Predlog za igro na tretji sveti večer – večer svetih treh kraljev

Thumbnail

Na predvečer praznika svetih treh kraljev je tretji sveti večer. Navada je, da, podobno kot na božični in silvestrski večer, blagoslovimo hišo in molimo.

Po blagoslovu pa se lahko skupaj z otroki prek igre poglobimo v pomen, ki ga prinašajo modri z Vzhoda, o katerih poroča Sveto pismo, da so obiskali Jezusa in mu izročili darove.

Če na sveti večer nimamo časa, lahko igro izvedemo tudi na sam praznik svetih treh kraljev.

Svetopisemska zgodba

Za začetek skupaj preberimo odlomek Mt 2, 1-12 ali zgodbo o treh kraljih iz Svetega pisma za otroke.

Bodimo kralji tudi mi!

Igra, ki vedno pritegne otrokovo pozornost, je lov na zaklad. Zaklad bo seveda v tem primeru Jezus, ki je lahko v jaslicah, ali pa mu v ta namen pripravimo posebno, skrito mesto.

Skupaj z otroki lahko iz papirja ali kartona izdelamo krone, jih po domišljiji okrasimo ter odidemo »na pot«, ki nam jo bodo kazale zvezde. Ker število modrih v Svetem pismu ni določeno, lahko sodelujemo čisto vsi.

Na zvezdah, ki jih starši predhodno izrežemo in razporedimo po domu, naj bodo različne naloge, ki nas bodo duhovno obogatile ter kaj novega naučile.

Po vsaki opravljeni nalogi naj sledi namig, kje se skriva naslednja zvezda na poti do Jezusa.

Primeri nalog

  • Jaz sem zvezda, ki kaže pot do Jezusa. Si tudi ti? Kaj meniš, s čim pa ti vodiš ljudi do Jezusa? Kaj v tebi žari in kaže pot? Skupaj zmolimo, da bo Jezus skozi nas žarel na vse ljudi, ki jih bomo srečali. (Naslednja zvezda je pod/na/pri …)
  • Kaj menite, o čem so se sveti trije kralji pogovarjali na poti do Jezusa?
  • Se grem Jezusu poklonit zaradi sebe ali zaradi Njega?
  • Kaj ga želimo prositi, ko se mu bomo poklonili? Zapišimo to.
  • Za kaj se mu želimo zahvaliti, ko pridemo pred njega? Zapišimo na list.
  • Prehodili smo že nekaj poti, z vsakim korakom smo bližje. Kaj konkretno pa lahko danes ali v prihodnjih dneh naredimo, da bomo bližje Jezusu?
  • Če bi bili mi eden od modrih kraljev, kaj bi mu podarili? Zapišite tako ideje otrok kot vaše. Če otroci naštejejo kaj materialnega (npr igračo) in je pri roki, naj jo gredo iskat, da jo bodo lahko položili pred Jezusa. Kaj želimo v tem letu še posebej podariti Jezusu?
  • Katero je bilo najboljše darilo, kar si jih prejel? Katera darila ti podarja Jezus vsak dan? Katera darila si prejel, ki se jih ne da zaviti?
  • Kralji so na poti srečali Heroda. Ta jih je hotel zavesti. Smo tudi mi kdaj na poti k Jezusu, pa nas kaj zavede? Lenoba pred sv. mašo ali risanka namesto večerne molitve?

(Vprašanja seveda lahko spremenimo, dodamo, glede na starost oziroma zmožnosti naših otrok. Starejši otroci že radi sami ustvarjajo »lov za zakladom«, zato jih lahko spodbudimo, da ga pripravijo oni.)

Ko pridemo do Jezusa, se mu poklonimo in predenj položimo naša darila, naše prošnje, naše zahvale. Zapojmo mu. Ostanimo ob jaslicah in si pripovedujmo o dogodkih med minulimi prazniki.

Foto: nairaland.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.