Razlike v starševstvu med prvim in vsakim naslednjim otrokom

Vir: Shutterstock

Malo za šalo, malo zares…

Navdušenje okolice

Kadar prvič pričakujemo otroka, nas ljudje, od najbližjih do komaj znancev, obravnavajo tako, kot da še nikoli v življenju niso videli noseče ženske. V nekaj urah po porodu mobilni telefon zablokira pod težo vseh klicev in sporočil, v neposredni okolici naše postelje v porodnišnici pa se tre (pojočih) telegramov, medvedkov, copatk, knjig in rož. Po prihodu domov imamo toliko obiskov, da niti ne vemo, od kje so se vsi vzeli. Pri drugem in tretjem in vsakem naslednjem otroku takšne evforije ni opaziti.

Slikovna dokumentacija

Slikovna dokumentacija prvega otroka se začne kmalu po pozitivnem nosečniškem testu. Redno slikamo trebušček, nato pa po rojstvu dete vsak dan vsaj po 40-krat. Slike seveda razvijamo sproti, jih obešamo po stenah, lično postavljamo v albume in okvirje, naredimo celo koledar! Druga in tretja nosečnost ni, z izjemo naključnih fotografij, nikjer uradno dokumentirana. Da o fotografijah otrok ne govorimo. Albume imamo sicer pripravljene, vendar pa fotografije še niso zapustile udobja trdega diska.

Ah, in če pomislimo še na vse priprave in ves stres, ko je potrebno prvorojenca fotografirati za osebni dokument! Oblečemo ga tako, kot da gre k sv. krstu, ga počešemo in ga animiramo za sekundo nasmeha. Za ostale otroke se dva dni prej, preden ugotovimo, da potrebujejo dokumente za čez mejo, v naglici in v trenirkicah odpravimo k najbližjemu fotografu in se strinjamo, da sta podbradek in škiljenje popolnoma primerna za na osebno izkaznico.

Upravljanje s časom

Pri prvem otroku smo prepričani, da več kot skrb zanj in nekaj osnov gospodinjstva ne zmoremo. Z vsakim naslednjim otrokom se sprašujemo, kaj smo sploh počeli z vsem časom, ki nam je bil na voljo ob enem otroku.

 

Pozornost

Pri prvem otroku se ponoči z vso brzino odzivamo ob vsakem njegovem najmanjšem stoku. Vse za dobro počutje otroka in njegov občutek varnosti. Tudi pri naslednjih se ponoči odzovemo vsakemu najmanjšemu nakazilu, da bi se lahko razvil jok. A s čisto drugim razlogom: da ne bi prebudil starejših!

Oblačila

Tako usklajeno in po zadnji modi, kot je v prvem letu oblečen prvorojenec prav vsak dan, ni nihče od njegovih sorojencev več. Če se samo malce pobljuva ali popacka, se ga v celoti preobleče. Kadar se pobljuva kateri od mlajših, navadno samo pod mokro mesto namestimo potrebno količino servetov.

In, ko smo že pri oblačilih, z vsakim naslednjim otrokom tudi likamo manj oblačil. Ne pridejo namreč več do likalne deske, kaj šele do omare. Ko se posušijo na stojalu ali v sušilcu, gredo hlače direkt na noge.

Razvoj (gibalni, miselni, …)

Pri prvem otroku je doma gora knjig o takšnem in drugačnem razvoju otroka. Telovadimo, se igramo, poznamo vse mejnike v razvoju. Vsi najmanjši dosežki so tudi opisani v njegovem Dojenčkovem albumu. Pri naslednjih otrocih se razvoj zgodi sam od sebe, ne da bi mu (razvoju, namreč) dajali posebno pozornost. In, kdo bi verjel, nobene faze ne preskočijo.

In medtem, ko pri prvem otroku komaj čakamo, da shodi, se pri naslednjih tega mejnika kar malce bojimo. Iz izkušenj namreč vemo, da je imeti hodeče dete bistveno težje pod nadzorom kot plazeče se.

Varnost

Z vsakim naslednjim otrokom se sprašujemo, kaj smo sploh počeli z vsem časom, ki nam je bil na voljo ob enem otroku.Pri prvem otroku nabavimo vse, kar so kdaj koli izumili za varnost otroka v hiši – zaščito za vogale, za vtičnice, zaščito proti odpiranju predalov in omar, zaščito proti zapiranju vrat, razne ograjice itd. Pri naslednjih otrocih ugotovimo, da so vse te zaščite (z izjemo zaščit za vtičnice, seveda) zgolj same sebi namen. Kajti v našem domu je zraslo že ogromno bušk in niti ena izmed njih ni nastala na ostrem vogalu mize.

Prehrana

Ne govorim o redni prehrani – za to menim, da je enako skrbno in zdravo pripravljena za vse. Govorim o dodatnih obrokih – o teh, ki jih poje s tal, tako doma kot zunaj. Z vsakim naslednjim otrokom se namreč skrajša seznam stvari, ki niso primerne za v usta.

Osvajanje teritorija

Prvi otrok ima svoj prostor za igro in igrače. Pri naslednjih otrocih stvari uidejo iz nadzora – igrače se nenadzorovano širijo povsod: najdemo jih na tleh kopalnice, v našem predalu z nogavicami, v omari s čevlji, pri sosedih, nekaj jih visi celo na zavesah.

Vpliv na življenje

Prvi otrok življenje postavi na glavo. Pri vsakem naslednjem tako korenitih sprememb ni opaziti – svet se zasuka za zgolj nekaj stopinj.

Težave

Pri prvem otroku je težava vse – izpuščajček, za stopinjo pretopla voda v banjici, priprave na sistematski pregled. Pri naslednjih otrocih teh težav ni niti zaznati.

Vzroki za dejanja staršev se spremenijo

Kadar prvega otroka opomnimo, naj bo pazljiv med igro, je razlog za to čista ljubezen.

Kadar vsakega naslednjega otroka opomnimo, naj bo pazljiv med igro, je razlog sledeči: danes popoldan imamo še toliko stvari za narediti, da enostavno nimamo časa za obisk urgence, poleg tega pa je ravno oblekel čisto majico. In čista ljubezen, seveda.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja