Porodniški dopust pozitivno vpliva na otroke

Thumbnail

Nemška raziskava dokazuje, da ima plačan porodniški dopust pozitivne dolgoročne posledice na kasnejšo izobrazbo in prihodke otrok.

Nemška študija Inštututa za študij dela v Bonnu je pod drobnogled pri njihovih tridesetih letih (leta 2007) vzela Norvežane, ki so se rodili leta 1977. Tistega leta je namreč Norveška uveljavila večjo zakonodajno spremembo na področju porodniškega dopusta.

Pred 1. julijem 1977 so bile norveške matere upravičene le do treh mesecev neplačanega porodniškega dopusta. S tem datumom je začel veljati zakon, ki jim je omogočil štiri mesece plačanega dopusta in možnost neplačanega dopusta do otrokovega 12. meseca starosti.

Specifična norveška situacija je omogočila podrobno preučitev posledic uvedbe večje možnosti uveljavljanja porodniškega dopusta na otroke. Drugi dejavniki se namreč v enem letu v isti državi namreč niso spremenili.

Raziskovalci so bili predvsem pozorni na višino izobrazbe in prihodkov leta 1977 rojenih Norvežanov, ko so bili stari 30 let. Šlo je torej za eno najdolgoročnejših raziskav na tem področju. Rezultate so za čim večjo točnost primerjali tudi s podatki leta 1975 rojenih otrok.

Posledice daljšega obdobja, ki so ga matere lahko preživele ob svojih otrocih v njihovih prvih mesecih življenja, se je pri njihovem 30. letu starosti pokazal v naslednjih dveh podatkih:

  • med njimi je bilo 2,7 odstotka manj tistih, ki so se izpisali iz srednje šole;
  • imeli so 5 odstotkov višjo plačo od sovrstnikov, ki so se rodili istega leta pred spremembo zakona.

Rezultat je bil še boljši pri revnejših materah in tistih z nižjo stopnjo izobrazbe, saj so pred spremembo zakonodaje te jemale najmanj porodniškega dopusta in so bili njihovi otroci takrat najbolj prikrajšani za materino skrb.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja