Malo drugačne novoletne zaobljube – Samo za kristjane!

Foto: Canva

Vsi poznamo novoletne zaobljube. To je tisto, kar se zaobljubimo in do konca januarja večinoma pozabimo. Najbolj priljubljene verzije so hujšanje, redna telovadba, zdrava prehrana, manj ekranov, varčnost …

Vso srečo! 🙂

No, ker človek ne živi samo od kruha (da bifteka in tiramisuja niti ne omenjamo), pa poglejmo, katere novoletne zaobljube, poleg teh standardnih, ki zadevajo naš prebavni trakt, bi lahko sprejeli in morda zaradi njih celo tako zrasli osebnostno in v veri, da svoje žalosti, dolgčasa in zagrenjenosti ne bomo več tešili s hrano in bomo tako ubili dve muhi na en mah.

Bog ceni iznajdljivost. Tudi Jezus je recimo ubil dve muhi na en mah, ko je Petra poslal, naj ulovi ribo. Ta je imela v ustih kovanec za plačilo davka, Jezus pa večerjo.

Hočeš torej nov začetek z novim letom?

Poslušaj zelo dobro novico: Bog je na tvoji strani!

Ko se človek odloči, da bo nekaj spremenil, nekaj na novo začel, nekaj popravil … se Bog čisto razneži, angeli primejo harfe, vse stave v nebesih se vplačajo na tvoje ime, napnejo se vse nebeške sile in blagoslovi, da bi ti uspelo … Zato kar pogumno!

Glejte, nekaj novega storim, zdaj klije, mar ne opazite? Da, speljal bom pot skozi puščavo in reke skozi pustinjo. (Iz 43,19)

Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori Gospod: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje. (Jer 29,11)

Nič velikega in pretresljivega ti ni treba narediti za spremembo. Ni treba iti v puščavo in obleči kamelje dlake. Tudi kobilic se ne dotikaj. Drži se zelo majhnih korakov. Vse svoje sile pa osredotoči na to, da te majhne korake delaš vsak dan. Počasi se daleč pride. Običajno veliko dlje kot hitro.

Nekaj dni bo malo težko in na suho, pojavil se bo odpor, ki te bo prepričeval, da ni treba, da se ne da, da je brezveze … Ne prepiraj se z njim, daj mu prav. Res je vse brezveze, ne da se ti in imaš drugo delo – in nadaljuj po zastavljenem načrtu. Kmalu bodo pritekle reke žive vode in šlo bo veliko lažje.

Razišči, kaj je zate zares pomembno!

Ena majhna skrivnost. Zares pomemben je tvoj odnos z Bogom. Ko je On na prvem mestu, je vse drugo na pravem mestu. Vse v tvojem življenju se nekako poravna. Če si z Njim, lahko hodiš po dolini temne sence, pa se ne bojiš. On sam vzame tvojo telesno, osebnostno in duševno preobrazbo v svoje roke – če mu dovoliš.

Nekaj predlogov, kje začeti

Poiskali smo nekaj predlogov, kje začeti. Izberi dva, največ tri – za začetek. Tiste, ki te nagovorijo, ob katerih začutiš rahel dregljaj. To je znak (ne zamenjaj s peristaltiko). In potem vztrajaj. Vsak dan. Če kak dan ne uspe in tudi če tri dni ne uspe, spet začni. Ni narobe, če padeš, narobe je, če na tleh ostaneš.

⇒Branje Svetega pisma: božja beseda ima v sebi moč sama po sebi, tudi brez tvojega spoznanja. Čeprav ne razumeš vsega, kar bereš, se ta beseda usede v tvoje srce in po branju ostaneš nekoliko posut z njenim zlatim prahom, ki učinkuje na vse tvoje življenje.

⇒Vsakodnevna molitev: tudi če je le 15 minut je boljše kot nič. Zjutraj prej vstani, zvečer pojdi pozneje spat, moli, ko sedeš v avto po službi, preden spelješ … tudi ob najbolj napetem urniku najdi teh nekaj minut miru in tišine za Boga in zase.

⇒Darovanje desetine: za to imaš v Svetem pismu večkrat obljubljen izdaten blagoslov + vzgajaš se v odpovedi in darežljivosti – dober predlog.

⇒Praznovanje nedelje: zveni starinsko, ampak ni. Zaveži se, da praznuješ nedeljo brez izjeme. Sveta maša, le najnujnejše delo (hrana, nega) in čas za Boga, zate in za družino. Starodavna svetopisemska obljuba je, da bo Bog zvrhano napolnil tvojo čašo, če boš posvečeval Njegov dan.

⇒Učenje svetopisemskih vrstic: morda nimaš preveč lepega spomina na »piflanje«, toda to je zelo močna stvar. Izberi svetopisemsko vrstico, ki te navdihuje. Nauči se jo na pamet in jo večkrat dnevno v mislih (in ko je možno, tudi na glas) ponovi. Med vožnjo, med čakanjem, da se zažene računalnik ali zavre voda za kavo, pred spanjem, ob zbujanju, ko si ščetkaš zobe … Učinkuje tudi namesto cinične pripombe in kot zdravilo, ko te preplavi žalost.

⇒Duhovna glasba: ta je super lahka, ampak naredi veliko razliko. Vključi duhovno glasbo med vožnjo, hišnimi opravili, med delom, ki to dopušča, ali kar tako. Tudi to je molitev in dviga tvojo dušo k Bogu.

⇒Duhovno branje: duhovno branje je molitev. Lahko si zadaš, da vsak mesec prebereš vsaj eno knjigo z duhovno vsebino – tukaj jih najdeš veliko in prav tako v vsaki knjižnici.

⇒Stop opravljanju: če se odločiš, da eno leto ne boš o nikomer rekel nič slabega, bo to naredilo veliko in vidno spremembo v tvojem srcu, v tvojem življenju in tvoji okolici.

⇒Bodi dober z drugimi: bodi prijazen, ljubezniv, darežljiv, pozoren, pripravljen pomagati … to so zelo krščanske lastnosti in potrudi se predstavljati v svojem okolju resnično krščanstvo, in ne pokvarjene verzije čistunstva in moraliziranja. Tudi če po naravi nisi ljubezniv in prijazen ali pa so življenjske okoliščine tvoje robove malo bolj ostro obrusile – vseeno se potrudi, kolikor pač najbolj zmoreš. Verjemi, da so v nebesih na tvoje ime položene najvišje stave.

Lahko si seveda izbereš tudi hujšanje. Samo to pozneje, po petnajstem januarju, ko pojemo vse ostanke in sladkarije …

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja