.

Spolna intimnost

Seveda ima med vsemi temi pomembno mesto intimnost v spolnosti. Telesna intimnost je tako posebna in tako globoka, ker do konca razkriva naše telo v vsej njegovi lepoti in nepopolnosti in želi, da bi bila našemu zakoncu v največje zadovoljstvo. In to je nadvse zaseben trenutek. Tako globokega dejanja samopodaritve in zaupanja ne delimo z  nikomer drugim. Je praznovanje našega skupnega veselja in nas iztrže in vsakršne brezbrižnosti in otopelosti. Možnost, da se iz tega ljubečega dejanja todi novo življenje, pa je čudež, ki povsem presega sposobnosti našega dojemanja.

Intimnost v krizi

Kot človeška bitja seveda nismo popolni in tako se včasih vsak od nas oddalji od ideala, ki je v tem, da ne bi nikoli ranili sozakonca. Zgodi se, da se zaupanje med zakoncem poruši. V takšnih trenutkih mora par seči globoko v svoje »zaloge« in vire ljubezni, spremeniti, kar je potrebno sprememb, in prositi za odpuščanje. In tudi to je globoko intimno dejanje.  

Vir: foryourmarriage.org

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja