Preobremenjenost otrok z dražljaji vodi v vedenjske motnje

Vir: Shutterstock

Že nekaj časa se ukvarjam z mislijo, da moramo biti starši poleg vsega tudi filter, skozi katerega do svojih otrok spustimo samo določeno količino stresa.

Ne govorim o zavijanju v vato. Toda medtem ko smo otroke opremili z vsemi čeladami, pettočkovnimi varnostnimi pasovi in jih obvarovali pred ostrimi robovi miz ter vtičnicami, smo jih pozabili zaščititi na duševnem in mentalnem področju.

Čeprav so ti otroci fizično varni, pa živijo na vojnem območju bombardiranja z dražljaji.

S tem vprašanjem se je dolgo ukvarjal tudi družinski terapevt in predavatelj Kim John Payne, ki ima za seboj več kot 27 let izkušenj na področju vzgoje in izobraževanja. Svoja opazovanja, povzetke svojih raziskav ter dognanja na tematiko z vsemi dražljaji preobremenjenih otrok je povzel v knjigo z naslovom Simplicity parenting (»Poenostavljeno starševstvo«, pr. a.).

V knjigi izpostavlja problem današnje družbe, ki svoje otroke vsakodnevno preobremenjuje z dražljaji – otroci naj bi imeli preveč stvari, preveč izbire in preveč organiziranega časa. Posledica vsega tega naj bi bile različne vedenjske težave, v odrasli dobi pa anksioznost ter težave v odnosih.

V začetku svoje kariere je Payne kot prostovoljec delal v begunskem taborišču v Jakarti. Ukvarjal se je predvsem z otroki, ki so se spopadali s posttravmatskimi stresnimi motnjami. Njihovo vedenje je opisal kot »živčno, nemirno, hiperaktivno, bojijo se vsega, kar je novo in neznano«. Ko je leta kasneje v Angliji ustanovil zasebno kliniko za vedenjske motnje otrok, je pri svojih pacientih opažal iste vedenjske vzorce kot pri otrocih z vojnih območij.

Otrok nujno potrebuje redne časovne intervale v prenatrpanih dnevih (vrtec, šola, dejavnosti …), kjer se lahko umiri in poveže z nami.

Payne na to podaja svojo razlago: »Čeprav so ti otroci fizično varni, pa živijo na vojnem območju bombardiranja z dražljaji. To so med drugim strahovi in ambicije staršev ter hiter tempo življenja.«

Avtor zato nagovarja starše, naj življenje svojih otrok kar se da poenostavijo, pri čemer izpostavlja štiri področja:

  1. Domače okolje naj bo optimalno urejeno. Starši naj zmanjšajo tako količino igrač kot tudi vseh ostalih nepotrebnih pripomočkov za otroka. Pri tem poudarja tudi pomen preobremenjenosti doma s svetlobo in hrupom, saj vse to prav tako vpliva na splošno preobremenjenost čutil.
  2. Poudarja pomen rutin. Otrok se počuti varneje in je manj pod stresom, če ve, kaj in kdaj lahko pričakuje določene stvari, npr. obroke, spanje …
  3. Starši naj zavestno načrtujejo odmore. Otrok nujno potrebuje redne časovne intervale v prenatrpanih dnevih (vrtec, šola, dejavnosti …), kjer se lahko umiri in poveže z nami.
  4. Zagovarja omejitev uporabe računalnikov, tablic in televizije, saj meni, da preko tega pride do otroka preveč dražljajev in informacij, ki na dolgi rok škodujejo razvoju možganov.

Payne zagovarja, da preveč stvari, preveč izbire, preveč informacij in prehiter tempo življenja zavira otrokov mentalni razvoj in spodbuja vedenjske težave.

Naravno je, da želimo starši za svoje otroke le najboljše. Zato se veliko ukvarjamo z njimi, vpisujemo jih na različne aktivnosti, poskrbimo, da imajo doma na voljo čim boljše didaktične igrače ter veliko knjig. Payne zagovarja, da preveč stvari, preveč izbire, preveč informacij in prehiter tempo življenja zavira otrokov mentalni razvoj in spodbuja vedenjske težave. Vse našteto jemlje otrokom njihov naravni dar po raziskovanju, ustvarjalnosti, prosti igri in iznajdljivosti.

Predvsem pa jim jemlje čas, v katerem bi morali biti zgolj – otroci. Razvojni psiholog David Elkind v poročilu o raziskavi o prostem času otrok poroča, da so otroci v zadnjih dveh desetletjih izgubili kar 12 ur proste igre na teden. Tako šole kot tudi že vrtci so postali preveč in predvsem intelektualno usmerjeni.

Starši smo v veliki meri odgovorni za to, koliko informacij bomo spustili do otroka in s čim vse bomo obremenili njihove možgane. Poskrbimo za ravnotežje, ki ga otroštvo v vsej svoji preprostosti potrebuje.

Viri: raisedgood.com, simplicityparenting.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja