Simbolika poročnih prstanov

Thumbnail

Ko se želimo prepričati, ali je določena oseba poročena, najprej pogledamo na njeno (njegovo) levo roko, če nosi poročni prstan.

Poroka je eden najbolj veselih dogodkov v življenju, ki je poln obredov in simbolike. Izmenjava prstanov poteka med poročnim obredom, z njo je povezanih veliko čustev, zato ni čudno, da zakonca nošenje prstanov povezujeta z ljubeznijo do drugega. Prstan pa je tudi edini okras, ki ga nosijo poročeni pari, zato ima tako velik pomen.

Poročni prstan je najbolj prepoznaven simbol večne zveze med moškim in žensko kot možem in ženo. Prstan simbolizira trdno, trajno in neskončno vez med njima.

V današnjih časih je izbira poročnega prstana nekaj povsem običajnega in celo obveznega, zelo malo ljudi pa ve, kako in zakaj je prstan postal simbol za večno ljubezen in zvestobo.

Simbolika

Prstan je krog, kar simbolizira večnost, nesmrtnost, pa tudi celovitost. Nima ne začetka ne konca, tako kot čas ne. Vrača se sam vase, tako kot življenje. Predstavlja pa tudi sonce in luno, ki sta alkemistična simbola za moški in ženski vidik v vesolju. Luknja v sredini ni le navaden prostor, pač pa simbolizira prehod oz. vrata, ki vodijo do znanih in neznanih stvari in dogodkov. Zaokroženost prstana predstavlja večno ljubezen in nenehno obnavlja zaobljubo zakona.

Poročna prstana imata tako obredni, simbolni in obči pomen, prav tako pa sta zakoncema trajni in stalni opomin na njuno zaobljubo.

Zgodovina

Izmenjava prstanov pri poročnem obredu je simbol zveze med zakoncema. Najstarejši zapis o izmenjavi poročnih prstanov prihaja iz starega Egipta, približno 4800 let nazaj. Takrat so prstan povezovali z nadnaravno, večno zvezo, ki jo veže neskončna ljubezen.

Za Rimljane je sprejem prstana s strani dekleta pomenil zavezujoč in zakonit dogovor, da dekle ni več prosta. Ta tradicija se je nadaljevala do sredine 20. stoletja kot opomin na čase, ko so žensko obravnavali kot lastnino.

Ko je nastopila II. svetovna vojna, je mnogo mladih mož moralo za daljši čas zapustiti svoje žene in takrat so možje začeli nositi poročne prstane kot simbol zakonske zveze in spomin na svoje žene. Bila je povsem romantična gesta, ki pa je živa še dandanes – niso več samo žene tiste, ki nosijo prstane kot simbol svoje predanosti in zavezanosti, pač pa poročne prstane nosi tudi vedno več mož.

Zakaj leva roka?

Poročni prstan se je najpogosteje nosil na prstancu leve roke (t.i. srčni prst), ker so Rimljani verjeli, da je prstanec neposredno povezan s srcem, simbolom zvestobe in ljubezni, ter da žila (ki so jo imenovali »vena amoris«) poteka direktno iz tega prsta proti srcu. Leva roka pa zato, ker je bližje srcu kot desna roka.

Po drugi teoriji pa je vsak prst povezan z določenim planetom, pri čemer je prstanec leve roke povezan s soncem. Nošenje poročnega prstana na prstancu leve roke tako pomeni zavestno javno razglasitev zveze pri dnevni svetlobi. Tradicija nošenja na levi roki se je ohranila.

Komentarji

 1. Apače 45, 2324 Lovrenc na Drav.polju

  Pozdravljeni,
  resnično me zanima na kateri roki se nosi poročni prstan? In ali je tista roka obvezna ali je lahko kaj narobe, če ga nosiš na drugi roki?
  In še eno vprašanje, na kateri roki pa se nosi zaročni prstan in katerem prstu? In ali vse to isto velja za oba spola?

  Prosim za odgovore in se zahvaljujem že vnaprej,
  Karmen

 2. Poročni prstan se nosi na prstancu leve roke.
  Zaročni prstan naj bi se prav tako nosil na prstancu leve roke in naj bi ga na poročni dan prestavili na prstanec desne roke, saj ga na levi roki nadomesti poročni prstan. Veliko zaročencev pa zaročni prstan nosi na desni roki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja