Pobarvanke za odrasle

Thumbnail

Zveni smešno? Pa ni. Kar 5 od 20 najbolj prodajanih knjig na Amazonu je knjig s pobarvankami – za odrasle!

Na fotografiji: Jahanna Basford, ustvarjalka zbirke pobarvank za odrasle.
Prodala je že več kot miljon izvodov svojih pobarvank. (Foto: Laurence King)

Zakaj bi odrasli barvali? Iz nostalgije ali nemara zaradi tega, ker nam ostaja preveč časa? Spomin na otroštvo prav gotovo ni zanemarljiv. Se še spomnite vonja po barvicah? Žulja, ki ste ga dobili na prst, ko ste se po dolgem času lotili šiljenja celotne škatle barvic, ki so se nabrale skozi leta? Vonja pobarvanke?

Sama ne bom nikoli pozabila nemogočih pobarvank, ki jih je sorodnik pripeljal iz Nemčije. Bile so sicer vsebinsko bogate, a natiskane na recikliran siv papir, na katerega so se barvice komaj vidno prijele, flomastri pa so takoj udarili na spodnjo stran. In bile so debele in nismo smeli načeti nove, dokler ni bila ena skoraj polna. (Huh, kakšna nehvaležnost :)). Toda spomnim se tudi dolgih ur barvanja ob poslušanju pravljic na kasetah.

Spomnim pa se tudi, da po barvanju nisem bila nervozna, tečna, temveč umirjena. 

O pobarvankah za otroke so mnenja deljena – od tega, da otroci razvijajo finomotoriko, koncentracijo in natančnost, do tega, da niso primerne, ker se z njih učijo šablonskega risanja ter se omejijo v domišliji ter je bolje, da si pobarvanke narišejo sami …

Toda od kod popularnost barvanja za odrasle?

Morda je k temu nekaj prineslo new age gibanje, ki je oživelo navado barvanja mandal. Madale so različni vzorci, zrisani v obliki kroga, ki so jih uporabljali hinduistični, budistični in tibetanski verniki za molitev in meditacijo. Namen mandale je v tem, da usmeri pozornost in pomaga pri doseganju meditativnega stanja in transa. V new agu madale imenujejo “kozmični zemljevid, ki nam pomaga najdi naš lasten prostor v univerzumu” (Lauren D´Silva). Samo ime izvira iz hindujskega jezika, ki lahko pomeni krog ali pa “posodo” bistva, duha, energije. 

Uporaba mandal v tovrstne namene je lahko nevarna, saj človeku prinaša vrsto tveganj, kot je na primer zapletanje v okultizem, obračanje samega vase in postavljanje sebe na mesto boga, relativizacijo ipd.

Primer dveh mandal. Levo budistična mandala, desno mandala, namenjena barvanju. 

Mandale se pojavljajo tudi na skralnih objektih, še posebej pogosto v obdobju gotike
(desno: značilno okno na “notredamskih” cerkvah). Do vključevanja prvin vzhodnjaških
verstev v krščanske objekte in vsebine so nekateri strokovnjaki zelo kritični. 

Iz želje po barvanju in prednosti, ki jih le-to prinaša, so se razvile tudi druge pobarvanke za odrasle, ki jih ne uporabljajo tisti, ki bi imeli “preveč časa”, temveč tisti, ki ga imajo premalo. Zanimivo je, da je barvanju posvetil pozornost že psihiater in psihoterapevt G. C. Jung (1875-1961), ki je ugotovil, da nas barvanje v resnici sprošča.

Barvanje vzorcev in oblik namreč aktivira obe možganski polovici: logično, ko izbiramo barve in ustvarjamo vzorce, ter kreativno, ko mešamo in kombiniramo barve. To nam omogoča, da se osredotočimo na eno početje, in nam pomaga, da ne mislimo na težave. Hkrati nas dejansko popelje v obdobje otroštva, ko smo bili precej manj pod stresom.

Vendar pa vseeno v primeru barvanja ne gre za beg pred težavami. Naši možgani se sprostijo, močneje kot v napornem vsakdanu aktiviramo desno (ustvarjalno, domišlijsko) polovico možganov, kar nam pomaga, da zmoremo probleme videti v novi luči. Ker se posledično sprosti tudi naše telo, smo po barvanju spet pripravljeni, da se spopademo s težavami (ali pa samim vsakdanjikom).


Ko barvaš in barvaš …

Barvanje za odrasle je torej lahko krasen pripomoček za umiritev v napornem vsakdanu, naše duhovno življenje pa raje kot na vzorce usmerimo na Boga očeta. 

Viri slik: Različne spletne strani z brezplačnimi pobarvankami za odrasle