Planina nad Vrhniko – odlična ideja za nedeljski izlet

Vir: Shutterstock/Pogled s Planine nad Vrhniko

Slovenija je čudovita dežela, ki skriva prelepe “kotičke”, za katere pogosto niti ne vemo. Eden od teh je tudi hrib Planina (733 m), ki se nahaja nad Vrhniko, rojstnim mestom največjega slovenskega pisatelja, Ivana Cankarja.

Gre za zelo zelo priljubljeno izletniško točko, ki je zanimiva tako domačinom, kot bolj “oddaljenim”, ki želijo iz mesta pobegniti v naravo. Poleg tega, da se pot vije po različnih terenih (gozd, travnik, makedamska pot), pa je razgled tisti, ki na koncu šteje največ.

Na vrhu hriba namreč stoji stolp, ki je visok 22 metrov in je eden izmed najvišjih lesenih samostoječih objektov v Sloveniji. Od tam lahko občudujemo ljubljansko kotlino in okoliške hribe. Za boljšo orientacijo nam je v pomoč tudi okrogla smerna plošča, na kateri so označene smeri in oddaljenost vrhov – Julijci, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Za vzpon na vrh stolpa ni potrebno plačati vstopnine.

Vir: Shutterstock/Pogled od spodaj – leseni razgledni stolp na Planini

Tik ob stolpu stoji povsem nova koča, ki je bila na mestu stare postavljena leta 2018. V spomladansko-poletni sezoni (od aprila do septembra) je odprta od srede do petka med 9.00 in 20.00, med vikendi in prazniki pa med 8.00 in 20.00.

V koči potrežejo z jedmi, ki jih lahko okušamo tudi v drugih slovenskih gorah: joto, ričet, golaž, žgance, klobase, štruklji s suhimi slivami itd. Prava vrhniška posebnost je tudi Cankarjeva kava, postrežena v skodelici s Cankarjevim podpisom in s piškotom v obliki njegovih znamenitih brkov.

Ob koči je veliko klopi in ležalnikov, na katerih si lahko odpočijemo, na vrhu pa se nahaja tudi nekaj igral za najmlajše. Ne manjka pa niti klopca ljubezni, s katere se razprostira lep pogled v dolino.

Če se na Planino odpravljate z družino, je priporočeno, da se tja odpravite dopoldan, si v koči privoščite kosilo in se popoldan odpravite nazaj dol. Sestop s Planine vam bo vzel približno eno uro.

Kako do tja?

Na Planino vodi več poti z različnih izhodišč, zato si izlet lahko prilagodimo svojim zmožnostim.

Družine zelo pogosto izberejo izhodišče pri Starem malnu. Avtomobil parkirajo na parkirišču, ki je od Starega malna oddaljen približno 400 m (Betajnova), nato pa izberejo eno od dveh poti: krajšo, ki traja približno 45 min, ali daljšo, ki je tudi strmejša in traja približno eno uro in četrt.

Za čisto majhne otroke se priporoča dostop s strani smučišča Ulovka in traja približno 20 minut.

Vir: Shutterstock/Pot skozi gozd

Izlet na Planino je primeren v katerem koli letnem času in v vseh vremenskih razmerah. Tudi v vročih sončnih dneh, saj se pot vije po prijetni senci. Primeren je za otroke v nosilkah in za pohodnike od tretjega leta naprej.

Namesto na hrib – k izviru potoka Bele

Za tiste, ki jih hoja v hrib ne navdušuje, je koča Star maln v poletnih mesecih priljubljeno mesto za piknike, v vročini pa za hlajenje v vodi zajezenega potoka (izvir potoka Bele – Lintvern). V poletnih dneh v koči nudijo žar jedi. Zraven gostišča je igrišče za balinanje in igrala.

Koča je od 1. maja do 30. oktobra odprta ob torkih, sredah in četrtkih od 12h do 19h, ob petkih od 12h do 20h, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 10h do 20h.

Katero koli možnost izleta boste izbrali – pohod na Planino ali osvežitev ob izviru potoka Bele – boste v nedeljo, 25. junija 2023 imeli čas, da se pridružite Festivalu družin, ki bo potekal od 14.00 do 17.00 ure v Športnem Parki Vrhnika. Vstop je prost!

 

Za otroke pripravljajo delavnice kot so jahanje konjev, lokostrelstvo, druženje z gasilci, poslikava obraza, ročna dela, pravljične ure, … Posebno glasbeno predstavo za otroke in starše bo pripravil Rok Terkaj. Za starše bo predaval dr. Miha Kramli. Ob 17.30 bo sveta maša za domovino Slovenijo. Po sveti maši bo v Športnem parku Vrhnika ob 19.45 praznična slovesnost Domovina praznuje Zagotovo edinstvena izkušnja za vso družino. Več informacij in prijave na tej povezavi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja