Splav je daleč najpogostejši vzrok smrti – lani je ubil kar 42 milijonov ljudi

Thumbnail

Spletna stran Worldometers spremlja nekatere parametre tako vladnih kot nevladnih organizacij in ažurno objavlja podatke, vezane na prebivalstvo in njegove potrebe.

V poročilu, ki so ga objavili ob koncu leta, je med drugim zavedeno tudi zastrašujoče dejstvo, da je najpogostejši vzrok, zaradi katerega je v letu 2018 umrlo daleč največ človeških bitij, ravno splav.

Smrtonosen kot nič drugega

Po poročanju naj bi tako v preteklem letu bilo s splavom prekinjeno življenje kar 42 milijonom ljudi po vsem svetu.

Če ta podatek primerjamo s številom smrti, ki so jih povzročili rak, HIV/AIDS, prometne nesreče ali samomori, opazimo, da po številu močno presega vse ostale.

Že omenjenemu številu opravljenih splavov (natančneje 41,9 milijonov) sledi število smrti zaradi raka, to je 8,2 milijona ljudi. Tretji najpogostejši vzrok smrti je kajenje, zaradi katerega je umrlo 5 milijonov ljudi, zaradi posledic okužbe z virusom HIV pa jih je umrlo 1,7 milijona.

23% nosečnosti se je lani končalo s splavom

V poročilu navajajo tudi podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), po katerih naj bi se, globalno gledano, 23% nosečnosti v letu 2018 končalo s splavom. Na 33 živorojenih otrok je bilo tako okoli desetim prekinjeno življenje.

Vendar Worldometers navaja, da je bilo lani zabeleženih 59 milijonov smrti, kar seveda pomeni, da to število ne vključuje tistih, ki so umrli med posegom splava. Nerojeni otroci namreč še niso priznani kot človeška bitja, čeprav biološko ustrezajo vsem zahtevam. Od spočetja dalje ima namreč čisto vsak izmed njih svoj DNA, ki določa njihovo unikatnost, v večini primerov pa jim je tudi že bilo srce.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.