Po porodu se soočam s hudimi hormonskimi težavami …

mama

Pred petimi meseci sem rodila prvega otroka. Od takrat se soočam s hudimi hormonskimi težavami – izbruhom mozoljev in poraščenosti, popolnim pomanjkanjem libida in – po domače – s tečnobo. Razumem, da je v poporodnem obdobju hormonsko nihanje običajno, vendar se mi zdi, da je pri meni prestopilo meje normale. Vse skupaj me zelo obremenjuje.

Ginekologinja mi je rekla, da moram na endokrinološke preiskave počakati, dokler ne neham dojiti, česar seveda še dolgo ne bo na vidiku. Drugo rešitev je videla v kontracepcijskih tabletah, kar pa zame ni opcija. Zato me zanima, ali morda ne obstaja kakšno drugačno zdravilo z nizkim odmerkom hormonov, ki bi mi ga lahko predpisal splošni zdravnik in bi omililo težave do specialističnega pregleda?


Rojstvo otroka vedno pomeni veliko spremembo v življenju. Še posebej, če je to prvi otrok, se spremeni ogromno, saj smo kar na enkrat odgovorni še za nekoga. Hkrati življenja ne moremo več prilagajati samo svojim potrebam, ampak so v prvi vrsti potrebe dojenčka.

Posledično se nam začne porajati vrsta novih skrbi. Življenjski bioritem je popolnoma drugačen. Manj spimo. Manj smo pozorni nase in na svoje potrebe. Hkrati mora telo poskrbeti za tvorjenje dovoljšnje količine mleka.

Veliko težav, ki se nam po porodu zgodijo, je lahko povezano z utrujenostjo. S tem je tudi povezana t.i., verjetno mamam zelo poznana, tečnoba. Ob tem je pomembno, da v prvi vrsti poskrbimo zase: z dovolj spanja, redno prehrano, dovolj tekočine, dovolj gibanja. Vse to se nam lahko zdi zelo banalno, vendar hkrati na vse te stvari zlahka pozabimo. (Po porodu težave lahko nastopijo tudi zaradi poporodne depresije, vendar glede na napisano sklepam, da ste se glede tega pri svoji ginekologinji že pogovorili.)

Dolgotrajno stanje izčrpanosti v skrajnem primeru lahko privede tudi do adrenalne izgorelosti. Ta namreč ni vezana samo na stres na delovnem mestu, ampak lahko do adrenalne izgorelosti privedejo tudi obremenitve zaradi starševstva. Zato je morda smiselno razmisliti, da opravite test, ki vam bo povedal, kako se gibajo vaše dnevne vrednosti kortizola (test poteka tako, da se večkrat dnevno vzorči slino).

Hkrati pa bi lahko bili vzroki za vse našteto tudi drugje. Ker so preiskave ob dojenju res zelo omejene, lahko poskusite sami poskrbeti za nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na naše zdravje. V takšnih primerih naši NaPro zdravniki svetujejo, da posebno pozornost posvetimo prehrani – da je čim bolj uravnotežena, hkrati pa da se čim bolj izogibamo sladkorju in beli moki.

Simptomi, kot so poraščenost in mozolji, pa bi lahko kazali tudi na spremenjeno dogajanje v jajčnikih. Če bi želeli preveriti to možnost, je tudi v času dojenja možen pregled, da se izključi npr. sindrom policističnih jajčnikov. V primeru, da vas to zanima, se lahko obrnete na elektronski naslov [email protected], kjer vas bomo lahko usmerili naprej ali bolj podrobno svetovali.

Petra Lukan

FertilityCare svetovalka

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja