S. Jožica Merlak: Otrok ima zasebnost, v katero nima nihče pravice posegati (2. del)

Vir: Shutterstock

S. Jožica Merlak, ravnateljica katoliškega vrtca Lavra v Murski Soboti, je redovnica in vzgojiteljica, ki je preko večdesetletnega dela z otroki dodobra spoznala njihovo dušo. V intervjuju, ki smo ga objavili včeraj, nam je na srčen in globok način spregovorila o tem, kako otrok doživlja sebe, svoj spol, svoje bližnje in svoje vrstnike, pa tudi o tem, kako otroku odgovoriti, ko sprašuje stvari, na katere starši večkrat niso dobro pripravljeni (recimo, od kod pridejo dojenčki).

V drugem del intervjuja nam je spregovorila o tem, kaj za otroka pomeni, če na temo telesnosti in spolnosti ni bil deležen primernih odgovorov ali je bil čemu prehitro izpostavljen – goloti, neprimernim prizorom, vulgarnim izrazom. Dotaknili pa smo se tudi teme lepote in spoštovanja telesa ter kaj pravzaprav pomeni spoštovati otrokovo zasebnost. 

V prvem delu intervjuja ste na čudovit način opisali, kako otroku razložiti, kako so prišli na svet. Kaj pa, če je otrok v zvezi s tem bil deležen vsega prej kot primernih odgovorov – je videl ali slišal stvari, ki so bile zanj preveč nazorne? Kaj to zanj pomeni?

Tega ne moremo vedeti. Vsaka stvar se vpiše globoko v otrokovo dušo ter v otrokovo podzavest (psiho) in zagotovo imajo take stvari posledice, ki pa se ne vidijo takoj, ker se bo otrok spolno razvil šele čez 10 let. Posledice se bodo pokazale, ko si bo želel ustvariti družino. Ko si bo želel vzpostaviti odnos z osebo drugega spola, nek ljubeči trajni odnos, ki bi bil varno gnezdo za otroke, za njihovo odraščanje, bo naletel na težave na osnovi tega, kar je mogoče doživel, videl, izkusil v otroštvu.

Vprašanje je, koliko je bilo tukaj nepravilnosti, koliko načrtne zlorabe, koliko nenamerne zlorabe. Moje mnenje je, da informiranje otroka o stvareh, za katere ni zrel, dejansko lahko imenujemo zloraba. Kot lahko imenujemo zloraba, če otroku pokažemo nek nasilen vojaški film. To ima na njega definitivno trajne posledice. Otrok za takšne prizore ni zrel in to je zloraba. Podobno se lahko zgodi zloraba tudi na spolnem področju, saj se dotika najbolj svete intime človeka. Prepričana sem, da bodo starši, ki se zavedajo svetosti zakona, svetosti tega, da lahko ljudje sodelujemo z Bogom pri stvarjenju novega bitja, otroka primerno zaščitili, tudi če se bo v zunanjem okolju srečal z neprimernimi vsebinami.

Kako pa otroku, ki je nekaj neprimernega že videl, potem to razložiti?

Nadaljevala sem: ‘Seksanje’ je grda beseda za najlepšo stvar, ki jo imamo ljudje. Pravi izraz, če to res lepo delaš, je ljubljenje.

Spomnim se primera iz vrtca, ko sta nekega dne dve deklici zagrnili zavese v kotičku, se nekaj valjali, mečkali med seboj in se hihitali. Pa sem ju vprašala: »Kaj pa vidve delata?« In ena od njiju je odgovorila: »Midve pa seksava«. Stari sta bili štiri leta. Vprašala sem: »Kaj pa to je?« Ena od njiju je odgovorila: »Ja, ne vem, to sem videla po televiziji.« Rekla sem jima, da jima bom kasneje razložila, ker smo se ravno odpravljali ven.

Kasneje sem ju posebej poklicala in smo se pogovarjale. Vprašala sem ju, če vesta, kaj to je in sta se samo hihitali. Vedeli sta, da bi to naj počela moški in ženska in ne deklice med seboj, ampak onidve sta to pač poskusili, kako se to počne. Kar oblečeni. Želela sem jima pojasniti, da prizor, ki ga je ena od njiju videla po televiziji, in beseda, ki jo je uporabila, nista spoštljiva do spolnosti; spolnost sama pa je nekaj svetega in velikega. Poskusila sem s primerjavo s področja prehranjevanja, ki je biološka potreba človeka (za ohranjanje osebnega življenja) – podobno kakor spolni nagon (za ohranjanje življenja vrste). Spregovorila sem približno takole: “Vsak človek potrebuje hrano. In ko jemo, lahko jemo spoštljivo, lepo, urejeno; lahko pa packamo, hrano mečemo stran, se nad hrano zmrdujemo, lahko se nažiramo, žremo in ne jemo. Kaj je lepše in bolj pravilno: če jemo ali če žremo?” Seveda sta takoj rekli, da je lepše, če jemo lepo in da nočeta žreti. Nadaljevala sem: “Seksanje« je grda beseda za najlepšo stvar, ki jo imamo ljudje. Pravi izraz, če to res lepo delaš, je ljubljenje. Ko se spoznata dva odrasla moški in ženska in se imata res rada, se poročita. Želita imeti tudi otroke. Na poseben način se objemata, da potem dobita otročička. Temu lahko rečemo, da se ljubita ali tudi spolni odnos. In to je nekaj tako velikega in lepega, da je treba čuvati. Dobiti otročička: to je najbolj sveta stvar, kar jih je na svetu. To je treba zelo čuvati do takrat, ko boš velika in boš srečala pravega fanta, ki bo lahko tvoj mož in očka tvojih otrok. To se zgodi, ko sta sama, ko se imata zelo rada. Nekateri pa to delajo na grd način in potem rečejo, da seksajo.”

In sta poslušali?

Poslušali sta in kimali. Počutili sta se pomembni in slišani, ker sem z njima govorila na samem. Pogovor sta zelo lepo sprejeli, dobili sta odgovor na vprašanje, ki sta ga zastavili s svojim obnašanjem. Od takrat sta bili zelo spoštljivi do takih tem, saj sem jima dala prave informacije. Razumeli sta. Razložila sem jima tudi, zakaj želimo biti sami, ko gremo na stranišče. Ne želimo, da nas drugi gledajo. Sramežljivost je namenjena temu, da intimo čuvamo za svojega moža, ženo.

Foto: fma.si

Ko je resnica povedana skupaj z lepoto, je to za otroka zelo navdušujoče, mar ne?!

Dejansko sta bili navdušeni. Kar sta slišali, sta doživeli kot ‘sveto skrivnost’. ‘Midve sedaj nekaj veva, kar drugi ne.’ Preprosto sem jima razložila: Vidve sta nekaj že videli in slišali, zato bi vama rada o tem nekaj povedala. Drugih to sedaj ne zanima.

Otrok je preko vedenja, ki je na prvi pogled zgledalo nenavadno, prosil za informacije. Svoje vprašanje je izražal neverbalno in jaz sem mu poskušala dati odgovor, primeren njegovi starosti.

Otroci iz vrtca velikokrat prinesejo tudi raznorazne vulgarne izraze, rime o spolnosti ipd. Kako naj starš odreagira na to, kar od otroka sliši?

Tudi, če se ne bo zmogel umakniti, bo iz tega, kar ste mu povedali, vedel, da znotraj vaše družine vulgarnega govora ne tolerirate in da ga tudi ne bo uporabljal.

Otrokom je treba pojasniti, kaj to pomeni. In podobno, kot sem prej razlagala: “Glej, mi temu rečemo spoštljivo takole, mi to spoštujemo. Spolne organe boš uporabljal, ko boš odrasel, da boš lahko imel otroke. Zato o njih ne boš govoril grdo. In če koga slišiš, da tako govori, mu povej, da to ni primerno govorjenje in da ti ne boš tako govoril.” Če seveda otrok zmore toliko poguma. Če se ne zmore zoperstaviti vrstnikom, naj se umakne. Tudi, če se ne bo zmogel umakniti, bo iz tega, kar ste mu povedali, vedel, da znotraj vaše družine vulgarnega govora ne tolerirate in da ga tudi ne bo uporabljal. Pomembno je, da mu povemo, kako se spolni organi pravilno in spoštljivo poimenujejo in da nam ni všeč, da bi kdo o spolnih organih grdo govoril. Gre za organe, ki jih bo uporabljal, ko boš odrasel, da bo postal ati ali mama. In ne dovolimo, da o tem govorimo žaljivo. Ko z otrokom spregovorimo na tak način, bo začutil, da ga spoštujemo in mu zaupamo. Zato bo tudi on postal spoštljiv in zaupljiv v pogovorih na to temo.

V vaših odgovorih je veliko dostojanstva …

Ni rešitev v tem, da rečemo: “To je grdo, tega na smeš.” Vedeti moramo, da otroka te stvari zanimajo. On potrebuje odgovore. In če mi pojasnimo, zakaj je neko vedenje ali govorjenje grdo, potem on grdega ne bo hotel. Vsak otrok hoče lepoto. V bistvu vsak človek hoče lepoto. In tisti, ki otrokom prinesejo vulgarnost, te lepote niso bili deležni. Bili so zelo prikrajšani. Mi pa našim otrokom želimo, da bi bili deležni lepote, ki jo je Bog položil v nas.

Kako pa naj otroka vzgajamo, da bo otrok spoštljiv do svojega telesa in do telesa drugega?

Ženska, ki je res lepa, se ne bo brez potrebe razgalila. Čuvala bo svojo lepoto.

Bog nas je ustvaril in mi čuvamo svoje telo, ga spoštujemo in ga lepo poimenujemo. Jaz mislim, da je prav, da otrok do osnove šole ve poimenovati vsak del svojega telesa. Tako kot ve poimenovati uho, nos, oko. Ne vem, koliko otrok zna poimenovati, na primer: veke, ličnice, ali pokazati, kje je teme. Enako bi moral znati poimenovati ženske prsi. Zakaj ne bi smeli slišati lepega izraza kot so “dojke”? Beseda “dojke” pove, čemu so namenjene, dojijo otročička. Otrokom pojasnimo, da si jih ženske rade zaščitijo tudi zato, da jih zavarujejo za svoje otroke. Ženska, ki je res lepa, se ne bo brez potrebe razgalila. Čuvala bo svojo lepoto. Če je ljubljena, ne bo na nezdrav način iskala potrditve. Skratka, to so izrazi, ki naj bi jih otroci slišali, a spoštljivo. In ko prinesejo domov nespoštljive izraze, se jih lepo korigira: “Glej, pri nas se o tem tako ne bo govorilo. Mi temu delu telesa spoštljivo rečemo takole …”.

V ospredje torej spet prihaja lepota …

Otroku je dojenje nekaj zelo lepega. Če imate domače živali, psičko ali pa muco, tudi ona doji svoje otročičke; to je nekaj zelo naravnega. Dojenje ni tako intimno kot so spolni organi ali pa spolni odnos. Tukaj bi jaz bila zelo odprta. Kar ne pomeni, da se po stanovanju hodi razgaljeni. Povsem naravno je, da mamica doji dojenčka poleg sorojencev. V vrtcu se večkrat zgodi, da mamice podojijo otroka, ko pridejo po njega ali ko imamo roditeljski sestanek in imajo dojenčka s seboj. Če je katera v zadregi, jo vzgojiteljice pomirimo in ji zagotovimo, da se lahko čuti svobodno. Dojenje je nekaj tako naravnega, spontanega, samo po sebi umevnega, da ni nobenega razloga, da bi morali žaljivo ali posmehljivo govoriti o tem delu telesa.

Kako pa spoštovati otrokovo zasebnost?

Otrok nam ne pripada, ampak mi pripadamo otroku.

Zasebnost otroka moramo gledati zelo široko. Prva stvar, ki bi jo rada poudarila je, da nam otrok ne pripada, ampak da mi pripadamo otroku. Otrok je oseba zase. In Bog ga ni ustvaril za nas, za potešitev naših potreb. Ko imamo svojega otroka, ga nismo rodili zase, ampak smo ga rodili za njegovega moža ali ženo in za njegove otroke, za tiste, za katere se bo on daroval. Bog nas je namenil temu otroku in nam je dal življenjsko nalogo, da skrbimo zanj, da bo odrastel in bo sposoben skrbeti za druge. Življenje teče naprej, ne nazaj. In to definitivno potegne za seboj, da ima otrok zasebnost, v katero nima nihče pravice posegati. Ne samo zasebnost na spolnem področju, tudi zasebnost, ko se bo odločal za svoj življenjski poklic, ko se bo odločal za svojega življenjskega sopotnika, ko se bo odločal, koliko otrok bo imel. To so odločitve, v katere velikokrat njegovi skrbniki, vzgojitelji, starši preveč radi posegamo. To je njegova zasebnost. To je njegovo življenjsko poslanstvo. Bog, ko ga je ustvaril, mu je dal posebno življenjsko poslanstvo, ki ga mi ne poznamo. Poznamo samo svoje poslanstvo in to je, da za tega otroka poskrbimo, da mu pomagamo razviti vse talente in mu pomagamo, da on odkrije svoje poslanstvo. Tega mi ne moremo narediti namesto njega. To se mi zdi res osnova.

Kaj pa, kar se tiče spoštovanja njegove telesnosti?

Ko otrok pokaže potrebo po intimi, mu jo je treba omogočiti.

Kar se pa tiče področja spolne intime; ta se razvije, ko otrok postane samostojen. Ko otrok ne uporablja več plenic, ko si je sam sposoben obrisati ritko, potem si začne počasi želeti, da bi bil na stranišču sam. Ne želi, da bi kdo bil zraven. In ko se je sposoben sam umiti in obrisati, si želi, da bi se kopal ali tuširal sam. V skladu s svojo zrelostjo si tudi želi te spolne intime. Postane sramežljiv in se prične malo skrivati, ko se preoblači. To hitro opazimo. Pri nekaterih otrocih je sramežljivost bolj izrazita, pri drugih manj. Ko otrok pokaže potrebo po intimi, mu jo je treba omogočiti.

Tukaj bi izpostavila težavo nekaterih športnih klubov, ko se po intenzivnih treningih na koncu tuširajo in intima ni zagotovljena. Nekaterim otrokom se je težko na to privaditi. Težko je predvsem najstnikom, ko se začne njihovo telo spreminjati. V igri so še hormonske spremembe, ki vplivajo na njihova čustva. To je zelo težavno obdobje, ko otrok res potrebuje večjo zaščito svoje intime. Otrok spolno že dozoreva, ni pa še socialno zrel, da bi si ustvaril družino in je prav, da je sramežljiv. Hkrati pa ne želi več v svoji intimi biti izpostavljen svojim staršem, pa tudi v svojem odločanju ne. Postane malo uporniški, svojeglav, odrašča. In prav je tako.

Dovoliti otroku, da je drugačen, kot bi ga ti hotel imeti, ni samo po sebi umevno.

Otroku moramo zagotoviti zaščito intime, ko gre na stranišče, pri umivanju. To je osnovno spoštovanje človeka. Ampak hkrati tudi ne brskamo po njegovih zapiskih, po njegovih dnevnikih, ne odpiramo njegove pošte. Tudi to je intima. Ko otrok začne odkrivati svoja čustva svojim prijateljem ali svojim kolegom … Prav je, da skrbimo, da ima dobro družbo, v njegovo intimo pa ne posegamo.

Spoštovanje osebe v najstniških letih pride zelo do izraza, začne pa se že pri majhnem otroku. Dovoliti otroku, da je drugačen, kot bi ga ti hotel imeti, ni samo po sebi umevno. To je velik izziv za starše, velik izziv za nesebično ljubezen. Ampak to je ljubezen.

Prvi del intervjujaja s s. Jožico Merlak si lahko preberete na tej povezavi.

Komentarji

 1. Nadaljujem z mojim komentiranjem iz 1. dela intervjuja s s. Jožico.

  “Vprašanje je, koliko je bilo tukaj nepravilnosti, koliko načrtne zlorabe, koliko nenamerne zlorabe. Moje mnenje je, da informiranje otroka o stvareh, za katere ni zrel, dejansko lahko imenujemo zloraba. Kot lahko imenujemo zloraba, če otroku pokažemo nek nasilen vojaški film. To ima na njega definitivno trajne posledice. Otrok za takšne prizore ni zrel in to je zloraba. Podobno se lahko zgodi zloraba tudi na spolnem področju, saj se dotika najbolj svete intime človeka.Prepričana sem, da bodo starši, ki se zavedajo svetosti zakona, svetosti tega, da lahko ljudje sodelujemo z Bogom pri stvarjenju novega bitja, otroka primerno zaščitili, tudi če se bo v zunanjem okolju srečal z neprimernimi vsebinami”.
  – zame je najhujši zločin pedofilija v cerkvi in nihče me ne bo prepričal v nasprotno. Tej temi se je s. Jožica spretno hote/nehote izognila, škoda. Ker o tem moramo vedno znova in znova govoriti. Saj v cerkvi se najbolj govori o svetosti, čistosti, nikjer drugje bolj, pa je to najbolj zlorabljeno s strani tistih, ki najbolj govorijo o božji ljubezni, zaupanju, čistosti itd…
  Bom še nekaj drugega pokomentirala. Seveda je zloraba vse, kar nekdo noče, ne dovoli. Mojemu sinu sem jaz že pri 4. letih vse obrazložila, kdo ga lahko objema, kdo mu lahko da lubčka, kdo sega lahko dotika. In to si je zapomnil in tega se drži. In vem da ima zaupanje v naju s partnerjem in če bi bilo kdaj kaj narobe, bi nama povedal.
  Ponavadi je tako, da iz preteklosti vemo, da ker otroci niso imeli varnega in zaupnega okolja v družini, plus to, da je bil seks oziroma spolnost tabu tema, se niso mogli ubraniti tistih, ki so jih zlorabljali.
  Otroci morajo v družini začutiti, da jih starši imamo radi, da jim zaupamo, da jim stojimo ob strani ne glede na to, kaj se bo z njimi dogajalo, da jih bomo podpirali, da nam naj zaupajo tudi strašne stvari. Mi se moramo z otroki in mladostniki pogovarjati tudi o težkih zadevah. Torej če otrok vidi, da se v nekem filmu ljubijo ali da se streljajo – ne vem ali je to zloraba ali ne. Če jaz razložim otroku, da se to dogaja po svetu – ali mu govorim resnico ali ga zlorabljam? Dejstvo je, da mu govorim resnico, poglejte vojno v Ukrajini, kaj se dogaja, a mislite da so otroci tako nevedni, da ne vedo, da se strelja, pobija otroke, mamice, starejše? Zakaj bi mu to skrivali?

  ““Seksanje« je grda beseda za najlepšo stvar, ki jo imamo ljudje. Pravi izraz, če to res lepo delaš, je ljubljenje. Ko se spoznata dva odrasla moški in ženska in se imata res rada, se poročita. Želita imeti tudi otroke. Na poseben način se objemata, da potem dobita otročička. Temu lahko rečemo, da se ljubita ali tudi spolni odnos. In to je nekaj tako velikega in lepega, da je treba čuvati. Dobiti otročička: to je najbolj sveta stvar, kar jih je na svetu.” – za tole pa s. JOžici najbolj zamerim. Seksanje ni nobena grda beseda in nikoli ni bila grda beseda. Zato ne vem, zakaj je to izrekla. In spet o tem, kako se dva spoznata in se poročita in si želita imeti otroke in potem jih dobita, po posredovanju sv. Duha in Boga. Zdaj ne vem, v katerem času s. JOžica živi, zagotovo to ni sedanji čas, saj nekateri nimajo otrok, nekateri jih ne želijo imeti, nekateri jih ne morejo imeti. In ni res, da sta dva skupaj samo zaradi tega, da bosta imela otroke. In tudi ni res, da se ljubimo samo takrat, ko želimo otroke. To je že toliko časa preživeto!
  Tok pocukratnih besed, da ne morem verjeti, res. Tukaj Jožica govori o posebnem objemanju, da potem nastane otrok. No ali je to pogovor, ki bi ga jaz imela z otrokom? Zagotovo ne, in tudi od drugih ne bi hotela, da bi na tak način razlagali mojemu otroku, kako nastane otrok. Ni šans. Tako govorjenje je nespoštovanje otrok, ki si zaslužijo resnico, kako se naredi otrok in kako pride na svet.

  “Otrokom je treba pojasniti, kaj to pomeni. In podobno, kot sem prej razlagala: Glej, mi temu rečemo spoštljivo takole, mi to spoštujemo. Spolne organe boš uporabljal, ko boš odrasel, da boš lahko imel otroke. Zato o njih ne boš govoril grdo. In če koga slišiš, da tako govori, mu povej, da to ni primerno govorjenje in da ti ne boš tako govoril.” – spolne organe uporablja vsak človek od rojstva naprej, nimam pojma, kaj je s. JOžica mislila s tem, da jih uporabljamo samo v odraslosti, da boš lahko imel otroke. Očitno s. JOžica zagovarja, da se seksa samo takrat, ko žena in mož želita otroka. To je katastrofalno mišljenje.
  Otrokom je treba razložiti, zakaj nekateri uporabljajo grde in vulgarne izraze za spolne organe. Ne vem s katerimi besedami Jožica razlaga otrokom in mladim o spolnosti – katere so zanjo lepe besede. Ker spolne organe in dejanja pri seksu, ljubljenju je treba ubesediti. Škoda da to ni navedla.

  ” Sramežljivost je namenjena temu, da intimo čuvamo za svojega moža, ženo.” – mogoče to za s. Jožico drži, saj ostaja sama s svojo intimnostjo. Sramežljivost drugače ni najbolj primerno čustvo, saj ob sramežljivosti nisi sproščen, nerodno ti je, ne govoriš iskreno. Zato nikakor si ne bi želela sramežljivega otroka. Sramežljivi otroci so bolj ranljivi in veliko bolj podležejo raznim manipulacijam odraslih na spletu in tudi v dejanskem svetu, to so dejstva.
  Seveda je intimnost zelo pomembna, da se obraniš vseh zlorab, oziroma intimnost delimo samo s tistim, ki nam veliko pomeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja