Pot do sočutnega starševstva – Skupina za starše otrok do 10. leta starosti

Vir: Pixabay

Skozi zgodovino je bilo človeštvo deležno raznih oblik vzgojnih prijemov, ki so nihali iz ene skrajnosti v drugo – od avtoritarnih do permisivnih prijemov, ki so bili posledica strahu in upora pred grobimi, togimi in krutimi dejstvi t.i. vzgoje narodov in otrok. Kljub temu, da je danes na področju starševstva precej zmede, saj so starši negotovi in se sprašujejo, katera oblika starševstva je prava in najbolj uspešna, pa je današnja generacija staršev vseeno sposobna izločiti slabo in izbrati dobro.

Vzgajati za prihodnost

Prava pot je največkrat najtežja in zahteva celosten pristop, toda iz nje dobimo tisto, kar človeštvu daje zdrave temelje.

Takšen način vzgoje in življenja se imenuje Sočutno starševstvo. Gre za naraven, zdrav in preučen način, kako delati z otrokom, da postane zdrava, samozavestna, srečna in uspešna oseba. Družina, ki vzgaja na ta način, deluje kot hrbtenica in daje otrokom oporo in strukturo, da v celoti razvijejo svojo osebnost. Otrokom daje tudi zaupanje vase, v druge in v prihodnost. Ker se počutijo varne, so sposobni čutiti ljubezen, vživljati se vase in v druge. Zmožni so razviti notranjo disciplino, ki jih varuje v nevarnih okoliščinah ter ob pritiskih sovrstnikov ne zgubijo vere vase in v svoje sposobnosti.

Od kod sem in kam grem?

Si želite sprememb v odnosu do sebe in svojih otrok? Vas starševstvo izčrpava? Imate dvome in ne vidite predvidenih rezultatov?

Gre za proces, ki na prvi pogled deluje zahteven in dolg, toda v bistvu gre le za odločitve, ki od nas terjajo nekaj pripravljenosti. Na nas pa je, da se vsak dan trudimo biti dobri.

Za uspešno starševstvo in osebno ter skupno rast vseh družinskih članov je potrebno najprej pogledati širši kontekst.

  • Prepoznati sporočila in vzgojne pripomočke, ki ste jih bili deležni sami ob svojih starših in jih nosite v sebi.
  • Zavedati se sporočil, ki jih posredno ali neposredno sporočamo svojim otrokom.
  • Poglobiti se v zavest o čustvenem in fizičnem okolju, ki ga ustvarjate za svoje otroke in zase.

Pripravljenost sprejeti, kar se nam je neprijetnega dogajalo v življenju, in se ne tolažiti, da so z nami ravnali slabo z namenom, “za naše dobro”, nam bo pomagalo, da bomo manjkrat postali plen ponavljajočega nasilja, ki se kaže tudi v vzgoji. Idealizacija preteklosti in ne priznavanje lastnega trpljenja v otroštvu, ustvarja nezavedni prenos naslednji generaciji.

Kljub ljubezni do otrok, v starševstvu prihaja do vsakodnevnih zapletov. Zavedanje te šibkosti pomaga razumeti, da smo kot starši sami odgovorni za odnose s svojimi otroki. Ravno v tem se skriva pomembno sporočilo, ki bi ga naj prejeli otroci. Otroci ne potrebujejo popolnih staršev, pač pa samo dovolj dobre, ki delajo napake in jih znajo tudi popraviti.

Vzgoja v ljubezni in spoštovanju

Vsak sistem ima svoj strukturni oris in kaže na to, kdo je na čelu, vodilni in kakšne so odgovornosti posameznih članov. V družini imamo tako na vrhu starševski sistem in pod njimi otroški podsistem. To pomeni, da sta starša tista, ki morata zagotoviti varnost, postavljati meje in razmejitve, se dogovarjati glede pravil in otrokom dopuščati vključevanje v pogovore o npr. skupnih izletih, dopustih, prostem času … Na tak strukturiran način se počutijo varno vsi družinski člani. Seveda mora imeti družina tudi načine, kako v različnih situacijah reševati nastale težave. Težave so sestavni del življenja in za njihovo uspešno razrešitev je pomembna dobra organizacija zakonskega podsistema.

Življenje v družini, kjer so prisotni varnost, nežna ljubezen ter spoštovanje, daje sposobnost otrokom, da delujejo v ljubezni, so nenasilni, širokosrčni ter spoštujejo pravice in potrebe drugih. Ker otroci niso podvrženi moči in nasilju, ne razvijejo nagnjenosti do podrejanja drugih.

Otroci so tako deležni priprave na življenje na sočuten, a obenem odločen, umirjen in dogovorjen način. Postavljena, dogovorjena in jasna pravila jim zagotavljajo nujno potrebno varnost. Preko sočutja in razumevanja pa doživijo slišanost in možnosti sodelovanja.

Na skupini za starše bomo odpirali različne starševske teme in ponudili konkretne načine, kako postati želen starš. Preko novih spoznanj sodobne znanosti (razvojne psihologije, nevroznanosti, psihologije travm in odnosov …), konkretnih primerov iz prakse in terapevtskega dela, boste lahko doživeli in začeli ustvarjati boljše odnose za sebe in svoje otroke. Vsi si želimo, da bi naši otroci uspeli in mi jim pri tem lahko največ pomagamo. Pridružite se nam!

Skupina za starše je brezplačna, namenjena pa je vsem staršem otrok mlajših od 10 let. Potekala bo vsak četrtek v marcu ob 20.30 preko zooma!

Termini in vsebina srečanj:

  • 4. marec 2021: Biti sočuten starš tudi v času epidemije covid-19 (jaz kot mama/oče, varen odnos med staršema in z otrokom, razvoj možganov, potrebe otrok)
  • 11. marec 2021: Kako lahko starš pomaga otroku pri premagovanju stisk in uravnavanju čustev (starševski stres, umirjanje afektov)
  • 18. marec 2021: Kako sodelovati z otrokom in ga motivirati za vsakodnevna opravila (ne/verbalna komunikacija z dojenčkom, malček trmari ali kaže iniciativo, otrok se upira, pomen igre in posvečenega časa)
  • 25. marec 2021: Odnosi z okolico (ostali socialni stiki, konflikti med sorojenci, postavljanje meja, stiske v vrtcu in šoli, socialna izolacija v času epidemije)

Z vami bosta zakonska in družinska terapevtka Janja Grilc ter vzgojiteljica predšolskih otrok Urška Petač.

Priporočamo, da se, če je to mogoče, skupine udeležita mama in oče skupaj.

Izvajanje brezplačnih delavnic, s katerimi poskušamo pomagati vsem, ki se v času epidemije covida-19 soočate z novimi starševskimi izzivi, nam omogočata:

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja