Po poteh književnih junakov ali literarni turizem

Foto: Canva/Shutterstock

Skoraj vsak starš, razen tistih, ki so popolni in imajo popolne otroke, se je že soočil s situacijo, da je svoj podmladek vlekel prek pol Slovenije ali celo Evrope, načrtoval čudovito potovanje in zanj zapravil kar nekaj denarja, načrtoval, kako lepo bi se naj imeli kot družina, kaj lepega doživeli, se lepo poslikali za Instagram … S potovanja pa se spomnimo predvsem tega, da je bil otroku najbolj zanimiv Mcdonald’s in stojnica z začasnimi tatuji.

Kakorkoli, če ste naveličani klasičnih turističnih destinacij, kjer se kar tre turistov, mrzličnih ogledov čim več znamenitosti v čim krajšem času … je morda čas, da preizkusite nekaj novega. Bi šli na potovanje, ki morda sploh ni zelo daleč in morda sploh ni zelo drago (ali pa seveda tudi, odvisno od vas)? Potovanje, na katerega bi se morda mesece ali tedne prej pripravljali in se ga veselili, vi in otroci … potem pa se o njem še dolgo pogovarjali in se ga spominjali.

Literarno potovanje

Za to obliko potovanj ste zelo verjetno že slišali. Ena najbolj popularnih sodobnih literarnih destinacij je gotovo Velika Britanija. Tja romajo ljubitelji Harryja Potterja. Vendar še zdaleč ni edina.

Literarni turizem je vse, kar je v turizmu povezano s književnostjo. To je lahko obisk literarnega muzeja, tudi obiskovanje knjižnic, rojstnih krajev pisateljev … Lahko pa se recimo odpravimo po točno določeni poti ali na točno določene destinacije, ki jih je popisal neki pisatelj.

Obstaja organizirano potovanje po literarni Rusiji po poteh Puškina in Dostojevskega, ki je v zadnjem času zaradi političnih razmer sicer rahlo zamrlo. Dobro poznan je pohod Od Litije do Čateža, ki je potovanje po poti Frana Levstika. Ponudbe tako za odrasle kot za otroke je kar nekaj.

Nekaj morda rahlo neposrečenega literarnega turizma smo bili večinoma deženi že v osnovni šoli z obiski raznih rojstnih hiš slovenskih pisateljev in pesnikov. Čeprav to ni pravi literarni turizem. Pravi literarni turizem je tisti, ko imaš literarno delo že tako v malem prstu in te tako privlači, da želiš o njem izvedeti še več. Zato – tudi če Vrba, preljuba vas domača – na vas ni pustila prehudega vtisa, ne obupajte nad literarnim turizmom. Če imate doma nadobudnega bralca ali že pravega knjižnega molja, bi bilo morda literarno potovanje ali izlet dobra ideja. Nekateri pravijo, da je literarni turizem celo neke vrste sodobno posvetno romanje. Destinacija pa je povsem odvisna od vas in vaših otrok.

Tudi Slovenci imamo kar nekaj literarnih destinacij. Če imate zelo majhne otroke, bo morda za začetek odlična Kekčeva dežela. Za večje je v Celju organiziran sprehod po poteh Alme Karlin. Če ste prebrali Jančarjevo To noč sem jo videl, vas bo morda zamikalo ponovno pogledati grad Strmol. Če ste res pustolovskega duha, pa se morda lahko celo podate na iskanje Butal. Baje jih je kar težko najti, ker vsaka druga slovenska vas močno spominja nanje. 🙂

Če vas ta tematika zanima, je izjemen primer »literarnega turizma« slovenski pisatelj Ivan Sivec. Kot zanimivost – je najbolj bran slovenski pisatelj in ima izdanih največ knjig med vsemi slovenskimi pisatelji, kar 177. Vsako leto pelje družino na literarno potovanje, ki ga pozneje skozi oči deklice Pike (ki je njegova vnukinja) mladim bralcem opiše v knjigi. Izšle so že Pika pri Piki, ko so se podali na Švedsko po poteh Astrid Lindgren, Pika pri Božičku, ki opisuje raziskovanje Laponske, in pred kratkim izdana Pika pri Heidi. Knjiga je nadvse kratkočasna, istočasno pa polna zanimivih opisov Švice in Heidijine zgodbe.

Pisatelj nam je še zaupal, da bo Pikino naslednje potovanje v Kekčevo deželo, nato pa na Dansko, po poteh H.C. Andersena in Male morske deklice.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja