Prva pomoč pri mastitisu

Thumbnail

Mastitis je izredno boleče in dokaj pogosto obolenje doječih mamic, pri katerem je za uspešno okrevanje ključno pravilno in takojšnje ukrepanje.

Mastitis je vnetje dojke. Prizadeti del je običajno otekel, pordel, boleč in vroč. Pogosto najprej pride do zastoja mleka, ki se lahko stopnjuje v vnetje, vnetja z okužbo ali celo ognojek.

Značilni so utrujenost, povišana telesna temperature (38,5 °C ali več), mrzlica, slabo počutje in bolečine kot pri gripi.

Kaj lahko storim?

Mastitis je pogosto obolenje doječih mater, ki prizadene do petino žensk, večinoma v prvih 6 tednih ali kadar koli v času dojenja.

Počitek in pogosto dojenje zmanjšata trajanje simptomov. Čim pogosteje dojite na prizadeti strani. Če je dojenje boleče, poskusite z različnimi položaji. Priporočljivo je, da se dojenček z bradico dotika prizadetega dela dojke, saj ga med dojenjem dodatno masira. Če dojenček prizadeto stran zavrača, dojko izpraznite s črpanjem ali ročnim iztiskanjem.

Počitek!

Morda vam telo z mastitisom sporoča, da ste preobremenjeni. Že samo dojenje in skrb za dojenčka sta velik zalogaj. Pogosto (predvsem ob praznikih, slovesnostih, družinskih slavjih ipd.) pa si mnoge mamice naložijo preveč obveznosti. Izmučenim in slabše odpornim mamicam se mastitisi radi ponavljajo.

 

Pri mastitisu je prizadeti del dojke običajno otekel, pordel, boleč in vroč.

Obvladajte stres

Postavite prioritete. Poskrbite zase in dojenčka, poenostavite si življenje, poiščite pomoč. Skrb za dojenčka je pomembno poslanstvo in pri vseh pomembnih stvareh potrebujemo podporo. Svojim bližnjim povejte, kaj potrebujete.

Priporočljivo je deati po naslednjih korakih.

1. Topli obkladki

Tik pred dojenjem ali črpanjem oziroma iztiskanjem mleka na prizadeto dojko položite topel/vroč (a ne prevroč!) suh ali moker obkladek. Lahko natočite toplo vodo v umivalnik ali lavor in se nagnete naprej, da težnost naredi svoje. Nekaterim mamicam pomagajo obkladki z dodatkom tinkture ameriškega slamnika ali arnike. S toplimi obkladki ne pretiravajte – do približno 10 minut običajno povsem zadošča. Delajte po občutku.

2. Masaža in dojenje

Ogreto dojko zmasirajte s krožnimi gibi dlani in prstov oziroma s »tapkanjem«. Prizadeti predel lahko nežno pregnetete s konicami prstov. Pri masaži se pomikajte z zunanjega dela proti bradavici. Bodite nežni. Zaradi grobe masaže se oteklo in občutljivo tkivo lahko poškoduje! Takoj po gretju in masaži podojite otroka. Če ne gre, poskusite s črpanjem. Če je črpanje s črpalko boleče, poskusite z ročnim iztiskanjem mleka.

Vedno poslušajte svoje telo! Če vam toplota ali hlad ne odgovarja, potem tega ne delajte.

3. Hladni obkladki

Po dojenju ali črpanju na prizadeti predel za zmanjšanje otekline lahko položite (suh ali moker) hladen obkladek. Mnogim mamicam pomagajo zeljni listi (lahko iz hladilnika): steblo odstranite in nato na dojko položite liste. Ko uvenejo, jih zamenjate z novimi. Nekatere mamice si pomagajo z oblogami iz gline, skute, krompirja ipd.

Udobna oblačila

Nič vas ne sme tiščati (npr. modrček, naramnice ipd.).

Kaj pa to nesrečno črpanje?

Številne mamice v strahu pred ponovitvijo mastitisa po vsakem dojenju še dodatno črpajo mleko, kar je nesmiselno. Črpanje je smiselno izključno v primeru, ko otrok zavrača dojenje na prizadeti strani ali pa dojke ne izprazni toliko, da bi napetost popustila, ali pa je sit ali trdno spi.

Iztisnemo ali načrpamo samo toliko mleka, da napetost popusti. Torej po občutku. In nikakor ne »do konca«, sicer količino mleka še povečujemo.

 

Dojenčka čim pogosteje dojimo na prizadeti strani.

Uživanje probiotikov, C- in D-vitamina

Raziskave kažejo, da našteto dobro vpliva na okrevanje. Nujno je, da uživate sveže sadje in zelenjavo. Z osiromašeno, predelano in prekuhano ali enolično hrano brez hranilnih snovi boste vedno bolj izčrpani, imunski sistem pa oslabel.

Ko vročina postane neznosna

O tem se posvetujte z zdravnikom. V strokovni literaturi so različna priporočila: običajno priporočajo nesteroidna protivnetna zdravila (npr. ibuprofen), ker poleg lajšanja bolečine in zniževanja povišane telesne temperature zmanjšujejo otekline, ter paracetamol (lajšanje bolečin, zniževanje temperature).

Kdaj k zdravniku?

Vsaj polovica mamic z mastitisom ozdravi brez antibiotikov.

Če se po približno 24 urah domačega zdravljenja (počitek in pogosto praznjenje prizadete dojke) simptomi poslabšajo ali ni nobenega izboljšanja.

Če imate že dlje časa vročino.

Če so prisotni očitni znaki, da gre za bakterijsko okužbo (gnoj).

Če se temperatura nenadoma močno poveča.

Abtibiotiki in dojenje

In če je potrebno jemanje antibiotika? Antibiotiki za zdravljenje mastitisa so združljivi z dojenjem, zato omejevanje ali prekinitev dojenja nista na mestu. Nasprotno: umetno hranjenje je strokovno neutemeljena in neprimerna izbira.

 

Foto: themommyguide.com, blog.svpm.org.au, www.pregnancyandbaby.com

Alenka Benedik je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi priprave na porod in pomoč po porodu. Na Festivalu družin, ki bo med 19. in 21. junijem, bo v soboto vodila pogovorno srečanje za samohranilke/samohranilce, v nedeljo pa bo na voljo za pogovor.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja