Pričakovanja, o katerih morate spregovoriti pred poroko

Vir: Pixabay

Naslednje vaje so zasnovane tako, da vama pomagajo raziskati nekatere od vajinih pričakovanj. Oba si ločeno zapišita svoje misli na papir, nato pa se pogovorita. Če se bosta ob prebiranju spomnila še kakšnega pričakovanja, ki ni navedeno, pa se vama zdi pomembno, razmislita tudi o tem.

Tema pričakovanje je pomembna v vsakem razmerju, vendar bosta korak naprej lahko storila le, če si bosta vzela čas in stopila v proces.

Splošna pričakovanja

V tem prvem poglavju se pogovorita o vajinih pričakovanjih glede zakona na splošno. Cilj je razjasniti vajina pričakovanja o tem, kako naj zakon zgleda oz. kako naj bi zgledal. Napišita, kaj pričakujeta, ne glede na to, ali se vama to zdi uresničljivo ali ne. (Pričakovanja bodo vplivala na vajin odnos ne glede na to, ali so realna ali ne, zato se jih morata zavedati.) Pomembno je, da zapišeta tisto, kar zares mislita oz. čutita, in ne tistega, kar se vama morda zdi pravilno.

Razmislita tudi, kako so bila ta pričakovanja uresničena v vajinih družinah. Družina je namreč tista, ki vpliva na to, kaj si želite in česa ne.

Vsak zase napišita, kaj si želita v zvezi z vsakim od naslednjih področij:

 1. Kaj pričakujete na področju zvestobe? Kaj za vas pomeni biti zvest?
 2. Kakšna so vaša dolgoročna pričakovanja o odnosu? Kakšne so vaše skrbi?
 3. Kaj pričakujete od zvestobe, vključno s tem, ali ima lahko vaš partner prijatelje nasprotnega spola?
 4. Kaj za vas pomeni biti ljubeč in skrben? Ali pričakujete, da boste vedno čutili ljubeče občutke? Ali pričakujete, da se bo to sčasoma spremenilo?
 5. Kaj pa vajino spolno življenje? Kako pogosto si želite spolnosti? Imate kakšne tabuje? Kakšne so vaše izkušnje? Kdo bi moral biti pobudnik ljubljenja?
 6. Kakšna so vaša pričakovanja glede romantike v vašem zakonu? Kakšen je vaš jezik ljubezni?
 7. Kakšna pričakovanja imate glede otrok? Koliko si jih želite? Kdo naj jih vzgaja in kako?
 8. Pomislite na delo, poklicno pot in zagotavljanje dohodka. Kdo naj bi skrbel za finančno varnost družine? Čigava kariera ali delo je bolj pomembno? Kdo naj bi delal skrajšan delovni čas in se tako bolj posvetil družini? Kaj pa delo potem, ko bodo otroci zapustili dom? Upokojitev?
 9. Kakšna so vaša pričakovanja in skrbi v zvezi s stopnjo čustvene odvisnosti od drugega? Se dobro počutite, če nekdo skrbi za vas? Na kakšen način? Koliko sta se pripravljena zanesti drug na drugega v težkih časih? Kaj pa vajina odvisnost od čustvene podpore družine in prijateljev? Na katerih področjih bi želeli biti bolj čustveno neodvisni?
 10. Kako si želite reševati težave? Se želite pogovoriti in če da, kako? Kaj pa izražanje močnih čustev kot je npr. jeza?
 11. Pomislite na moč in kontrolo. Kdo od vaju naj bi imel večjo vlogo pri določenih odločitvah? Na primer, kdo bo imel nadzor nad denarjem, ali kdo bo glavni pri vzgoji otrok? Kdo naj bi imel končno besedo pri ključnih odločitvah? Kdo se zdi, da ima večjo moč v vajinem odnosu zdaj in kako se počutite glede tega?
 12. Razmislite o gospodinjskih opravilih. Kdo naj postori kaj? Kako se sedanja razdelitev ujema s tistim, kar pričakujete?
 13. Kakšna so vaša pričakovanja, želje in skrbi glede skupnega časa? Koliko časa si želite preživeti skupaj (v primerjavi s časom, ki ga preživite sami, s prijatelji, v službi, z družino in tako naprej)?
 14. Kakšno mnenje imate o delitvi vseh vaših misli in čustev? Ali obstajajo občutki, ki jih ne bi smeli deliti?
 15. Kako si predstavljate prijateljstvo s svojim partnerjem? Kaj je prijatelj? Ali mora partner vedno biti tudi najboljši prijatelj?
 16. Pomislite tudi na drobne stvari v življenju. Kako se stiska zobna pasta? Ali mora biti pokrov straniščne školjke navzgor ali navzdol? Kdo pošilja voščilnice? Pomislite na male stvari, ki so vas razdražile v preteklosti. Kaj hočete ali pričakujete v zvezi s tem?
 17. Kaj bi se moralo zgoditi takrat, ko je potrebno odpuščanje? Kako pomembno je odpustiti?
 18. Razmislite še o skritih vprašanjih. Se vam zdi, da bi ta lahko vplivala na vaša pričakovanja? Kaj pričakujete, želite ali česa se bojite na vsakem od teh področij? Moč? Skrb? Priznanje? Obveza? Poštenost? Sprejemanje?
 19. Napišite še druga pričakovanja, ki vam pridejo na misel. To lahko vključuje denar (varčevanje, poraba); prosti čas, rekreacijo, TV, uživanje alkohola in drog; sorodstvo in tako naprej.

Vrnite se nazaj na vsako področje in vsako vaše pričakovanje ocenite glede na to, kako upravičeno oz. smiselno mislite da je. Uporabite lestvico od 1 do 10, kjer je 10 = popolnoma upravičeno in 1 = popolnoma nesmiselno.

Ob vsakem pričakovanju, o katerem s partnerjem še nista razpravljala, naredite jasno oznako.

Podelita si vajina pričakovanja. Razpravljajta o vsem, kar se vama zdi pomembno, četudi je pomembno le za enega od vaju. In nikar ne poskušajta vsega obdelati naenkrat.

Vir: A Christian Guide to Fighting for Your Marriage

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.