Po 6. Pohodu za življenje v Rimu tudi množični prvi v Zagrebu. Kdaj v Sloveniji?

Thumbnail

Preteklo soboto je v Zagrebu potekal izredno uspešen prvi Pohod za življenje. Na njem se je veliki množici pohodnikov pridružila tudi žena novega hrvaškega premierja. 

O Pohodih za življenje običajno poročamo le družini in pro-life gibanjem naklonjeni mediji (tako smo na iskreni.net letos poročali o najstarejšem, ameriškem, in italijanskem).

Tokrat pa je novica o Pohodu za življenje v Zagebu našla celo pot v slovenske mainstream medije – očitno nam je Hrvaška dovolj blizu in očitno je shod zaradi svoje številčnosti vendarle bil precej impresiven. 

Koliko ljudi se je zbralo?

Ob tovrstnih shodih je število udeležencev vedno med najbolj zanimivi podatki. Prav bizarno je, da v dobi, ko javne dogodke lahko vizualno pokrijemo do najmanjših podrobnosti, in ko obstaja tehnologija, ki s fotografije obraza celo razbere identiteto posameznika, ne morejo mediji, policija in organizatorji najti vsaj približno skupnega jezika o realni številki udeležencev.

Tako je navkljub realnosti, ki si jo lahko vsakdo ogleda na internetu že po par klikih, najti zapis na index.hr, da je bilo na prvem Pohodu za življenje v Zagrebu “več kot 2.000” ljudi, zapis, ki ga zvesto povzema tudi slovenska javna RTVSeveda morajo mediji dodati, da so organizatorji število ocenili na 15.000, kar je kar 7,5x več, in s tem ljudem samo pomagati, da se bodo še bolj ukorenili v dobi relativizma, kjer resnice ni oziroma jih je več.

Bralci iskreni.net si boste predstavo o množičnosti shoda prav gotovo znali ustvariti sami. Nekaj fotografij vam prinašamo v tem članku, obširnejšo galerijo najdete na narod.hr.

Najpomembnejšo sporočilo: smo tukaj

Najpomembnejše sporočilo celotnega shoda tako ni toliko zapakirano v vsebino izrečenih besed z odra ali PR sporočil, ampak v to, da je pohod bil, da se je zgodil, ali kakor je ravno včeraj rekel papež Frančišek, ko se je srečal z osrednjim sunitskim imamom: “Sporočilo je srečanje” (“Il nostro incontro è il messagio.” – “The meeting is the message.”)

Če pa že želimo izbrati eno od vsebinskih sporočil srečanja, pa je opazno predvsem, da se organizatorji pohoda niso omejili samo na tradicionalno “pro-life” sporočilo podobnih Pohodov za življenje po svetu, ampak so izpostavili tudi “pro-family” sporočilo, in to celo na osrednjem mestu.

Opozorili so denimo, kako imajo pari na Hrvaškem v povprečju enega otroka manj, kot si želijo, da da odlašajo z spočetjem zaradi ekonomskih razlogov, da ženske niso pravično plačane na trgu dela in da jih po porodniški pogosto služba ne počaka.

Močno in zdravo civilnodružbeno pro-life in pro-family gibanje

Izredno pozitivno sporočilo prvega Pohoda za življenje v Zagrebu je, da ima nekdanja komunistična in obenem še “balkanska” država močno civilno družbeno gibanje, ki bi ji ga lahko zavidala marsikatera zahodna država s tradicijo povojne demokracije.

Če samo pomislimo, kakšen kontrast je recimo v tako opevanih skandinavskih državah: v njih so se na primer z izjemo Finske odločili, da bodo podpise za novo evropsko državljansko pobudo Mama, oče in otroci zbirali samo po spletu. Deloma zato, ker je civilna družba za družino skoraj povsem nerazvita, žal pa po besedah zagovornikov pobude tudi zato, ker zanje že iti na stojnice pomeni iti v izrazito sovražno nastrojeno okolje, kjer lahko hitro pride do fizične ogroženosti.

Kdaj v Sloveniji?

Naravno vprašanje, ki se zastavlja ob presenetljivih sporočilih, fotografijah in posnetkih iz Zagreba, je: kdaj pa v Sloveniji?

Civilnodružbena pro-life scena se je v Sloveniji v zadnjih letih zelo razvila. Ulica ji ni tuja (kakor dokazuje predvsem pobuda 40 dni za življenje). Ideje o pohodu v pro-life krogih tlijo že nekaj časa.

Če temu pridamo še močne družinske organizacije in civilnodružbene referendumske pobude, pridemo do upoštevanja vredenega seštevka civilne družbe.

Pa tudi na politični ravni, ki mora na koncu civilnodružbene ideje preliti v zakonodajno realnost, se obetajo  premiki – nastaja politična opcija, ki vprašanj splava ali družine ne bo več zavijala v vato politične korektnosti, kakor se je to v zadnjih desetletjih v želji po politični širini in posledično oblasti dogajalo mnogim konservativnim politikom in strankam.

Morda je prav sodoben koncept pohoda za življenje (in družino obenem), ki smo ga pretekli vikend imeli priložnost videti na Hrvaškem, lahko zgled, da se nekaj podobnega kmalu zgodi tudi pri nas.

Foto: narod.hr, aufeminin.com, jolpress.com

Več fotografij: narod.hr

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja